Kaj pomeni izraz integrativna onkologija?


Integrativen pomeni vključujoč, v tvorjenju celote iz različnih delčkov ali področij. Integrativen pristop v medicini in onkologiji je celosten, vključujoč tako pristope in načine klasične medicine kot komplementarnih (nekoč imenovanih tudi alternativnih) metod.

Vse to z namenom celostne pomoči obolelemu človeku, ki je v središču integrativne obravnave. Klasična medicina ima svoje mesto v obravnavi rakave bolezni. S svojimi metodami, kot so operativni posegi, kemoterapija in obsevanje, je pomagala številnim ljudem bodisi priti iz bolezni bodisi olajšasti breme in težave zaradi bolezni. Žal pa klasična medicina ne prinaša odgovorov in se ne ukvarja s področji, ki so vsakemu človeku priprojena in pomembna, na primer način prehranjevanja, ritem spanja, odnosi, v katerih posameznik deluje, delovno okolje, stik z lastnim telesom in čustvi in tako naprej. Ravno ta področja pa so pogosto tisto bistveno gojišče, na keterem vznikne bolezen. Zato je dobro, da se ukvarjamo ne zgolj s posledicami načina življenja, ampak pogledamo v jedro nastanka nekega obolenja. Klasična medicina gasi požar, integrativna medicina pa poleg gašenja požara prepoznava in odstranjuje vse dejavnike, zaradi katerihj je do požara prišlo.

Celostna oskrba se osredotoča ne samo na bolezen, ki jo človek ima, ampak na človeka kot fizično, duhovno in energetsko bitje. Že Sir William Osler je v začetku stoletja izjavil ‘Dober zdravnik zdravi bolezen, odličen zdravnik zdravi človeka, ki ima bolezen’.

Človek, ki je zbolel z rakom, si zagotovo zasluži celostno obravnavo. Rak je bolezen, ki nosi s seboj še vedno pridih tabujev in smrtne obsodbe. Vendar s poslušanjem, z razumevanjem in spoznavanjem celotnega človeškega bitja lahko ugotovimo, kateri procesi so sodelovali v nastanku te bolezni. Tako lahko pripomoremo, da procese, ki so gonilo rakave bolezni ustavimo ali celo obrnemo.

ZDRAVLJENJE FIZIČNEGA TELESA

Prehransko svetovanje in prehranska podpora ter laboratorijski izvidi

Smo, kar jemo. Če jemo kakovostno, uravnoteženo hrano, se tako tudi počutimo. Pomembno je kaj vnašamo v svoje telo ter koliko in kdaj. Na podlagi vaših dosedanjih jedilnikov, bomo po potrebi svetovali spremembe v sestavi obrokov.
V sklopu celostne obravnave bomo pogledali, kakšne so vaše zaloge pomembnih mineralov, vitaminov, v kakšnem stanju je vaša črevesna flora, koliko je telo obremenjeno s težkimi kovinami, kakšno je hormonsko ravnovesje v telesu, itd. – odvisno od težav, ki jih imate. Vse laboratorijske preiskave opravljamo v sodelovanju z integrativnim laboratorijem v Nemčiji.
Po prejemu izvidov se bomo pogovorili, kateri režim prehrane in katera prehranska dopolnila bi bila v vašem primeru priporočljiva in bi podprla vaše telo v procesu zdravljenja.

Podpora imunskemu sistemu

Imunski sistem je prva obrambna linija našega telesa pred tujki, kar lahko predstavljajo virusi, bakterije, paraziti ali tumorske celice.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6169832/

Vsak od nas ima v tem trenutku v telesu krožeče tumorske celice. Vendar večino od njih prepozna in uniči naš imunski sistem in zato ne pride do razvoja klinično vidne bolezni. Kadar pa je imunski sistem šibek, neučinkovit ali pa je preveliko število imunskih celic ‘zaposleno’ drugje (npr. v imunskih reakcijah na motilce iz prehrane, cepiva, v kroničnih vnetnih procesih na zobeh), pa imajo rakave celice vse možnosti, da se neopaženo razrastejo in namnožijo. Zato je učinkovit imunski sistem osnovni mehanizem, s katerim lahko omejimo in zmanjšamo rakavo bolezen. Tudi klasična medicina vse bolj prepoznava vlogo imunskega sistema, zato prihaja v uporabo vedno več zdravil, ki temeljijo na spodbudi imunskih celic (imunoterapija, ki se širi na področja zdravljenja raka pljuč, ledvic, melanoma, itd).
Integrativna onkologija svoje delovanje postavlja na podlago študij, ki so bile opravljene, podobno kot to počne klasična medicina, kjer se na podlagi študij zastavljajo ali spreminjajo smernice zdravljenja posameznega raka. V integrativni onkologiji so v središču večinoma naravne snovi, kot so kurkumin , visoke doze vitamina C, bela omela, boswellia, resveratrol, GC-MAF, če omenimo samo nekatere najbolj pogoste.
Raziskave potekajo tudi na področju raka in drugih učinkovin, kot so dikloracetat, salinomicin.

Terapija z ozonom

Ozon (O3) je brezbarven plin, sestavljen iz 3 atomov kisika. Način aplikacije je lahko rektalen ali intravenski, slednji način je priporočljiv za rakave bolezni. Rakave celice uspevajo v okolju z nizko koncentracijo kisika, tako da višja koncetracija kisika vpliva na metabolizem celice, jo destabilizira in posledično vodi v celično smrt (apoptozo). Tudi ob klasičnem zdravljenju s kemoterapijo podpre telo in pomaga pri zmanjševanju stranskih učinkov KT. https://www.scielo.br/j/ramb/a/5jDYxSJKq78J9Gd6wBtkB9s/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8584016/

Ionska indukcijska terapija (Papimi)

Naprava uporablja ionski potencial, ki vpliva na naboj na celični membrani. Le-ta je ključen za prehod snovi iz celice in vanjo. Zdrava celična membrana je predpogoj, da bodo procesi v celici potekali usklajeno, saj preko membrane in membranskih prenašalcev celica dobi vse potrebne snovi in hkrati odda vse škodljive odpadke. Papimi podpre te procese. Napravo s pridom uporabljajo v rehabilitacijski medicini, saj pomaga pri hitrejšem celjenju zlomov in pri poškodbah. Študije v zadnjem času poudarjajo pomen Papimija pri simptomih podaljšane Covidne okužbe. Hkrati se ob uporabi Papimija izboljša prekrvavitev v telesu, kar posledično pomeni boljši dotok kisika do celic.

Hipertermija – lokalna in sistemska

Hipertermija pomeni povišano temperaturo, bodisi samo lokalno na področju tumorja bodisi sistemsko, kjer se celotno telo ogreje na 39-41 st. C in v tem območju ostane določen čas. Posebno je pripročljiva v času klasičnega zdravljenja, saj pripromore k boljši prekrvavitvi in s tem boljšemu dotoku zdravil v oboleli predel. Klasična medicina uporablja hipertermijo predvsem lokalno ali regionalno (HIPEC, intrakavitarna, perfuzija udov, itd). (https://www.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470-2045(02)00818-5/abstract, https://f.oaes.cc/xmlpdf/3a9b9e2a-7270-4e98-92a4-841069ff3d9c/2272.pdf) Sistemske hipertermija poleg izboljšane prekrvavitve pomeni tudi aktivacijo imunskega sistema, podobno kot se zgodi ob vročini ob npr okužbi.


ZDRAVLJENJE ENERGETSKEGA TELESA

Bioresonanca (povezava do Golenhofna) – temelji na dejstvu, da ima vsako telo, vsak organ, vsaka celica in vsaka snov svojo frekvenco (nihanje). Cilj metode je posredovati telesu zdravilni impulz, ki podpre zdravje in zdravljenje.
Reiki – med to vrsto terapije gre za prenos kozmične zdravilne energije preko kanala, ki je terapevt, do bolnika oz posameznika z določeno težavo.
Tai chi in Qi gong – tai chi temelji na razvijanju čutenja za energijo skozi gibe, qigong pa se osredotoča bolj na čutenje posameznega giba. Obe tehniki delujeta sprostilno, izboljšujeta gibljivost in ravnotežje.


ZDRAVLJENJE DUHOVNEGA/ČUSTVENEGA TELESA

Čustev ne moremo ločiti od fizičnega telesa. Vedno več raziskav kaže na dejstvo, da neprepoznana, potlačena čustva vplivajo na razvoj bolezni. To se imenuje psiho-nevro-endo-imunologija (PNEI), predstavnik te razvijajoče se veje medicine je zagotovo dr. Gabor Mate. Ta veda se ukvarja s povezanostjo med živčnim in imunskim sistemom in vplivom čustev na zdravje posameznika.

Dejstvo je, da smo danes vsi ujetniki svojih mislli in uma. Pomislite, kdaj se vam je nazadnje zgodilo, da ste bili brez misli? Da ste bili samo v čutenju svojega telesa? Bistvo spodaj naštetih tehnik je ravno to: pripeljati zavedanje iz razmišljanja v čutenje. Ko čutimo, ne moremo misliti. Preko čutenja lahko pridemo tudi v stik s svojimi travmami, spomini in vsem, kar smo kot otrok morali potlačiti, da smo preživeli. Danes, ko smo odrasli, nam ti obrambni mehanizmi ne služijo več. Prej nasprotno, pomenijo nam kletko, ki nas nezavedno duši in omejuje, da bi izživeli svoj najvišji potencial. Hkrati pa nam preprečuje, da bi oživili notranjo modrost in naravno zdravilno sposobnost telesa.

Čuječnost – nas uči biti prisoten v sedanjem trenutku
Meditacija – umirjanje misli in biti v polnem zavedanju

Hipnoza – medicinska hipnoza je odličen način za soočanje z neprepoznanimi čustvi, njihovo predelavo in integracijo. S pomočjo sproščanja telesa se pozornost usmeri v doživljanje občutkov. Z umirjenostjo misli se odprejo vrata podzavesti, ki tako dobi priložnost, da preko intuicije ali čutnih zaznav prinese na površje travme, spomine ali neustrezne vzorce obnašanja, ki jih želi posameznik spremeniti. Hipnoza je tudi izjemno učinkovita pri obvladovanju stranskih učinkov zdravljenja (slabost, bruhanje, slab apetit, anksioznost, nespečnost, itd). V stanju globoke sproščenosti se v terapevtskem procesu lahko spremenijo vzorci dojemanja sebe in sveta ter odzivanja na določene dražljaje. V rokah usposobljenega terapevta je hipnoza tudi proces, ki nima nobenih neželenih učinkov. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30421307/)

Kognitivno vedenjska terapija – je terapevtski pristop, kjer se poskuša odkriti povezavo med mišljenjem, čustvi in vedenjem.

Joga – mnogi poročajo o pomirjenosti, lažjem soočanjem z boleznijo in neželenimi učinki zdravljenja ob izvajanju joge. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5769195/

Vse omenjene terapije, ki so napisane odebeljeno, so vam na voljo v našem centru.


MAHA
Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, Slovenija, Europe

Tel. +386 51 248 888
e-pošta: info@maha.clinic

Pon, tor, sre: 8:00 – 15:00
Čet: 12:30 – 20:00
Pet: 8:00 – 13:30

© Avtorske pravice 2024 – Maha / izdelava strani visualbraingravity