Zakaj zares: Bistro Maha


Pogosto se nam ponavljajo ista vprašanja in iste zagonetke, zato bi radi na tem mestu najprej zbrali nekaj misli in vnaprejšnjih odgovorov.

Ne, mlečnih izdelkov ne uporabljamo, sploh. Za vas, goste in gostje našega centra, vedno tudi pripravljamo ločeno hrano, z dodatno previdnostjo, vedno brez glutena, skladno z vašimi kartotekami in po prednaročilu. Trudimo se uporabljati čim več ekoloških sestavin, transparentno lahko povemo, da nismo 100% ekološki, ker slednje predstavlja izjemno logistično oviro (primernih dobaviteljev žal, sploh ni), tudi zavoljo slednjega smo v nadaljnjih fazah oblikovanja lastne proizvodnje zelenjave – naša njiva na Dolenjskem je letos obrodila prvič.

Bistro obstaja z eno misijo, biti alternativa gostinski ponudbi v vsakem smislu. Z začetkom 2025 bomo tako tudi naredili korak naprej, tako po formatu, kot po vsebini. Več o prvem izveste v naslednjih mesecih, o drugem pa lahko že sedaj rečemo, da se bomo povsem umaknili tako od soje, kot od glutena, ter se še več fokusirali na tako imenovana „bazična živila“. Kuhali bomo zares zdravo hrano, skladno s prehranskimi programi Maha.

Ne le, da bomo še naprej veganski, temveč se bomo tudi kompletno skušali ogniti tako soji, kot glutenu, sladkorju, ter še agresivneje tako imenovanim „kislim živilom“. Pri nas ni cvrtnikov, ni mikrovalovnih pečic, ni „pravih bližnjic“, zato nam gre kdaj vse skupaj malo počasneje, pa vseeno v pravi smeri.

Torej, če je do zdaj bistro nagovarjal tako širšo javnost, kot bil komplementaren potrebam integrativne medicine, bo tako zdaj v bodoče naš “šporget” grel praktično samo za potrebe vas, gostov integrativne medicine. Na nas pa bo ostal izziv, kako slednje skomunicirati splošni javnosti, oziroma slednja bo morala iznajti način kako razumeti in se prilagoditi naši zgodbi. Tudi zavoljo slednjega je leto 2025 namenjeno izobraževalnim vsebinam, ki bodo potencialno prinesle več jasnosti: kuharske delavnice bodo na voljo v omejenem obsegu in le za manjše skupine ali celo ena na ena, s specializirano vsebino. Bolj pogoste bodo demonstracijske/degustacijske delavnice s predavanji. S tem razlogom se je že v zadnjem času v poslovanje Bistroja še aktivneje kot doslej vpletel tudi naš vodja prehranskih programov, ki bo po novem povsem predan zgoraj opisani misiji.

Vaš Bistro Maha