Naše telo vsebuje le približno 1 do 4 grame cinka. Kljub temu na videz majhnemu deležu je več kot 300 encimov v telesu neposredno odvisnih od cinka ali pa jih aktivira ta element v sledovih. Ti encimi delujejo kot katalizatorji, ki pospešujejo biokemične reakcije. Toda tukaj je izziv: naša telesa ne morejo samostojno proizvajati cinka. Zato je ključnega pomena, da vsak dan zaužijemo dovolj cinka, da ne podpiramo le osnovnih telesnih funkcij, ampak tudi ohranjamo zmogljivost.
Priporočeno odmerjanje:
17 kapljic enkrat na dan, lahko tudi razredčene z vodo na prazen želodec ali s hrano oziroma po nasvetu zdravnika.
Prevelik odmerek cinka lahko povzroči neželene stranske učinke. Pomembno je, da ne presežete priporočenega dnevnega odmerka, da se izognete morebitnim zapletom. Simptomi prevelikega odmerjanja cinka lahko vključujejo slabost, bruhanje, drisko in glavobole.
Bodite pozorni na interakcije z železom, kalcijem, bakrom, magnezijem, selenom in L-tiroksinom. Hranila med seboj ovirajo absorpcijo. Upoštevajte interakcije z vitaminom B1, vitaminom B2, vitaminom B3, vitaminom B6, vitaminom B7 (biotin), vitaminom B9 (folna kislina), vitaminom B12 in vitaminom C. Hranila spodbujajo medsebojno absorpcijo.
voda, L-(+)-mlečna kislina, cinkov sulfat 22 kapljic vsebuje 25 mg cinka. Izvor cinka: Evropa