Pomen lokalno pridelane hrane
Govor o lokalno pridelani hrani in njenem pomenu je danes vse bolj prisoten. Ampak kaj to pomeni? Kaj je lokalno? Kje je tu smisel? Kako
Praktično rečeno lahko trdimo, da je lokalno pridelana hrana na začetku najprej pri nas doma, začenši s tem kar sami vzgajamo in pridelujemo na domačem vrtu ali celo balkončku. Nadalje lahko govorimo o pridelavi, ki je prisotna neposredno v skupnosti, katere del smo. Ali je to občina, regija, država ali polotok je popolnoma arbitrarno in odvisno od posameznika – na splošno pa lahko rečemo, da je lokalna hrana tista, ki od njive do krožnika potuje kar najkrajši čas. Seveda lahko že na tej točki navežemo pojem lokalnega na koncept trajnostnega razvoja oziroma trajnostnega kmetijstva.
Slednje vključuje načine pridelave hrane, ki so v mnogih ozirih veliko bolj zdrave od konvencionalne industrijske pridelave, ne škodijo okolju, spoštujejo delavce, so humane do živali in povrh vsega omogočajo kmetovalcem življenje.
Gre za vsakodnevno vpletenost posameznika v globalna ekološka in socialna vprašanja, na katera pa lahko odgovarjamo le lokalno in trajnostno.
Trajnostni razvoj je način družbenega življenja, ki dela za danes s tem, da ne pozablja na jutri. Tega vsakdanje prakse pridelave hrane (pa tudi gospodarstvo nasploh) pač ne počno, ker v mnogih ozirih to ne prinaša dobička v ekonomskem smislu.
Trajnostni razvoj je model, ki s skrbjo za danes teži k ohranjanju in zagotavljanju najboljših možnosti za zanamce. Vključuje tako skrb za ohranjanje okolja, povečanje socialne blaginje, trajnostni razvoj podeželja in moderni urbanizem.
Ali ni to tudi dobiček? S tem, ko mislimo globalno in trajnostno, delujemo lokalno. Lokalna pridelava hrane pomeni:
– izboljšanje prehranskih navad z upoštevanjem sezonskosti, svežine izdelkov ter spodbujanje raznovrstnosti lokalne ponudbe;
– razvoj skupnosti tako v ozirih socialne kot ekonomske blaginje;
– ekološki pristop do okoljevarstvenih zadev (manj transporta in posledično manj odpadkov). Podprimo lokalno, podprimo trajnostno.
Tudi v Bistro MAHA se poslužujemo kolikor je le mogoče lokalne ali vsaj regionalno pridelane hrane ter ekološke kjer in ko je mogoče.
Podprimo lokalno, podprimo trajnostno!