INTEGRATIVNA MEDICINA, VKLJUČNO Z ZOBOZDRAVSTVOM, JE POVSEM NOVO POGLAVJE V SODOBNI MEDICINI.

Po našem mnenju bi jo lahko imenovali medicina nove dobe, podobne času Ibn Sine v 11. stoletju ali Aviccena, kot so ga imenovali v Evropi. Po definiciji gre za integracijo številnih načinov zdravljenja, vključno z zahodno medicino, v učinkovit ali funkcionalen pristop, ki zagotavlja resnično individualno diagnostiko in zdravljenje. Pomembno je vedeti, da integrativna medicina z anatomskega vidika deli človeško telo na tri dele, ki se med seboj ne ločijo.

1.


Tekoči ali »vodni« del, ki je prisoten povsod v telesu. Nekateri avtorji pravijo, da je naše telo sestavljeno iz 70–80 % vode, pri čemer je večina vode zunaj celic, manjši del pa v njih.

Pravzaprav je voda le tekočina, v kateri potekajo vse biokemične reakcije v telesu. Po statističnih podatkih v našem telesu vsako sekundo poteka 37 milijard trilijonov kemičnih reakcij. Za trenutek se poglobite v to dinamiko. V zahodni medicini si jih prizadevamo prepoznati vse, vendar je potrebno opraviti še veliko dela. Kljub temu pa ostaja dejstvo, da se bolezni začnejo v tekočini in v njej običajno iščemo vzroke z laboratorijskimi analizami krvi, urina in blata, z analizami temnega polja in številnimi drugimi diagnostičnimi orodji.

2.


Drugi del ima več imen in se lahko imenuje vezivno tkivo, zunajcelična snov, zunajcelični matriks, mezenhim, Pischingerjev prostor itd. in je sestavljen predvsem iz kolagena, hialuronske kisline, proteoglikanov, glikozaminoglikanov, itd. Je podporna in povezovalna mreža za celice in je nasičena z vodo. Deluje kot tridimenzionalni filter in ujame toksine, preden lahko uničijo celice.

Kot boste izvedeli v nadaljevanju, je to odlagališče telesnih odpadkov, kadar jih ne izločamo dovolj. Tudi telesne celice izločajo običajne toksine v zunajcelični matriks, skozi katerega lahko tečejo s krvjo in limfo do jeter in ledvic ter od tam iz telesa.

Za vedoželjne: The Extracellular Matrix and Ground Regulation: Basis for a Holistic Biological Medicine by Alfred Pischinger.

 

3.


Kot tretje, obstajajo specializirane celice, ki tvorijo organe našega telesa. Vsaka celica ima v določenem organu posebno nalogo. Prva dva dela sta le poti, po katerih hranila dosežejo celice, po istih poteh pa telo zapustijo običajni toksini. Pri motnjah uravnavanja vnosa hranilnih snovi, ki jih pojemo ali popijemo, in izločanja toksinov so običajno najprej prizadeti črevesje, limfni in imunski sistem, jetra in kri kot transportni sistemi, kar pozneje povzroči motnje v delovanju celic drugih organov.

Kljub temu ima vsak človek svojo šibko točko in svetovni problem odstranjevanja odpadkov se kaže v disfunkciji določenega organa, ki vodi v motnje ali bolezni.

Integrativna medicina in zobozdravstvo obravnavata človeško telo kot edinstveno biokemično, energetsko in duhovno celoto, ki deluje v medsebojni harmoniji. Njena glavna prednost je, da vključuje znanje zahodne medicine, biološke medicine, homeopatije, ajurvede, osteopatije, psihoterapije, joge in drugega.
STIK Z NAMI

Resnično edinstveno je, kako lahko vsaka skupina strokovnjakov razvije svoj koncept integrativne medicine. Medicina prihodnosti bo vedno temeljila na ekipi strokovnjakov, ki združujejo svoje znanje in ustvarjajo popolnoma individualne načrte zdravljenja, s katerimi lahko dosežejo izjemne rezultate. Številni bolniki pravijo, da je nekaj neverjetnega, in tudi nam se je na začetku razvoja integrativne medicine in zobozdravstva Maha zdela nekaj izjemnega.

Človeško življenje se nenehno razvija, prav tako pa se razvija tudi zahtevnost zdravljenja. Ni skrivnost, da biokemično človeško telo lahko zdrži 200 let ali več. Tega seveda ne obljubljamo. Vendar pa obljubljamo, da se bo življenje na vseh področjih popolnoma spremenilo.

ZA ZDRAVLJENJE DOLOČENE BOLEZNI MORAMO ZDRAVITI CELOTNO TELO.

Specifične bolezni so le zadnji izraz telesa, ki je bilo dolga leta pod pritiskom. Bolezen se ne pojavi, temveč se razvija. Najpogostejša pohvala, ki jo dobimo, je: »Počutim se prerojenega«, in druga: »Ne morem verjeti, da sem prenehal jemati tablete za visok krvni tlak in sladkorno bolezen.«

Če povzamemo: Integrativna medicina zdravi celotno telo in ne le določene bolezni, zaradi česar boste spet zdravi.

Bolezni srca in ožilja denimo niso povezane le s krvnimi žilami in srcem, ampak imajo korenine v vseh 8 glavnih vzrokih, ki jih obravnavamo drugje. Terapije so načrtovane v skladu z diagnozo, glavni cilj pa je, da se telo najprej znebi nakopičenih »odpadkov«, nato se oceni, koliko regeneracijske sposobnosti ima še telo, in nato se predpišejo nadaljnji koraki za dosego ciljev, ki so bili zastavljeni na začetku.

INTEGRATIVNO ZOBOZDRAVSTVO


NI INTEGRATIVNE MEDICINE BREZ INTEGRATIVNEGA ZOBOZDRAVSTVA. USTNA VOTLINA Z ZOBMI PREDSTAVLJA DEL TELESA, KI S SVOJIMI VNETNIMI STANJI IN KOVINSKIMI MATERIALI POMEMBNO VPLIVA NA SPLOŠNO ZDRAVJE.

Vse terapije, ki so usmerjene v telo, ne morejo biti učinkovite, če stanje ustne votline obremenjuje telo. Govorimo na podlagi dolgoletnih izkušenj. Bakterijske okužbe povzročijo bolezen dlesni ali parodontitis, »mrtve« zobe z granulomi ali celo oboje. Nebakterijske poškodbe kosti izločajo vnetni mediator CCl5, ki vpliva na celotno telo. Izmed kovin poznamo amalgam, ki vsebuje živo srebro, in številne druge kovinske zlitine, ki se uporabljajo v mostičkih in zobnih protezah. Vnetje ustvarja kislo okolje, ki pospešuje »raztapljanje« kovin, ki se nalagajo v telesu.

V integrativnem zobozdravstvu je ključnega pomena temeljita diagnostika. To vključuje celovit pregled ustne votline z mikroskopom, računalniško analizo parodontalne bolezni, rentgensko slikanje, CBCT, ultrazvok CaviTAU, analizo z mikroskopijo temnega polja, analizo vnetnih mediatorjev in še veliko več.

Takoj ko diagnoza pokaže potrebne korake za uspešno zdravljenje, začnemo s terapevtskimi postopki, ki so strogo brez kovin in biokompatibilni. Vsi materiali so skrbno izbrani in združljivi s telesom. V kirurgiji uporabljamo tehnike, kot so PRF (Platelet-Rich Fibrin), ozon, intravenozne vitaminske terapije in PMP (pulzirajoča elektromagnetna terapija) po posegih. Te obnovitvene in antibakterijske terapije nam omogočajo zdravljenje brez antibiotikov. Po zdravljenju je bistveno manj zapletov in bolečin. Pri izdelavi zobnih protez in mostičkov uporabljamo izključno digitalno zobozdravstvo, ki zagotavlja izjemno natančnost in udobje. Če ste anksiozni, vam nudimo tudi inhalacijsko sedacijo z dušikovim oksidom, ki vas pomiri pred in med zdravljenjem.

ZDRAVSTVENA KLINIKA –
ZA DOLGO, ZDRAVO IN URAVNOTEŽENO
ŽIVLJENJE

Kaj je integrativno zobozdravstvo?

Parodontalna bolezen in telo

Za parodontalno boleznijo trpi velik odstotek prebivalstva po vsem svetu. Vendar se prepogosto ne zavedamo njenega vpliva na celotno telo. Zobje so povezani s čeljustno kostjo, zato izguba zob zaradi te nalezljive bolezni ni le estetski in funkcionalni problem. Parodontalna bolezen lahko škoduje zdravju telesa, saj se vnetje z bakterijami in škodljivimi snovmi, ki vstopajo v krvni obtok, limfo in vezivno tkivo – prvi in drugi del, kot je opisano zgoraj – širi na druge organe. Lahko prizadene srce, možgane, jetra in pljuča ter povzroči spremembe na sluznici dihal ali prebavil. Poleg tega lahko parodontalna bolezen poslabša obstoječe bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, bolezni dihal in sladkorna bolezen. Starejši ljudje in ljudje s prekomerno telesno težo so še posebej ogroženi.

Amalgam in druge zlitine v ustih
Živosrebrne ali amalgamske zalivke vsebujejo približno 50 odstotkov živega srebra, ki ima strupene učinke na telo. Amalgamske zalivke lahko povzročijo telesne in psihološke težave ter vplivajo na delovanje možganov. Živo srebro se lahko iz plomb absorbira v telo, vstopi v kri in živce ter se kopiči v tkivih in organih ter povzroča različne težave. Obstaja več razlogov za zamenjavo amalgamskih zalivk z biokompozitnimi ali biokeramičnimi zalivkami.

»Mrtvi zobje« – granulomi – endodontija

Preprostega odgovora ni, zlasti če nedavne študije kažejo, da celo rentgensko »zaceljeni« granulomi, ki so še vedno v zobni substanci, vsebujejo iste bakterije, ki so bile prej prisotne v kostnih spremembah. Če imate sistemsko bolezen, vam predlagamo odstranitev takšnih zob in s tem manjšo obremenitev imunskega sistema. Za boj proti boleznim telo potrebuje popolnoma delujoč imunski sistem. Naš koncept ponuja visokokakovostne začasne proteze, ki so narejene še isti dan, zato ne boste občutili estetskega ali funkcionalnega nelagodja. Bolniki so, nasprotno, še bolj estetsko zadovoljni s svojim novim nasmehom.

Biokompatibilni vsadki – cirkonijev oksid

Biokompatibilni vsadki iz cirkonijevega oksida so zaradi velike afinitete ustne sluznice do njihove površine boljša izbira kot kovinski vsadki. Zmanjšujejo pojavnost vnetij in zagotavljajo estetsko naraven videz. Pravilen postopek, ki vključuje temeljit pregled, analizo ter pripravo kosti in dlesni, je ključnega pomena za učinkovitost zobnih vsadkov. Cirkonijevi vsadki zagotavljajo visoke estetske rezultate brez temnih robov dlesni in z naravnim odtenkom. Keramični vsadki so privlačna alternativa kovinskim rešitvam in postajajo vse bolj priljubljeni zaradi svoje biokompatibilnosti in naravnega videza.

Krvne preiskave za ugotavljanje vpliva ustne votline na telo

Integrativna medicina je brez biološkega zobozdravstva nepredstavljiva. Usta z zobmi so del telesa, ki s svojimi vnetnimi stanji in kovinskimi materiali vpliva na zdravje. Hkrati nobena terapija telesa ne more biti učinkovita, če je telo obremenjeno z boleznimi ustne votline. Okužbe lahko povzročijo parodontitis ali parodontalno bolezen, »mrtve« zobe z granulomi, izmed kovin pa amalgam, ki vsebuje živo srebro, in večina kovinskih zlitin, ki se uporabljajo v mostičkih in zobnih protezah. Vnetje ustvarja kislo okolje, ki pospešuje »raztapljanje« kovin, ki se nalagajo v telesu. Če imate titanove vsadke, predlagamo test stimulacije titana, pri neobičajnih vnetnih reakcijah predlagamo test za določitev ravnovesja imunskega sistema itd.

V biološkem zobozdravstvu je ključnega pomena temeljita diagnostika, vključno s celovitim pregledom ustne votline.
STIK Z NAMI

MAHA
Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, Slovenija, Europe

Tel. +386 51 248 888
e-pošta: info@maha.clinic

Pon, tor, sre: 8:00 – 15:00
Čet: 12:30 – 20:00
Pet: 8:00 – 13:30

© Avtorske pravice 2024 – Maha / izdelava strani visualbraingravity