STOPNJA 1: SKRB ZA REDNO DNEVNO IZLOČANJE IN OHRANJANJE ZDRAVJA.


NA TEJ STOPNJI BI MORALE NARAVNE TELESNE POTI RAZSTRUPLJANJA DELOVATI NEMOTENO.

SKRB ZA REDNO DNEVNO IZLOČANJE IN OHRANJANJE ZDRAVEGA STANJA.

Primerno izločanje je predpogoj za normalno delovanje človeškega telesa v vsakdanjem življenju. Ta stopnja se vedno obravnava s terapijami, ne glede na diagnozo. Zagotoviti moramo normalno delovanje številnih endogenih mehanizmov razstrupljanja in ukrepati ob prvih znakih notranjih ali zunanjih škodljivih dejavnikov, ki ovirajo izločanje. Poti izločanja so znoj, sebum, slina, izločki prebavil, žolč, sok trebušne slinavke, menstruacija, limfa, urin, blato, menstruacija, seme itd. V primeru nagnjenosti h zaprtju je že potrebno ukrepati.

Izločanje škodljivih snovi običajno poteka prek fizioloških telesnih odprtin. Tako se lahko prehodno pojavi bruhanje ali driska in običajno je potreba nadomestiti le tekočino in elektrolite.

Običajno laboratorijsko preizkušamo glavne poti izločanja v krvi, na primer glutation transferazo, superoksid dismutazo, cistatin C in druge. Presenetljivo je, da je treba vse te encime za razstrupljanje aktivirati.

VAŠA KLJUČNA VLOGA:
Tekočine sestavljajo večino našega telesa, zato je pomembno, da poskrbimo za hidracijo. Voda je medij, v katerem potekajo vse biokemične reakcije, in če je ni dovolj, biokemija v telesu ne more delovati. Podobno je, kot če bi želeli žlico soli raztopiti v kozarcu vode.
Svetujemo, da je hrana ekološka in, če je le mogoče, lokalno pridelana. Izogibajte se vsem predelanim živilom, tudi če so ekološka. Pogosto opravimo preiskave na glifosat v krvi in niti ni presenetljivo, da je pogosto povišan. Eden izmed bolnikov je bil celo pozitiven na DDT, ki je v EU že dolgo prepovedan. Vedno svetujemo izogibanje izdelkom iz kravjega mleka zaradi povišane ravni beta-laktoglobulina in vsi naši bolniki so zelo zadovoljni, ko to storijo. Običajno svetujemo uživanje čim manj glutena in seveda strogo izogibanje sladkorju. Prehrana, ki jo svetujemo ima osnovo v “jakosti” presnove in ločimo prehrano za počasen, srednji ali hiter metabolizem. Tukaj se ugotavlja stanje prepustnosti črevesja in nato IgG4 protitelesa v krvi. Med terapijami, ki jih predpišemo, se postreže tudi primerna prehrana. Zanimivo je tudi, da se v t.i. Detox Profilu izkaže, da imamo pogosto premalo reduciranega glutationa in nizko aktivnost superoksidne dismutaze.