Dogodki

Pregled dogodkov

placeholder image

Delavnica

Tehnika čiščenja nosu in sinusov s slano vodo
 

Dr. Vojka Bole-Hribovšek, dr. vet. med.
Učiteljica joge

27.10.2022 ob 18h

Ljubljana

Prijavi se
placeholder image

On-line delavnica

Parodontalna bolezen
ali skriti ubijalec

Sara Lepenik, dipl. ustna higieničarka
Diplomirana ustna higieničarka

17.11.2022 ob 19h

Zoom

Prijavi se
placeholder image

Tečaj

Uvodni 8-tedenski
tečaj čuječnosti

Anja Sagadin, mag. psih.
Učiteljica čuječnosti v izobraževanju

9.11.2022 ob 18h

Ljubljana

Prijavi se
placeholder image

Delavnica

Premagovanje stresa
s pomočjo Joge

Dr. Vojka Bole-Hribovšek, dr. vet. med.
Učiteljica joge

17.11.2022 ob 18h

Ljubljana

Prijavi se
placeholder image

Diagnostika

Diagnostični pregled
pri dr. Rau

Prof. dr. Thomas Rau, dr. med.
Utemeljitelj biološke medicine

9.12.2022

Ljubljana

Naroči se
placeholder image

Delavnica

Gibalni vzorci za pravilno telesno držo in zdravo hrbtenico

Aleksander Donaj, dipl. man. terapevt 
Diplomirani manualni terapevt

12.1.2023 ob 18h

Ljubljana

Prijavi se
placeholder image

Podporna skupina

Terapevtska skupina
za bolnike z rakom

Jure Vraničar, ba. pth.
Specializant analitične psihoterapije

16.1.2023 ob 18h

Ljubljana

Prijavi se
placeholder image

On-line predavanje

Integrativno zobozdravstvo, smernice za 21. stoletje

dr. Sebastjan Perko, dr. dent. med.
Ustanovitelj centra Maha

17.2.2023 ob 20h

Ljubljana

Prijavi se

Uvodni
8-tedenski tečaj
čuječnosti

Lokacija: MAHA,
Slovenska 54, 1000 Ljubljana

Termini: Srede ob 18:00

Začetek: 9.11.2022

Zaključek: 28.12.2022

Cena: 260 EUR

Vabilo

Praksa čuječnosti nam pomaga, da se spoznavamo brez da bi za to potrebovali kompleksno znanje ali posebno opremo in okolje. Čuječnost ne potrebuje niti posebnega duševnega stanja, saj čuječnost v nas obstaja že po naravi, praksa pa nam jo pomaga obujati in krepiti.

Z načrtnim urjenjem pozornosti postopoma odkrivamo, kako se prepletajo misli, čustva in telesni občutki kot odzivi na zunanje in notranje dogajanje. Živahnemu notranjemu doživljanju navkljub lahko z manj naprezanja ustvarjamo pogoje za lahkotnejše ustavljanje, umirjanje in bolj polno doživljanje.

Skozi prakso osredotočanja na posamezne vidike svojega doživljanja ter s pomočjo vsebin, ki izhajajo iz psihologije, ponovno odkrivamo kaj pomeni »biti v trenutku«, opuščati sodbe in razvijati sočutje.

Opis programa


Osemtedenski tečaj razvijanja čuječnosti temelji na programu Mindfulness Based Cognitive Therapy (na čuječnosti temelječa kognitivna terapija). Kljub imenu je potrebno poudariti, da tečaj ni oblikovan kot psihoterapevtski program. Dobro premišljena struktura MBCT programa, ki ji sledimo, vodi posameznika po poti prepoznavanja in učenja zavestnega sprejemanja sebe, takšnega kot je, v tem trenutku.

Skozi praktične vaje poteka učenje z raziskovanjem, pogovor o izkušnji pa pomaga posamezniku bolj jasno prepoznavati lastne telesne in mentalne izkušnje. Teoretični del tečaja, ki je v skladu s sodobno psihološko znanostjo, posamezniku omogoča, da svoje izkušnje prepoznava tudi na racionalen, razumski način. Svoje doživljanje lahko neposredno poveže z izreki, kot so: »Da bi lahko razumel druge, moraš najprej razumeti sebe« in »Bodi ti sprememba, ki jo želiš videti«.

Sodelovanje v programu je aktivno. V osmih tednih udeleženci opravijo približno 26 ur samostojne formalne vadbe čuječnosti s pomočjo avdio posnetkov ter približno 8 ur vadbe čuječnosti v okviru samih srečanj. Formalna vadba – meditacije v obliki gibanja, hoje, sedenja, pregleda telesa – se dopolnjuje z neformalno vadbo – opravljanje vsakodnevnih dejavnosti na čuječen način. Sodelovanje v procesu povpraševanja o izkušnji meditacije je zaželeno vendar povsem prostovoljno.

Udeleženci po zaključku programa prejmejo potrdilo o udeležbi. Za pridobitev potrdila je obvezna vsaj 80% prisotnost na programu.

Kaj je čuječnost?

Čuječnost (mindfulness) je pozornost posebne kakovosti, usmerjena na trenutno izkušnjo, kot se le-ta odvija iz trenutka v trenutek (Kabat-Zinn). Čuječnost tako zaobjema dve ravni, dve razsežnosti: pozornost – ohranjanje, vzpostavljanje, usmerjanje; ter način pozornosti – odprto, z dopuščanjem, zaupanjem, brez vnaprejšnjih sodb (Bishop idr., 2004).

Čuječnost je človeku prirojena sposobnost, ki jo hkrati lahko tudi razvija, načrtno ali nenačrtno. Odprta, sprejemajoča zavestna pozornost človeku pomaga, da ohranja in razvija radovednost in hvaležnost, prijaznost in hkrati stabilnost, tako do tega, kar doživlja v sebi, kot do zunanjega sveta. Z namenom zmanjševanja človeškega trpljenja (dukka) so v daljni preteklosti budistični menihi razvili skupino sistematičnih pristopov, s katerimi lahko posameznik razvija čuječnost in si s tem oblikuje možnosti za zmanjševanje splošnega stresa – kot pravimo danes.

Sodobna znanost je prepoznala vrednost teh pristopov in čuječnost je v psihologiji uporabljena kot način, ki bistveno prispeva k povečanju zavedanja mentalnih procesov, ki sodelujejo pri emocionalnem distresu in nezdravem, škodljivem vedenju. Hkrati je psihološka znanost prepoznala, da je čuječno zavedanje bistveno pri oblikovanju bolj spretnega odziva na mentalne procese, kar se nenazadnje kaže v spremembah v vedenju. Kompleksni mehanizmi, ki se odvijajo ob izvajanju vadbe čuječnosti pa izboljšujejo tudi fizično počutje in zdravje.

Lokacija in termini

Srečanja bodo potekala na naslovu Cankarjeva cesta 9 v Ljubljani, in sicer ob sredah od 18:00 do 20:30, in sicer:

02.11. Prepoznavanje avtomatskega pilota
09.11. Soočanje z ovirami: Spoznavanje navad našega uma
16.11. Soočanje s stresom
23.11. Biti prisoten
30.11. Biti s težavo: Sprejemanje doživljanja kot osnova nadaljnjega delovanja
07.12. Misli niso dejstva
14.12. Skrb zase: Moč iz sočutja
21.12. Počitnice – srečanje odpade
28.12. Čuječe naprej: Ohranjanje in razširjanje novega znanja

Celodnevno srečanje bo v soboto, 17. novembra 2022 od 9. do 15. ure.

Cenik in prijava

Cena 260 €

Znesek pokriva osnovne stroške za izvedbo tečaja, kot so honorar učitelja čuječnosti, materialni ter administrativni stroški in najem prostorov.

Cena vključuje uvodni telefonski intervju, 8 srečanj po 2 uri in 30 minut, 6-urno celodnevno srečanje, gradivo in posnetke vodenih vaj. Telefonski pogovor je del uvodnega postopka in je namenjen oceni primernosti udeležbe in pripravi na program.

V primeru vaše odpovedi bomo upoštevali samo pisne odjave, ki bodo prispele na naslov info@maha.si do vključno 10 dni pred začetkom programa. Pri kasnejši odjavi, neudeležbi programa iz kakršnegakoli razloga ali v primeru, da odjava ni bila pisno poslana, izvajalec zaračuna celotno kotizacijo. V primeru odpovedi z naše strani vam kotizacijo povrnemo v celoti.

Viri

Bishop, R. S., Lau, M., Shapiro, S., Carlson, L., Anderson, N. D., Carmody, J., … Devins, G. (2004). Mindfulness: A proposed operational definition. Clinical Psychology: Science and Practice, 11, 230-241. doi:10.1093/clipsy/bph007

Kabat-Zinn J (2013). Full Catastrophe Living (Revised Edition): Using the Wisdom of Your Body and Mind to Face Stress, Pain, and Illness. Delta, 2. izdaja.

Segal ZV, Williams JG, Teasdale JD (2013). Mindfulness-based Cognitive Therapy for Depression. The Guilford Press, 2. izdaja.

Izvajalka programa

Maha naslovka-integrativna

Anja Sagadin

dipl. psih. 

Učiteljica čuječnosti v izobraževanju

Lokacija

Slovenska cesta 54,
1000 LJUBLJANA
SLOVENIJA

Kontakt

Tel. +386 51 248 888
info@maha.si

Delovni čas

Ponedeljek: 8:00 - 15:00
Torek: 8:00 - 15:00
Sreda: 8:00 - 15:00
Četrtek: 12:30 - 20:00
Petek: 8:00 - 13:30

Prijava na E-novice