ŠEST STOPENJ RAZVOJA BOLEZNI


RAZVOJ SPLOŠNE INTEGRATIVNE MEDICINE, KI IMA SVOJE KORENINE DALEČ V ZGODOVINI, SE NEPRESTANO DOPOLNJUJE IN POVEZUJE Z MODERNO ZNANOSTJO.

Dejstvo je, da po časovnem staležu mlada sodobna zahodna ali farmacevtska medicina ni nastala kar preko noči in ima v resnici enake korenine, kot vse ostalo, kar v medicini obstaja. Če ne želimo preveč posegati v zgodovino, bi rekli, da je Dr. Reckeweg tisti, ki je v štiridesetih letih prejšnjega stoletja združil vzhodno in zahodno medicino ter ustvaril čudovit zemljevid razvoja bolezni. Tako ne gre le za simptome z diagnozami, temveč dejansko za razvoj bolezni v človeškem telesu. Poznamo šest stopenj razvoja bolezni, zadnja s “poškodbo” genetskega materiala predstavlja različne vrste raka. Preden nadaljujemo z razlago šestih stopenj, bi radi poudarili, da za boljše razumevanje vedno pomislite na obdobje zdravja, obdobje bolezni in položaj, v katerem se nahajate.

Ključnega pomena je določiti natančen položaj pacienta na daljici življenjske dobe in temu ustrezno načrtovati terapevtsko pot. Zavedamo se, da se to morda sliši preprosto ali celo preveč ezoterično, vendar bodite prepričani, da je ta koncept znanstveno utemeljen in se celo zelo dobro ujema s sodobnim razmišljanjem.

1. ANAMNEZA (PRIKLIC V SPOMIN)

Ker je določitev koordinat na življenjski poti običajno težavna in ker obstaja veliko diagnostičnih postopkov, je za določitev diagnostičnega algoritma, ki nam bo omogočil ugotoviti vzroke vaše bolezni, ključna natančna anamneza. Tako vam bomo lahko pripravili učinkovit načrt terapij.

Vzemite si čas in se posvetite zgodnjim pojavom simptomov. Večina naših bolnikov pravi enako: »Nekaj sem na tem področju začutil že pred 5 do 10 leti. Opravil sem ultrazvok in radiološko preiskavo in vse je bilo v redu.« Integrativna medicina in zobozdravstvo Maha jasno poudarja, da je naše notranje okolje že izkusilo polnost, v prispodobi »toksičnega« soda z nezadostnim delovanjem odvodnih poti, tj. jeter in ledvic, vendar škoda takrat še ni dosegla celic. Diagnostika sodobne zahodne medicine je zelo pomembna, ko poškodbe dosežejo celično raven. Sledi diagnostika.


2. DIAGNOSTIKA – VZROK ALI VZROKI?

Da bi poglobili vaše razumevanje integrativne medicine, se je potrebno zavedati, da se bolezni običajno začnejo v »vodnem« delu telesa. Če vzroka ni mogoče ugotoviti in odstraniti na tej stopnji, se škoda poglobi in odrazi na zunajcelični snovi, znani tudi kot Pichingerjev prostor, ki ga sestavljata slavni molekuli kolagen in hialuronska kislina, seveda pa obstajajo tudi številne druge. Običajno na tej točki že čutite, da je nekaj narobe, vendar je to preveč nedoločljivo za diagnosticiranje in zdravljenje s strani klasične medicine. Zagotovo je to čar integrativne diagnostike, ki zajema različne metode, tudi laboratorijske preiskave krvi, blata in urina.

Integrativna medicina se je razvila do te mere, da lahko s svojo diagnostiko zelo natančno določi vzroke v »vodnem« delu in s tem v zunajcelični snovi. V Maha najprej opravimo analizo krvi z mikroskopom v temnem polju, ajurvedsko diagnostiko in analizo VNS (vegetativni nevrološki sistem), ki nam zelo dobro pokažejo, kakšni bi lahko bili vzroki za vaše težave. Poleg tega se opravi pregled zdravja ust z rentgensko in ultrazvočno analizo. Na podlagi zbranih podatkov določimo regulacijsko sposobnost vašega telesa, ocenimo stanje krvne plazme (vode), eritrocitov in belih krvničk ter ugotovimo morebitne oralne, vnetne, osteoimunološke in materialne vplive na vaše telo. Tako lahko dejansko zelo dobro ugotovimo, kje so vzroki za vaše težave.

Z združitvijo rezultatov pripravimo predloge za laboratorijske preiskave krvi, urina in/ali blata. Sodelujemo z dvema zelo dobrima integrativnima laboratorijema v Nemčiji, enim v Berlinu in drugim v Limburgu-Eschhofnu. Zelo smo jima hvaležni, da ponujata takšne analize in nas podpirata pri razvoju sodobne integrativne medicine in zobozdravstva. Hkrati smo zelo prepričani o vzrokih vašega stanja ali bolezni in vam lahko predpišemo individualne in učinkovite terapije. Na podlagi laboratorijskih rezultatov, ki smo jih opravili v preteklih letih, lahko jasno rečemo, da je povprečna oseba danes podhranjena, da ima poleg ostalega, težave s črevesjem v smislu mikrobioma in prepustnosti. Kako je to mogoče?

Integrativna diagnostika se združuje z diagnostiko zahodne medicine tako, da v kombinaciji zajema celotno življenjsko dobo, kar je pravi razlog za uspeh integrativne medicine.


3. TERAPEVTSKE STRATEGIJE

Ljubezen do integrativne medicine se je začela preprosto zato, ker pokriva vse vidike človeškega življenja in uporablja vse medicinsko znanje, ki je danes na voljo. Seveda se najprej osredotoča na lajšanje simptomov, še pomembnejše pa je iskanje vzrokov bolezni. Po opredelitvi teh vzrokov se po anamnezi in diagnozi predlaga izpopolnjen in zelo individualiziran načrt terapij, katerih cilj je povečati zmogljivost telesnih mehanizmov razstrupljanja (podpora jeter in ledvic), zmanjšati vnos toksinov in strateško obravnavati posebnosti diagnosticiranih vzrokov. Glavni cilj je vedno krepitev regeneracijske sposobnosti telesa in dodajanje podpornih terapij v skladu s potekom terapij. Ne moremo obravnavati vsake uporabljene metode posebej; o tem bomo spregovorili v prihodnosti, ko bomo napisali knjigo. Kljub temu pa je v okviru tega besedila opis strategij za različne bolezni, ki vam bodo omogočile jasno razumevanje delovanja integrativne medicine in zobozdravstva Maha. Stopnje razvoja bolezni so naslednje:


STOPNJE

OPIS

TERAPIJE


Prva stopnja: REDNO VSAKODNEVNO IZLOČANJE

Ta prva stopnja je pravzaprav naravna stopnja našega telesa, ki lahko deluje bolj ali manj intenzivno, odvisno od obremenitve. Toksini, bakterije, virusi, kovine, pesticidi, itd. vstopajo v telo in se tudi izločajo. Značilnosti te stopnje so kašelj, izcedek iz nosu, driska, pogostejše uriniranje, prekomerno potenje, itd., kar pomeni, da se je telesni obrambni imunski sistem aktiviral, zato ga je pametno pustiti delovati in ga ne zatirati z zdravili. Zatiranje onemogoči potek razstrupljanja. Za podporo izločanju obstajajo številne integrativne strategije.

VEČ O TEM

Terapije vključujejo predvsem uporabo zelišč, hipertermijo, višinski trening v udobju naše klinike, infuzije, medicinsko jogo s pripadajočimi tehnikami ter zobozdravstveni wellness. Tudi v tem primeru so terapije individualne, program pa je pripravljen glede na vašo časovno razpoložljivost. Na primer 7 dni zapored, dvakrat na teden za en mesec ali katera koli druga možnost.

VAŠA KLJUČNA VLOGA:

 • Doslednost pri prehrani in hidraciji,
 • spoznati laične pojme integrativne medicine,
 • jemanje predpisanih zelišč, dopolnil in/ali zdravil, kot so predpisana,
 • z osebjem Maha komunicirajte prek e-pošte, telefona, spleta ali osebnih srečanj o morebitnih težavah in/ali izboljšavah itd.,
 • sledite predpisanemu medicinski vadbi (joga s svojimi tehnikami, osteopatske vadbe, …).


Druga stopnja: STOPNJA REAKCIJE SE POJAVI, KO NAŠE TELO PREPROSTO NE ZMORE VEČ UČINKOVITO IZLOČATI. IMUNSKI SISTEM ŠE NAPREJ POSKUŠA ODPRAVITI VZROK VNETJA. GLAVNI CILJ JE PODPRETI OBRAMBNE MEHANIZME TELESA IN SE S POSEBNIMI TERAPIJAMI BORITI ZA ODSTRANITEV DIAGNOSTICIRANEGA »ŠKODLJIVEGA DEJAVNIKA«.

Pogoste diagnoze, ki spadajo v to stopnjo, so dermatitis, eritem, ekcem, stomatitis, rinitis, herpes zoster, poliomielitis, nevralgija, faringitis, laringitis, kolitis, hepatitis, absces, osteomielitis, tonzilitis in poliartritis.

VEČ O TEM

1. VAŠA KLJUČNA VLOGA:

 • Upoštevanje smernic iz prve stopnje.

2. AKTIVACIJA IZLOČANJA (ZLASTI ČREVESJA, JETER IN LEDVIC).

 • Posebna sredstva za odvajanje,
 • zeliščni obkladki za jetra s predpisanimi ajurvedskimi postopki izločanja,
 • lokalna hipertermija – Indiba na jetrih in ledvicah,
 • sistemska hipertermija – Iratherm 1000,
 • ionska indukcijska terapija – Papimi,
 • terapije z ozonom,
 • intravenozne vitaminske terapije razstrupljanja in restitucije – po navodilih.

3. OBNOVITVENI TRETMAJI

 • Posebna obnovitvena zelišča in dopolnila,
 • ajurvedski antioksidativni tretmaji,
 • obnovitvene intravenozne terapije.

4. USMERITEV NA ODSTRANITEV »ŠKODLJIVEGA DEJAVNIKA«, ODKRITEGA MED ANAMNEZO IN DIAGNOSTIKO.

 • Kemična sredstva (glifosat, PFOA, pesticidi, DDT, herbicidi),
 • bakterije (streptokoki, stafilokoki, borelije…) – najpomembnejše,
 • virusi (EBV, VZV, CMV, gripa, Covid-19…) – najpomembnejši,
 • težke kovine (arzen, kadmij, svinec, živo srebro…).


Tretja stopnja: ker izločanje in vnetje ne moreta učinkovito počistiti odloženega v telesu se KOPIČENJE NADALJUJE V ZUNAJCELIČNI SNOVI, MAŠČOBNEM TKIVU IN ŽILNEM SISTEMU. TERAPEVTSKO JE POTREBNO POVEČATI ZMOGLJIVOST MEHANIZMOV STOPNJE 1 IN STOPNJE 2, SAJ SO TO TELESU LASTNE »OČIŠČEVALNE« POTI.

Pogoste diagnoze tretje stopnje so ateromi, bradavice, ciste, polipi, nevromi, zaprtje, žolčni kamni, debelost, protin, edemi, otekanje limfnih žlez, hipertrofija prostate, fibroidi, revmatizem in še nekatere druge.

VEČ O TEM

1. VAŠA KLJUČNA VLOGA:

 • Upoštevanje smernic iz prve stopnje.

2. AKTIVACIJA ODVAJANJA (ZLASTI ČREVESJA, JETER IN LEDVIC).

 • Kot je opisano v stopnji 2..

3. OBNOVITVENI TRETMAJI

 • Kot je opisano v stopnji 2..

4. USMERIJO SE NA POSEBNEGA »POVZROČITELJA«, KI JE BIL ODKRIT MED ANAMNEZO IN DIAGNOSTIKO.

 • Težke kovine
 • Kemikalije (glifosat itd.)
 • Bakterije – CWD – kronične
 • Virusi – kronični

5. POSEBNA DRENAŽA VEZIVNEGA TKIVA IN AKTIVACIJA RAZSTRUPLJANJA NA CELIČNI RAVNI.

 • Specifična sredstva za izločanje,
 • posebni ajurvedski tretmaji,
 • osteopatska drenaža vezivnih tkiv,
 • specialen program ionske indukcijske terapije Papimi,
 • specifična lokalna – Indiba in sistemska hipertermija – Iratherm 1000,
 • IHHT – kisikova terapija,
 • integrativno zobozdravstvo.


Četrta stopnja: »ŠKODLJIVI DEJAVNIKI«, KI POVZROČAJO BOLEZNI, ŽE PRODREJO V CELICE.  POŠKODUJEJO CELIČNO MEMBRANO IN MOTIJO ENCIMSKE FUNKCIJE CELICE. STRATEGIJA TERAPIJ JE VSE BOLJ ZAHTEVNA.

Diagnoze, ki spadajo v to stopnjo, so migrena, trzanje oči, virusne okužbe, astma, razjede, toksične poškodbe jeter, prehlad, angina pektoris, miokarditis in številne druge.

VEČ O TEM

Tako imenovana strategija TERAPIJ NOTRANJEGA OKOLJA sledi protokolu prvih treh stopenj. Ker so celične strukture na tej stopnji že poškodovane, moramo uporabiti:

 • zelišča in dopolnila, ki povečujejo celično energijo,
 • ciljne terapije za obnovo celic in razstrupljanje,
 • ter strogo integrativno zobozdravstvo.


Peta stopnja: STRUKTURA IN DELOVANJE ORGANOV STA NEPOPRAVLJIVO POŠKODOVANA. ŠKODLJIVI DEJAVNIKI NAPADEJO ŽLEZE, KAR POVZROČI HORMONSKO NERAVNOVESJE IN ZMANJŠANO SPOSOBNOST IMUNSKE MODULACIJE. CELICE SO MOČNO POŠKODOVANE. OBNOVITEV CELIČNIH MEMBRAN, ENCIMOV, DRUGIH BELJAKOVIN IN GENSKEGA MATERIALA JE KLJUČNEGA POMENA ZA PREPREČITEV PREHODA V NASLEDNJO, ZELO NEZAŽELENO KONČNO STOPNJO.

Najbolj značilne diagnoze stopnje 5 so mišična distrofija, ALS, multipla skleroza, hipertiroidizem, hipotiroidizem ali Hashimotova bolezen, miokardni infarkt, ciroza jeter, nefroza, atrofija ledvic, impotenca, dermatoza, kronični atrofični rinitis, pareza, nevrofibromatoza, sklerodermija, kaheksija, spondilitis, perniciozna anemija, itd.

VEČ O TEM

Cilj osnovnih terapij je spodbuditi stopnjo 1 in nadzorovane poti stopnje 2 kot v vseh prejšnjih fazah, čemur sledijo druge zgoraj omenjene terapije.

Posebnost terapij na tej stopnji so skrbno načrtovani zaščitni in korektivni postopki za negenetski in genetski material celic.


Šesta stopnja: NADALJNJE KOPIČENJE »TOKSINOV« VODI DO POŠKODB GENETSKEGA MATERIALA CELIC IN PRESNOVNIH POTI CELIČNEGA DIHANJA. KISIKOVI PROSTI RADIKALI DODATNO POŠKODUJEJO ORGANSKE FUNKCIJE IN POSPEŠIJO DEGENERACIJO TKIV, KI JIH SPREMLJAJO TUDI MOTNJE V DELOVANJU IMUNSKEGA SISTEMA. POSLEDICA JE NOVA RAST, IMENOVANA RAK.

Diagnoze, ki spadajo v to skupino, so vse oblike raka na kateri koli stopnji. Zlasti na stopnji 6 sodelujemo z našo cenjeno partnersko kliniko iz Švice, BioMedicine Sonnenberg, ki ima veliko izkušenj na področju integrativne onkologije, in skupaj dosegamo uspehe tudi v napredovalih oblikah.

VEČ O TEM

Ko dosežete to stopnjo, se spremeni tudi pristop integrativne medicine. Na vsakem koraku je potrebna posebna pozornost. Osnovne terapije so še vedno ključnega pomena, vendar je treba paziti, da jih ne aktiviramo preveč v prekratkem času. Nadaljujejo se zaščitne in obnovitvene terapije za negenetski in genetski material celic, načrtu zdravljenja pa se doda posebna veja integrativne onkologije.

Ni treba poudarjati, da je izredno natančen diagnostični postopek osnova za izredno natančen načrt zdravljenja, vključno z zobozdravstvom. Ustna votlina je najbolj zanemarjen del integrativne medicine. Je vir rakotvornih bakterij, CCl5 (uradno znan kot Rantes) in kovinskih materialov.


MAHA
Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, Slovenija, Europe

Tel. +386 51 248 888
e-pošta: info@maha.clinic

Pon, tor, sre: 8:00 – 15:00
Čet: 12:30 – 20:00
Pet: 8:00 – 13:30

© Avtorske pravice 2024 – Maha / izdelava strani visualbraingravity