Fizikalna terapija

O nas-integative-Maha-1

Ko imamo resne težave z mišicami ali sklepi bo čas za fizikalno terapijo. Fizikalna terapija pomeni sintezo različnih znanj v grobem pa fizioterapijo in manualno terapijo. Marsikdo pod imenom fizioterapija pomisli takoj na elektronske aparate, ki jih le-ta vključuje, in na raznorazne sisteme vaj. Vendar je mnogo več in v fizioterapijo spadajo: elektroterapija (ultrazvok, laserska terapija, TENS, diadinamični tokovi, interferenčni tokovi,…) in druge fizikalne terapije različnih vrst, kot so termoterapija, hidroterapija, kinezioterapija (terapevtske vadbe), manualna terapija (vse vrste terapij, ki jih terapevt izvaja z rokami), respiratorna fizioterapija (dihalne tehnike), itd. Tako je manualna terapija ena izmed izjemno pomembnih vej v fizioterapiji, ki pogosto ostane zanemarjena, lahko pa pomembno prispeva k uspehu pri celotnemu programu vaše rehabilitacije.

Manualna terapija pa ni le del fizioterapije, temveč jo poznajo in priznavajo kot pomemben del zdravljenja tudi v tradicionalni kitajski medicini, ajurvedski medicini, osteopatiji in kiropraktiki. Pod izrazom manualna terapija se tako razume vse tehnike, ki jih terapevt izvaja z rokami. Med najbolj poznanimi tehnikami so različne vrste masaž, kjer izvajamo gnetenje mehkih tkiv, s tem pa povečujemo prekrvavitev in detoksifikacijo telesa s pospešenim izločanjem toksinov iz telesa. Druga pogosta tehnika je mobilizacija sklepov, kjer vplivamo na povečano izločanje sinovialne tekočine, ki se nahaja v sklepu, zmanjšujemo omejitve sklepne ovojnice in omejitve v fascijah, ki so vezivne ovojnice naših mišic. Pri manualni terapiji gre tako za klinični pristop različnih ročnih tehnik (manus – roka), ki jih terapevt uporablja za diagnosticiranje in obravnavo mišično-skeletnih bolečin in disfunkcij. S tehnikami manualne terapije torej vplivamo na celotni mišični, sklepni in fascialni sistem.

Dolgo časa trajajoča bolečina v hrbtu, stanja po poškodbah, sindrom metakarpalnega kanala in ostale težave iz te skupine zahtevajo pozornost terapevta, ki ima poglobljeno znanje iz tovrstnih področij. Kombinacija manualne terapije in fizioterapije nudita dobre rezultate. Poleg ročnih tehnik uporabljamo tudi ventuze ali cupping, dry needling in elektroterapije.

Fizioterapija in Manualne tehnike

Bistvo je, da zopet normalno hodite, se brezskrbno usedete na stol, normalno delate z miško, sproščeno tekate za otroci ali vnučki, kombinacija znanj in pristopov namreč to preizkušeno omogoča.

Cupping ali Ventuze

Morda malo manj poznana tehnika, pa vendar izredno učinkovita na več nivojih. Bistvo metode je, da s pomočjo podtlaka vlečemo mišice in kožo, za razliko od masaž, kjer na kožo in mišice pritiskamo. Hkrati pride do izstopa krvnih celic v podkožje in na ta način vpliva blagodejno tudi na krvni in limfni obtok.

Elektroterapije

Kljub vsemu je potrebno priznati, da v nekaterih primerih ne moremo vsega narediti samo z rokami, pač pa se moramo poslužiti modernih pristopov. Z našimi napravami lahko izvajamo zelo individualizirane terapije, ko enkrat postavimo pravo diagnozo.

O nas-integative-Maha-1
O nas-integative-Maha-1

Fizikalno terapijo priporočamo:

•Zmanjševanje bolečine ali boljši nadzor nad bolečino z posledično zmanjšano potrebo po jemanju tablet/ opioidov.
•Izogib operaciji, ki je za vsakega posameznika invazivna.
•Izboljšana mobilnost in gibanje.
•Rehabilitacija po poškodbi.
•Rehabilitacija po kapi.
•Preprečitev padcev pri starejših ali nevroloških pacientih, izboljšanje ravnotežja.
•Nadzor nad vsemi s starostjo povezanimi boleznimi.


Vabimo vas, da se prijavite na diagnostični pregled v MAHA kliniko, kjer boste deležni
celovite terapije in podpore na vaši poti k boljšemu zdravju. 

Rezerviraj termin

Lokacija

Slovenska cesta 54,
1000 LJUBLJANA
SLOVENIJA

Kontakt

Tel. +386 51 248 888
info@maha.si

Delovni čas

Ponedeljek: 8:00 - 15:00
Torek: 8:00 - 15:00
Sreda: 8:00 - 15:00
Četrtek: 12:30 - 20:00
Petek: 8:00 - 13:30

Prijava na E-novice