STOPNJA 2: STOPNJA REAKCIJE, ZA KATERO JE ZNAČILNO, DA IZLOČA ŠKODLJIVE DEJAVNIKE, KI SO LAHKO NOTRANJEGA ALI ZUNANJEGA IZVORA.


NA TEJ STOPNJI SE AKTIVIRAJO NARAVNI OBRAMBNI MEHANIZMI TELESA. NAJPOGOSTEJŠI SO BRUHANJE, DRISKA, VROČINA IN VNETJE.

STOPNJA 2: AKTIVIRANJE OBRAMBNIH MEHANIZMOV. PODPORA OBRAMBNIH SPOSOBNOSTI ORGANIZMA IN CILJNO DIAGNOSTICIRANEGA »ŠKODLJIVEGA DEJAVNIKA« S POSEBNIMI NEINVAZIVNIMI ALI INVAZIVNIMI TERAPIJAMI.

Sem spadajo dermatitis, eritem, ekcem, stomatitis, rinitis, herpes zoster, poliomielitis, nevralgijo, faringitis, laringitis, kolitis, hepatitis, absces, osteomielitis, tonzilitis in poliartritis.

DOLOČANJE SPECIFIČNEGA VZROČNEGA »ŠKODLJIVEGA” DEJAVNIKA, KI JE BIL ODKRIT MED ANAMNEZO IN DIAGNOSTIKO.

  • Kemične snovi (glifosat, PFOA, pesticidi, DDT, herbicidi)
  • Bakterije (streptokoki, stafilokoki, borelije itd.) – najpomembnejše
  • Virusi (EBV, VZV, CMV, gripa, COVID-19 itd.) – najpomembnejši
  • Težke kovine (arzen, kadmij, svinec, živo srebro itd.)

Najpogostejši obrambni mehanizmi so vročina, driska in vnetje, ki so neprijetni so pa zelo učinkoviti. V integrativni medicini se simptomi obravnavajo kot resen poskus telesa, da bi se vrnilo nazaj v prvo stopnjo v zdravje. Simptomi, čeprav so moteči, postanejo dragoceni znaki, da se organizem poskuša uravnavati v smeri okrevanja. Le v redkih primerih so potrebna zdravila proti vročini, bolečini in vnetju. Poleg tega lahko prekomerna uporaba tako imenovanih nesteroidnih protivnetnih zdravil povzroči napredovanje bolezni v globlje stopnje. V nekaterih primerih se uporabljajo, odmerek pa je potrebno skrbno izbrati.

Terapevtske strategije na tej stopnji so aktiviranje drenaže organov, kot so ledvice, jetra, koža in črevesna sluznica, ter drenaže zunajceličnega matriksa, kot je opisano drugje. To lahko dosežemo s kombiniranjem ajurvedske zeliščne medicine, ortomolekularnih terapij s prehranskimi dopolnili, infuzijami ali obojim, zdravilnimi savnami, klistirji ali hidroterapijo debelega črevesa, homeopatijo in drugimi. Kadar je vnetje dolgotrajno, moramo biti pozorni na reaktivne oksidativne vrste. Na podlagi laboratorijskih rezultatov in naših izkušenj moramo biti pozorni na visoko vsebnost antioksidantov. Ponovno je treba pregledati način prehranjevanja, da zagotovimo ustrezno hidracijo in zmanjšamo antigensko obremenitev hrane.