LE NEKAJ STANJ,
KI JIH OBRAVNAVAMO


SPECIALIZIRANI SMO ZA CELOVITO OBRAVNAVO RAZLIČNIH BOLEZNI. NAŠ TIPIČNI BOLNIK JE POSKUSIL ŽE VELIKO PRISTOPOV, VENDAR SIMPTOMI NE IZGINEJO. NAŠA EKIPA IZKUŠENIH ZDRAVSTVENIH STROKOVNJAKOV SE UKVARJA Z DIAGNOSTICIRANJEM, TERAPIJAMI IN OBVLADOVANJEM VSEH ZDRAVSTVENIH TEŽAV.

POGOSTE CIVILIZACIJSKE BOLEZNI

Bolezni srca in ožilja
Bolezni srca in ožilja (BSO) so najpogostejši vzrok bolezni in umrljivosti odraslih v razvitih državah, tudi v Sloveniji. Sem spadajo visok krvni tlak, angina pektoris itd., ki spadajo v stopnjo 3 in 4 po dr. Reckewegu. Najpomembnejša vzroka smrti in dolgotrajne invalidnosti sta srčni infarkt in možganska kap, ki sta značilni bolezni stopnje 5 in sta nenadna zapleta koronarne bolezni srca in možgansko-žilne bolezni.

Najpogostejša vrsta BSO je koronarna bolezen, ki je posledica kopičenja aterosklerotičnih oblog v koronarnih arterijah, kar omejuje pretok krvi v srce. Koronarna bolezen lahko privede do angine pektoris (4. stopnja)(bolečine v prsih), v hujših primerih pa do srčnega infarkta (5. stopnja) (miokardni infarkt).

Druge pogoste bolezni srca in ožilja so srčno popuščanje, hipertenzija (visok krvni tlak), aritmije (neredni srčni ritmi), bolezni srčnih zaklopk, kardiomiopatije (bolezni srčne mišice) in periferna arterijska bolezen (PAB). Vsako od teh stanj ima svoje vzroke, dejavnike tveganja in možne zaplete.

Dejavniki tveganja za BSO so kajenje, visok krvni tlak, povišana raven holesterola, prekomerna telesna teža, sladkorna bolezen, telesna nedejavnost, nezdrava prehrana, bolezni srca v družini, slabo ustno zdravje in višja starost. Strategije preprečevanja in obvladovanja vključujejo spremembe življenjskega sloga, kot sta redna telesna vadba in zdrava prehrana za srce, jemanje zdravil in v nekaterih primerih kirurške posege, kot sta angioplastika ali obvod.

Zgodnje odkrivanje in pravočasno zdravljenje sta bistvenega pomena za zmanjšanje bremena srčno-žilnih bolezni. Z rednimi pregledi, diagnostičnimi testi in ocenami dejavnikov tveganja lahko zdravstveni delavci prepoznajo in odpravijo morebitne težave. S spodbujanjem zdravega življenjskega sloga in izboljšanjem dostopa do oskrbe na področju srca in ožilja je mogoče ublažiti vpliv teh bolezni in izboljšati splošno zdravje srca in ožilja prebivalstva.

V kliniki Maha se z našim pristopom, ki združuje medicino in zobozdravstvo, posebej osredotočamo na zapletene bolezni srca in ožilja. Z uporabo biokompatibilnih nekovinskih materialov ter strogim odnosom do nalezljivih in nenalezljivih vnetij obravnavamo zapleteno povezavo med ustnim zdravjem in dobrim počutjem srca in ožilja. Naši terapevtski protokoli, ki temeljijo na dokazih in jih dopolnjujejo prilagojene spremembe življenjskega sloga, so namenjeni učinkovitemu obvladovanju dejavnikov tveganja, povezanih z boleznimi srca in ožilja, ter spodbujajo boljše zdravje srca in splošno dobro počutje naših bolnikov.

 1. Parodontalna bolezen in vnetje: :
  • Študija, objavljena v reviji »Circulation« leta 2012, je pokazala, da imajo posamezniki s parodontalno boleznijo večje tveganje za razvoj bolezni srca, verjetno zaradi kroničnega vnetja, povezanega z boleznimi dlesni.
 2. Bakterije v ustni votlini in ateroskleroza: :
  • Raziskave, opravljene na Univerzi Columbia, so pokazale, da so nekatere vrste ustnih bakterij povezane z razvojem arterijskih oblog, ki so značilne za aterosklerozo. Študija je bila objavljena v reviji »Nature« leta 2018.
 3. Endotelijska disfunkcija:
  • Študija, objavljena v “Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology” leta 2013 je pokazala, da ustne bakterije prispevajo k disfunkciji endotelija (notranje plasti žil), kar je ključni faktor v razvoju BSO.
 4. Skupni dejavniki tveganja: :
  • Številne študije so pokazale povezavo med skupnimi dejavniki tveganja za zdravje ustne votline in srca in ožilja. Študija, objavljena v reviji »Preventive Medicine« leta 2018, je na primer pokazala, da je zdrava prehrana z malo sladkorja in predelane hrane povezana z manjšim tveganjem za bolezni dlesni in bolezni srca.
 5. Posegi na področju ustnega zdravja: :
  • V sistematičnem pregledu, objavljenem v reviji »The Journal of the American Dental Association« leta 2017, je bil raziskan vpliv posegov na področju ustnega zdravja, kot so profesionalno čiščenje zob in boljša ustna higiena, na zmanjšanje tveganja za bolezni srca in ožilja.
 6. Genetski dejavniki: :
  • Nekatere raziskave so preučevale vlogo genetskih dejavnikov v povezavi med ustnim zdravjem in zdravjem srca in ožilja. Študija, objavljena v reviji »Frontiers in Physiology« leta 2017, je preučevala genetiko parodontalne bolezni in njen potencialni vpliv na tveganje za srce in ožilje.

To je le nekaj primerov znanstvenih študij in ugotovitev, ki so prispevale k razumevanju povezave med zdravjem ustne votline in boleznimi srca in ožilja. Čeprav so natančni mehanizmi in vzročne povezave še vedno predmet stalnih raziskav, te študije zagotavljajo konkretne dokaze o povezavi med njima ter so podlaga za klinično prakso in smernice za zdravstvene delavce na zobozdravstvenem in medicinskem področju.


Stres in izgorelost

Kronične težave in stres na katerem koli področju življenja lahko privedejo do izgorelosti, ki je opredeljena kot stanje življenjske izčrpanosti, za katero je značilna zmanjšana osebna učinkovitost. Izgorelost se razlikuje od izčrpanosti, povezane z delom, saj je slednja normalna posledica prekomernega dela, ki jo je mogoče odpraviti s počitkom, medtem ko za izgorelost počitek ne zadostuje. Znaki in simptomi se kažejo na čustveni, telesni, vedenjski in motivacijski ravni ter v vzorcih razmišljanja. Izčrpanost nadledvičnih žlez, pogosto imenovana »adrenalna izgorelost« je izraz, ki se v biološki medicini uporablja za opis stanja, ko nadledvične žleze, odgovorne za proizvodnjo stresnih hormonov, kot je kortizol, zaradi kroničnega stresa ali pretirane stimulacije postanejo nefunkcionalne. Integrativna medicina poskuša to stanje razumeti kot zapleteno interakcijo hormonskih in prehranskih dejavnikov ter dejavnikov življenjskega sloga. Zdravniki na tem področju lahko s specializiranim preskušanjem ugotavljajo neravnovesje v ravni hormonov, pomanjkanje hranil in druge biološke kazalnike. Strategije zdravljenja pogosto vključujejo prilagoditev prehrane, dodajanje določenih hranil in protokole razstrupljanja. Integrativna medicina poudarja pomen individualne oskrbe in upošteva, da je fiziologija vsakega posameznika edinstvena. Cilj je podpreti naravno sposobnost telesa, da se zdravi in ponovno vzpostavi ravnovesje.


Sladkorna bolezen

Integrativna medicina poudarja prirojeno sposobnost telesa, da se samo zdravi, in si prizadeva za izboljšanje splošnega dobrega počutja in presnovnega delovanja pri ljudeh s sladkorno boleznijo. Ti načrti lahko vključujejo spremembo prehrane, prehranske dodatke, razstrupljanje in naravno zdravljenje. Poleg telesnih vidikov so upoštevani tudi čustveni dejavniki in dejavniki življenjskega sloga, ki prispevajo k sladkorni bolezni. Bolniki prejmejo prilagojene načrte zdravljenja, ki poleg običajnih zdravil ali zdravljenja z inzulinom vključujejo tudi spremembe prehrane, telesno vadbo, obvladovanje stresa in tehnike ozaveščanja. Cilj integrativne medicine je izboljšati splošno dobro počutje, bolje nadzorovati raven sladkorja v krvi in zmanjšati tveganje za zaplete, povezane s sladkorno boleznijo. Osebe s sladkorno boleznijo lahko v sodelovanju z zdravstvenimi delavci razvijejo celovite, z dokazi podprte strategije, prilagojene njihovim posebnim potrebam. Ta celostni pristop upošteva, da zdravljenje sladkorne bolezni presega medicinske posege in obravnava človeka kot celoto. S tem je mogoče ozdraviti sladkorno bolezen tipa 2, medtem ko se pri sladkorni bolezni tipa 1 močno zmanjša uporaba inzulina.

Razumevanje znanstvene povezave med zdravjem ustne votline in zdravljenjem sladkorne bolezni je ključnega pomena. V kliniki Maha dajemo prednost celostnemu pristopu in se zavedamo vpliva parodontalne bolezni na sladkorno bolezen. Raziskave so znanstveno dokazale povezavo med vnetjem ustne votline in težavami pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi. Z obravnavo parodontalnega zdravja ob oskrbi sladkorne bolezni želimo zmanjšati vnetje in izboljšati nadzor glikemije. Naša zaveza vključuje celovito parodontalno oceno, prilagojene načrte ustne higiene in preventivne strategije za ublažitev morebitnih zapletov.


Zdravje ustne votline
Povezava med zdravjem ustne votline in sistemskimi boleznimi je dejavno področje znanstvenih raziskav in številne študije so preučevale povezave med njima. Navajamo nekaj ključnih sistemskih bolezni in stanj, povezanih s slabim ustnim zdravjem, ki so podprte z znanstvenimi dokazi:

 1. Bolezni srca in ožilja: Raziskave so pokazale, da je parodontalna bolezen povezana s povečanim tveganjem za bolezni srca in ožilja, kot sta koronarna bolezen in možganska kap. Kronično vnetje dlesni lahko povzroči sistemsko vnetje, ki lahko prispeva k razvoju in napredovanju bolezni srca in ožilja.
 2. Sladkorna bolezen: Med sladkorno boleznijo in zdravjem ustne votline obstaja dvosmerna povezava. Ljudje s sladkorno boleznijo so bolj dovzetni za bolezni dlesni, prisotnost bolezni dlesni pa lahko pri posameznikih s sladkorno boleznijo oteži uravnavanje ravni sladkorja v krvi.
 3. Okužbe dihal: Slabo ustno zdravje, zlasti bolezni dlesni, je povezano s povečanim tveganjem za okužbe dihal, vključno s pljučnico. Aspiracija ustnih bakterij v pljuča lahko prispeva k tem okužbam.
 4. Revmatoidni artritis: Nekatere študije kažejo na povezavo med boleznimi dlesni in razvojem ali poslabšanjem revmatoidnega artritisa. Kronično vnetje v ustih lahko sproži ali poslabša vnetna stanja v sklepih.
 5. Zapleti med nosečnostjo: Parodontalna bolezen je povezana s povečanim tveganjem za prezgodnji porod in nizko porodno težo. Zaradi hormonskih sprememb med nosečnostjo so lahko dlesni bolj dovzetne za vnetja in okužbe.
 6. Alzheimerjeva bolezen: Nove raziskave kažejo na morebitno povezavo med slabim zdravjem ustne votline in boleznimi dlesni ter povečanim tveganjem za upad kognitivnih sposobnosti in Alzheimerjevo boleznijo. Kronično vnetje ima lahko pri tem pomembno vlogo.
 7. Ledvične bolezni: Bolniki z ledvičnimi boleznimi imajo pogosto oslabljen imunski sistem, zato so bolj izpostavljeni okužbam ustne votline. Slabo zdravje ustne votline lahko poslabša sistemske zdravstvene težave pri osebah z ledvičnimi boleznimi.
 8. Rakave bolezni: Raziskave so pokazale povezavo med nekaterimi vrstami raka (rak trebušne slinavke, debelega črevesa in ustne votline) in parodontalno boleznijo.

Pomembnost vzdrževanja dobre ustne higiene in redne zobozdravstvene oskrbe je ključni vidik splošnega zdravja in dobrega počutja. Poleg tega se morajo posamezniki s sistemskimi boleznimi zavedati pomembnega vpliva ustnega zdravja na telo, opraviti poglobljeno diagnostiko in vključiti zobozdravstveno zdravljenje v načrte integrativnega zdravljenja.


Prekomerna telesna teža

Prekomerna telesna teža je najpogostejša kronična presnovna bolezen v razvitem svetu in za kajenjem drugi najpomembnejši preprečljivi vzrok povečane obolevnosti in umrljivosti. V takšnih primerih je pomembno določiti posameznikovo presnovo. Pogosto pride do pomanjkanja presnovne in obnovitvene energije, zaradi česar se v intersticijskem prostoru odlagajo beljakovine, ki se lahko pretvorijo v ogljikove hidrate ali posredno v maščobe.


Sindrom prepustnega črevesja

Prepustno črevesje, znanstveno imenovano »povečana prepustnost črevesja«, je pojem, ki je pridobil pozornost na področju gastroenterologije in imunologije. Tukaj je nekaj ključnih točk, povezanih z znanostjo o prepustnem črevesju:

 1. Črevesna pregrada: Prebavila imajo zaščitno sluznico, sestavljeno iz ene plasti epitelijskih celic, ki tvorijo pregrado med črevesno vsebino in krvnim obtokom. Ta pregrada je ključna za absorpcijo hranilnih snovi, hkrati pa preprečuje vstop škodljivih snovi, kot so bakterije in toksini, v krvni obtok.
 2. Tesni stiki: Tesni stiki so beljakovinski kompleksi, ki povezujejo sosednje epitelne celice in ohranjajo celovitost črevesne pregrade. Kadar so ti tesni stiki ogroženi, lahko pride do povečane prepustnosti, ki omogoča lažje prehajanje snovi.
 3. Možni vzroki: K povečani prepustnosti črevesja lahko prispeva več dejavnikov, vključno s kroničnim vnetjem, nekaterimi zdravili, črevesnimi okužbami, stresom in prehranskimi dejavniki. Trenutno potekajo raziskave za razumevanje posebnih mehanizmov, ki so s tem povezani.
 4. Vloga pri bolezni: Nekatere študije kažejo, da ima povečana prepustnost črevesja vlogo pri razvoju nekaterih bolezni prebavil, kot so kronična vnetna črevesna bolezen (KVČB), celiakija in sindrom razdražljivega črevesja (IBS). Prav tako naj bi bil dejavnik pri sistemskih boleznih, kot so avtoimunske bolezni, alergije in celo nevrološke motnje.

Znanstveno razumevanje povečane črevesne prepustnosti se še naprej razvija, raziskave pa si prizadevajo pojasniti njeno vlogo pri različnih boleznih ter vzpostaviti učinkovite diagnostične in terapevtske pristope. Če sumite, da imate težave s prebavili, ali imate simptome, povezane z zdravjem črevesja, se posvetujte z zdravstvenim delavcem za ustrezno oceno in navodila.


Artritis, protin in druga mišično-skeletna obolenja
Artritis, izčrpavajoča bolezen, za katero sta značilna vnetje in bolečina v sklepih, je pomembna zdravstvena težava, ki prizadene milijone ljudi po vsem svetu. Gre za bolezen, za katero je značilno vnetje sklepov, ki jo je mogoče obravnavati z vidika integrativne medicine, ki združuje konvencionalne in druge terapije. Pri tem lahko zdravljenje vključuje kombinacijo skrbno odmerjenih farmacevtskih ukrepov za obvladovanje simptomov in integrativnih terapij. Cilj integrativne medicine ni le ublažiti bolečino in vnetje, temveč tudi odpraviti temeljne vzroke bolezni ob upoštevanju bolnikovega načina življenja, okoljskih dejavnikov in čustvenega počutja. Integrativna medicina želi s celostnim pristopom izboljšati splošno kakovost življenja posameznikov z artritisom.

Integrativna medicina raziskuje molekularne in celične osnove artritisa ter razkriva njegove genetske, imunološke in vnetne vidike. Razumevanje vloge citokinov, avtoprotiteles in genetskih dejavnikov je temeljnega pomena za razvoj natančne terapije. Pri celostnem pogledu na artritis je zelo pomembno, da prepoznamo njegovo večplastno naravo. Vključuje spremembe življenjskega sloga, prehranske strategije in tehnike duha in telesa za izboljšanje splošnega počutja bolnikov. Integrativna oskrba priznava pomen zmanjšanja stresa, izbire prehrane in telesne dejavnosti pri obvladovanju simptomov artritisa. Poleg tega poudarja medsebojni vpliv med čustvenim zdravjem in telesnimi simptomi ter poudarja pomen psihološke podpore in obvladovanja bolečine.

Pristop, osredotočen na bolnika, ki upošteva tako molekularne zaplete bolezni kot tudi širši kontekst bolnikovega življenja, omogoča celovitejšo in bolj prilagojeno strategijo zdravljenja. Z obravnavo bioloških sprožilcev artritisa in podpiranjem posameznikov pri spreminjanju življenjskega sloga si ta kombinirani pristop prizadeva izboljšati kakovost življenja tistih, ki jih je prizadela ta kronična bolezen.


Živčni sistem

Integrativna medicina ponuja celovit in na bolnika osredotočen pristop k obravnavi bolezni živčnega sistema. Medtem ko klasična medicina zagotavlja osnovni okvir za diagnosticiranje in zdravljenje, integrativna medicina upošteva širše dobro počutje posameznikov z nevrološkimi obolenji.

Tehnike za krepitev duha in telesa, kot sta meditacija čuječnosti in joga, pomagajo posameznikom pri obvladovanju čustvenih in psiholoških izzivov, ki so pogosto povezani z boleznimi živčnega sistema. Prehranska podpora, prilagojeni terapevtski načrti integrativne medicine in zobozdravstva Maha s prilagojenimi prehranskimi načrti ter zdravila so namenjeni spodbujanju zdravja možganov in obvladovanju simptomov. Vadba in fizioterapija lahko izboljšata gibljivost in koordinacijo. Tehnike uravnavanja spanja in sproščanja obravnavajo pogoste motnje spanja.

Integrativna oskrba poudarja tudi izobraževanje bolnikov, saj posameznikom omogoča, da razumejo svoje stanje in sprejemajo ozaveščene odločitve o svojem zdravju. Sodelujoča oskrba bolnikom zagotavlja celosten pristop, ki združuje klasično medicinsko zdravljenje s komplementarnimi terapijami. Končni cilj integrativne medicine je izboljšati kakovost življenja posameznikov z boleznimi živčnega sistema z obravnavo vseh vidikov njihovega dobrega počutja. Ta pristop, podprt z znanstvenimi raziskavami, odraža naraščajoče razumevanje zapletenega medsebojnega vpliva telesnega in čustvenega zdravja pri obvladovanju teh stanj.


Visoka raven holesterola

Holesterol ima ključno vlogo pri številnih funkcijah v človeškem telesu. Je predpogoj za sintezo različnih hormonov, vključno s spolnimi hormoni (kot sta estrogen in testosteron), hormoni nadledvične žleze (kot je kortizol), vitaminom D in koencimom Q10. Te molekule so bistvene za uravnavanje imunskega sistema, presnove, rasti in reproduktivnih funkcij. Visoka raven holesterola v krvi lahko pomeni blokado ene od poti za proizvodnjo teh pomembnih molekul. Holesterol je nepogrešljiv za proizvodnjo teh življenjsko pomembnih spojin.

Holesterol in koencim Q10 (CoQ10) sta povezana, saj sta obe molekuli lipidov v telesu. Koencim Q10, znan tudi kot ubikinon, ima ključno vlogo pri proizvodnji energije v vsaki celici, zlasti v mitohondrijih, ki so celične energetske elektrarne. Pomanjkanje CoQ10 v srčni mišici lahko na primer povzroči aritmijo in druge težave s srcem.
Holesterol je vrsta lipidov, ki so sestavni del celičnih membran in služijo kot predpogoj za sintezo drugih pomembnih molekul, kot so žolčne kisline. Holesterol je nujen za pravilno delovanje celičnih membran.

CoQ10 je bistvena sestavina transportne verige elektronov med celičnim dihanjem, ki je ključna za nastajanje adenozin trifosfata (ATP), glavnega vira celične energije. Čeprav holesterol ni neposredno vključen v ta proces proizvodnje energije, sta tako holesterol kot CoQ10 lipida, ki imata pomembno vlogo pri ohranjanju splošnega zdravja celic.

Pomembno je opozoriti, da lahko zdravila, kot so statini, ki se običajno predpisujejo za zniževanje ravni holesterola, zmanjšajo razpoložljivost izvorne molekule za proizvodnjo pomembnih spojin v našem telesu.

Če imate visok holesterol, tudi če ne jemljete statinov, razmislite o načrtovanju povečanega ali rednega posveta z enim od naših terapevtov, da bi raziskali načine za optimizacijo naravnih presnovnih poti za porabo holesterola, kar bo vašemu telesu in umu ponovno omogočilo razcvet.


Rak (integrativna onkologija)
Integrativna onkologija predstavlja multidisciplinarni pristop, ki združuje klasično zdravljenje raka s komplementarnimi metodami zdravljenja. Cilj je optimizirati zdravljenje in doseči višjo kakovost življenja. Posledično so tudi izidi zdravljenja boljši. Zdravljenje je usmerjeno k bolniku, ki je središče celostne obravnave. Ključni vidiki integrativne onkologije vključujejo:

Fizične osnove dopolnilnih terapij: Vključevanje komplementarnih terapij v integrativno onkologijo ne temelji le na tradiciji ali pripovedih, temveč je vse bolj podprto z dokazi. Akupunktura na primer spremeni nevroendokrine poti, kar lahko olajša slabost, ki jo povzroča kemoterapija. Rastlinska dopolnila, kot je kurkumin, so preučevali zaradi njihovih protivnetnih in antineoplastičnih lastnosti, ki imajo lahko vlogo pri zaviranju rasti tumorjev in povečanju učinkovitosti kemoterapevtikov.

Personalizirana medicina in genomsko profiliranje: Integrativna onkologija se usklajuje z modelom natančne medicine, ki uporablja genomsko profiliranje za prilagajanje zdravljenja. To vključuje razumevanje edinstvenih genetskih mutacij bolnikovega tumorja, kar lahko pomaga pri izbiri zdravljenja. Takšno zdravljenje deluje v sozvočju s klasičnim in komplementarnim zdravljenjem, povečuje učinkovitost in zmanjšuje stranske učinke.

Z dokazi podprto integrativno zdravljenje: Vse več randomiziranih raziskav in metaanaliz zagotavlja dokaze o učinkovitosti in varnosti nekaterih komplementarnih terapij v onkologiji. Te študije se poleg klasičnih kliničnih rezultatov, kot sta stopnja preživetja in čas do napredovanja bolezni, pogosto osredotočajo tudi na rezultate, o katerih poročajo bolniki, kot so kakovost življenja, obvladovanje simptomov in psihološko počutje.

Naravna zdravila in prehranska dopolnila v terapiji raka: Vloga naravnih zdravil (fitokemikalij) in prehranskih dopolnil (nutracevtikov), s katerimi se lahko srečate v ortomolekularni medicini, pridobiva znanstveno zanimanje pri zdravljenju raka. Te naravne spojine, ki jih najdemo v različnih zeliščih in živilih, preučujemo zaradi njihovega potenciala za povzročanje celične smrti (apoptoze), zaviranje angiogeneze in krepitev imunskega odziva proti rakavim celicam.

Povezovanje uma in telesa: Tehnike, kot so čuječnost, meditacija in joga, se skrbno ocenjujejo z vidika fizioloških koristi pri bolnikih z rakom. Te prakse so povezane s spremembo odzivov na stres, z zmanjšanjem vnetnih mediatorjev in možnim vplivom na razvoj tumorjev prek psihonevroimunoloških poti.

Interdisciplinarne raziskave in sodelovanje: Integrativna onkologija temelji na interdisciplinarnih raziskavah, ki združujejo onkologe, biologe, farmakologe in zdravnike komplementarne medicine. To sodelovanje je ključno za izvajanje visokokakovostnih raziskav, razumevanje zapletenih interakcij med različnimi terapijami in razvoj celovitih protokolov zdravljenja.

BOLEZNI MIŠIČNO-SKELETNEGA SISTEMA

Lumbago (kronična bolečina v spodnjem delu križa):

Cilj integrativne medicine je obravnavati to stanje s poudarkom na izboljšanju celičnega zdravja, vključno z optimizacijo delovanja mitohondrijev in izboljšanjem potenciala celičnih membran. Z izvajanjem prilagojenih prehranskih ukrepov, ciljno usmerjene fizikalne terapije in tehnik za zmanjševanje stresa je cilj pristopa ublažiti vnetje in podpreti regeneracijo tkiv na prizadetih območjih, kar spodbuja dolgoročno olajšanje in večjo mobilnost


Išias:

V kliniki Maha uporabljamo integrativno medicino za odpravljanje osnovnega vzroka išiasa s poudarkom na obnovi optimalnega delovanja živcev, izboljšanju celične komunikacije in spodbujanju regeneracije živcev. S kombinacijo prilagojenih režimov vadbe, ciljno usmerjene prehranske podpore in tehnik obvladovanja stresa je cilj pristopa zmanjšati vnetje živcev in izboljšati splošno delovanje mišično-skeletnega sistema ter tako ublažiti simptome išiasa.


Teniški komolec:

Integrativna medicina pristopi k zdravljenju teniškega komolca tako, da se loti osnovnih vnetnih procesov na celični ravni. Z optimizacijo mehanizmov celične obnove, modulacijo oksidativnega stresa in spodbujanjem celjenja tkiv ta pristop uporablja prilagojeno fizikalno terapijo, spremembe prehrane in posebne dodatke za zmanjšanje vnetja in olajšanje regeneracije tkiva na prizadetem območju, kar spodbuja dolgoročno okrevanje in izboljšano funkcionalnost.


Golf komolec:

Naši posegi za golf komolec se osredotočajo na optimizacijo celičnega okolja z usmerjenimi protivnetnimi strategijami, izboljšanje delovanja mitohondrijev in spodbujanje obnove tkiva. Z vključitvijo prilagojenih režimov vadbe, prilagoditve prehrane in specializiranih dodatkov je cilj pristopa zmanjšati vnetje, spodbuditi regeneracijo tkiva in izboljšati splošno funkcionalnost prizadetih mišic in tetiv.


Zamrznjena rama:

Zamrznjeno ramo je najbolje zdraviti tako, da delujemo na celične vnetne poti in krepimo mehanizme za obnovo tkiva. S kombinacijo prilagojene fizikalne terapije, ciljno usmerjene prehranske podpore in tehnik za zmanjševanje stresa je cilj pristopa zmanjšati vnetje, spodbuditi regeneracijo tkiva in obnoviti optimalno gibljivost prizadetega ramenskega sklepa, kar pripomore k dolgoročnemu olajšanju in izboljšanju funkcionalnosti.


Poškodbe rotatorne manšete:

Integrativna medicina se pri poškodbah rotatorne manšete osredotoča na optimizacijo mehanizmov celičnega popravila, izboljšanje delovanja mitohondrijev in zmanjšanje oksidativnega stresa v prizadetih mišicah. Z izvajanjem prilagojene fizikalne terapije, ciljno usmerjenih prehranskih ukrepov in specializiranih dodatkov je cilj pristopa spodbuditi regeneracijo tkiva, zmanjšati vnetja ter izboljšati splošno stabilnost in funkcionalnost ramenskega sklepa.


Sindrom zapestnega prehoda:

Ukrepi integrativne medicine pri sindromu zapestnega prehoda so usmerjeni na celične in živčne mehanizme, ki so podlaga za kompresijo živca in vnetje. Ta pristop vključuje prilagojeno fizikalno terapijo, ergonomske spremembe in posebna prehranska dopolnila za lajšanje simptomov, izboljšanje delovanja živcev ter izboljšanje splošne gibljivosti in delovanja zapestja, pri čemer se osredotoča na optimizacijo prevodnosti živcev, zmanjšanje celičnega vnetja in spodbujanje regeneracije tkiva.


Revmatoidni artritis:

V kliniki Maha si prizadevamo odpraviti celično in imunološko disregulacijo, ki je vzrok revmatoidnega artritisa, z modulacijo vnetnih poti in optimizacijo imunskega delovanja. S celovitim pristopom, ki vključuje prilagojene prehranske spremembe, ciljno usmerjena dopolnila in tehnike obvladovanja stresa, se poskuša zmanjšati sistemsko vnetje, izboljšati zdravje mitohondrijev in spodbuditi obnovo sklepnega tkiva ter tako ublažiti simptome in zagotoviti boljše dolgoročno obvladovanje bolezni.


Osteoartritis:

Integrativna medicina pri osteoartritisu se osredotoča na optimizacijo mehanizmov celične obnove, spodbujanje regeneracije hrustanca in zmanjševanje vnetja v prizadetih sklepih. Z vključitvijo prilagojenih vadbenih režimov, prehranskih posegov in ciljno usmerjenih dodatkov je cilj pristopa podpreti zdravje hrustanca, ublažiti simptome in izboljšati funkcionalnost sklepov, kar pripomore k dolgoročni razbremenitvi in izboljšani mobilnosti.


Vnetje tetive:

Podobno kot pri osteoartritisu si prizadevamo optimizirati procese celične obnove, zmanjšati vnetne odzive in spodbuditi regeneracijo tkiva v prizadetih tetivah. Z vključitvijo prilagojene fizioterapije, ciljno usmerjene prehranske podpore in tehnik obvladovanja stresa je cilj pristopa ublažiti simptome, podpreti zdravje tetiv ter izboljšati splošno mišično-skeletno funkcijo in gibljivost.


Pooperativna rehabilitacija:

Integrativna medicina se pri pooperativni rehabilitaciji osredotoča na optimizacijo mehanizmov celične obnove, spodbujanje regeneracije tkiva in zmanjševanje pooperativnih vnetij. Z vključitvijo specializirane fizioterapije, prilagojene prehranske podpore in tehnik za zmanjševanje stresa je cilj tega pristopa olajšati pravilno celjenje, izboljšati prožnost tkiv in izboljšati splošno okrevanje, kar prispeva k dolgoročnemu pooperativnemu dobremu počutju in funkcionalnosti.


Disfunkcija mišic medeničnega dna (urinska inkontinenca):

Izvajanje usmerjenih vaj, vključno s Keglovimi vajami, je ključnega pomena za krepitev teh mišic, saj imajo pomembno vlogo pri stabilizaciji jedra. Integrativna medicina uporablja specializirane tehnike za optimizacijo celičnega zdravja, izboljšanje mišičnega tonusa in spodbujanje regeneracije živcev v mišicah medeničnega dna. S kombinacijo prilagojenih režimov vadbe, prehranske podpore in tehnik obvladovanja stresa je cilj pristopa okrepiti mišice medeničnega dna, izboljšati koordinacijo mišic in ublažiti simptome urinske inkontinence, kar prispeva k dolgoročnemu zdravju in dobremu počutju medenice.

MAHA
Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, Slovenija, Europe

Tel. +386 51 248 888
e-pošta: info@maha.clinic

Pon, tor, sre: 8:00 – 15:00
Čet: 12:30 – 20:00
Pet: 8:00 – 13:30

© Avtorske pravice 2024 – Maha / izdelava strani visualbraingravity