Meditacija


Beseda »joga« ima lahko več pomenov. Večinoma pomislimo na sistem vadbe, ki uravnoveša naše telo in duševnost.

Jogo lahko vadimo za zdrav način življenja, za preprečevanje bolezni, ali kot pomoč pri okrevanju (na primer kot vadba po končani fizioterapiji).

Veliko ljudi je v stresu, zato se najprej naučimo sprostiti. Fizično se sprostimo z izmeničnim napenjanjem in sproščanjem mišic, da sploh prepoznamo razliko med napetostjo in sproščenostjo. S sproščanjem in umirjanjem telesa postopno sprostimo tudi psihične napetosti. Posebna tehnika sproščanja je »joga nidra« globoko sproščanje ali »jogijsko spanje«.

S statičnimi in dinamičnimi telesnimi vajami »asanami« vplivamo na hrbtenico, mišice in sklepe pa tudi na delovanje notranjih organov.

Naučimo se pravilnega dihanja, ki nam prav tako pomaga da se sprostimo telesno in psihično. Z dihalnimi tehnikami »pranajamo« pridobimo več energije in umirjenosti. Hkrati uravnovešamo delovanje simpatičnega in parasimpatičnega dela avtonomnega živčnega sistema.

Z »meditacijo« razvijamo koncentracijo in obvladovanje misli in čustev. S tehnikami prečiščevanja telesa »hatha yoga krije« (npr. spiranje nosu »džala neti«) očistimo telo od znotraj. Zelo priporočljiva je tudi koncentracija na planem sveče (»tratak«), ki pomirja, koristi očem in izboljšuje koncentracijo.

Individualna vadba joge

V MAHA vodi vadbo joge učiteljica joge z mednarodnim izpitom in več kot dvajsetletnim
vodenjem vadbe in izobraževanjem inštruktorjev joge dr. Vojislava Bole-Hribovšek, dr. vet. med. Poznavanje veterinarske medicine in njene lastne izkušnje, kako ji je vadba joge izboljšala zdravje, so jo usmerile predvsem v prilagojene programe: joga za starejše, joga za hrbtenico in sklepe, joga proti stresu. Vadba je individualna in prilagojena potrebam pacienta. Sodeluje tudi z ajurvedskim zdravnikom …… ki je tudi strokovnjak za jogo.

MAHA
Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, Slovenija, Europe

Tel. +386 51 248 888
e-pošta: info@maha.clinic

Pon, tor, sre: 8:00 – 15:00
Čet: 12:30 – 20:00
Pet: 8:00 – 13:30

© Avtorske pravice 2024 – Maha / izdelava strani visualbraingravity