STOPNJA 3: TELO S SVOJIMI OBRAMBNIMI PROCESI NE ZMORE V CELOTI IZLOČITI TOKSINOV.NALAGAJO SE V ZUNAJCELIČNEM MATRIKSU, V MAŠČOBNEM TKIVU IN V CELOTNEM ŽILNEMSISTEMU.


NA TEJ STOPNJI JE NUJNO POTREBNO SPODBUDITI CELIČNI METABOLIZEM, DA SE ZNEBIMO NALOŽENIH SNOVI KAKRŠNEGA KOLI IZVORA.

ZARADI ODLAGANJA ŠKODLJIVIH SNOVI V VEZIVNEM TKIVU SE MORAJO AKTIVIRATI OBRAMBNI MEHANIZMI IZ STOPENJ 1 IN 2. POTREBNO JE AKTIVIRATI DRENAŽO IN TERAPIJE, KI SO SPECIFIČNE ZA IMUNSKI SISTEM.

Diagnoze na tej stopnji so ateromi, bradavice, ciste, polipi, nevromi, zaprtje, žolčni kamni, debelost, protin, edemi, otekanje limfnih žlez, hipertrofija prostate, fibroidi in revmatizem, če omenimo le nekatere.

POSEBNA DRENAŽA VEZIVNEGA TKIVA IN AKTIVACIJA RAZSTRUPLJANJA NA CELIČNI RAVNI

  • Posebna zelišča in dopolnila za drenažo,
  • usmerjeni ajurvedski tretmaji,
  • osteopatske drenažne terapije,
  • program ionske indukcijske terapije Papimi,
  • specifična lokalna in sistemska hipertermija,
  • IHHT: intermitentna hiper-, hipoksična terapija,
  • integrativno zobozdravstvo.

Na splošno je mogoče prve tri stopnje obravnavati zelo uspešno, če so terapije ustrezno načrtovane in integrirane. Ne smemo pozabiti, da te tri stopnje vplivajo na telesno tekočino (vodo) in zunajcelični matriks, biokemični mehanizmi celice pa še niso poškodovani. Zavedati se moramo, da od tretje stopnje do naslednje četrte stopnje organizem nima učinkovite biološke obrambe in jemlje energijo iz procesov razstrupljanja. Celične presnovne funkcije potrebujejo spodbudo z načrtovanimi terapijami, da si opomorejo in podprejo sproščanje in postopno izločanje naloženih toksinov ter tako ohranijo energijo za vitalne organe.

Terapevtske strategije na tej stopnji so podobne tistim na prejšnji stopnji. To pomeni, da aktiviramo telesu lastno drenažo skozi ledvice, jetra, kožo in črevesno sluznico ter drenažo zunajceličnega matriksa skozi limfni in žilni sistem. To lahko dosežemo s kombinacijo ajurvedske zeliščne medicine, ortomolekularne terapije z dodatki ali infuzijami ali obojim, medicinskimi savnami, klistirji ali črevesno hidroterapijo, vakuumsko terapijo, homeopatijo in drugimi. Kadar se obrambni mehanizem stopnje 2, t.j. vnetja, podaljša, moramo biti pozorni na oksidacijske procese. Na podlagi laboratorijskih rezultatov in naših izkušenj predpišemo visoke odmerke antioksidantov. Tudi v tem primeru je pregled načina prehranjevanja bistvenega pomena, da se zagotovi ustrezna hidracija in zmanjša antigenska obremenitev hrane. Bistvena je aktivacija organov, ki proizvajajo imunske celice, kot sta kostni mozeg in timus. Ne smemo pozabiti na sekundarne limfoidne organe. Ti organi vključujejo bezgavke, vranico, tonzile in nekatera tkiva v različnih slojih sluznice telesa (npr. Peyerjeve zaplate v črevesju).