Integrativna onkologija


Kaj pomeni izraz integrativna onkologija?


Integrativen pomeni vključujoč, v tvorjenju celote iz različnih delčkov ali področij. Integrativen pristop v medicini in onkologiji je celosten, vključujoč tako pristope in načine klasične medicine kot komplementarnih (nekoč imenovanih tudi alternativnih) metod.

Vse to z namenom celostne pomoči obolelemu človeku, ki je v središču integrativne obravnave. Klasična medicina ima svoje mesto v obravnavi rakave bolezni. S svojimi metodami, kot so operativni posegi, kemoterapija in obsevanje, je pomagala številnim ljudem bodisi priti iz bolezni bodisi olajšasti breme in težave zaradi bolezni. Žal pa klasična medicina ne prinaša odgovorov in se ne ukvarja s področji, ki so vsakemu človeku priprojena in pomembna, na primer način prehranjevanja, ritem spanja, odnosi, v katerih posameznik deluje, delovno okolje, stik z lastnim telesom in čustvi in tako naprej. Ravno ta področja pa so pogosto tisto bistveno gojišče, na keterem vznikne bolezen. Zato je dobro, da se ukvarjamo ne zgolj s posledicami načina življenja, ampak pogledamo v jedro nastanka nekega obolenja. Klasična medicina gasi požar, integrativna medicina pa poleg gašenja požara prepoznava in odstranjuje vse dejavnike, zaradi katerihj je do požara prišlo.

Celostna oskrba se osredotoča ne samo na bolezen, ki jo človek ima, ampak na človeka kot fizično, duhovno in energetsko bitje. Že Sir William Osler je v začetku stoletja izjavil ‘Dober zdravnik zdravi bolezen, odličen zdravnik zdravi človeka, ki ima bolezen’.

Človek, ki je zbolel z rakom, si zagotovo zasluži celostno obravnavo. Rak je bolezen, ki nosi s seboj še vedno pridih tabujev in smrtne obsodbe. Vendar s poslušanjem, z razumevanjem in spoznavanjem celotnega človeškega bitja lahko ugotovimo, kateri procesi so sodelovali v nastanku te bolezni. Tako lahko pripomoremo, da procese, ki so gonilo rakave bolezni ustavimo ali celo obrnemo.

ZDRAVLJENJE FIZIČNEGA TELESA

Prehransko svetovanje in prehranska podpora ter laboratorijski izvidi

Smo, kar jemo. Če jemo kakovostno, uravnoteženo hrano, se tako tudi počutimo. Pomembno je kaj vnašamo v svoje telo ter koliko in kdaj. Na podlagi vaših dosedanjih jedilnikov, bomo po potrebi svetovali spremembe v sestavi obrokov.
V sklopu celostne obravnave bomo pogledali, kakšne so vaše zaloge pomembnih mineralov, vitaminov, v kakšnem stanju je vaša črevesna flora, koliko je telo obremenjeno s težkimi kovinami, kakšno je hormonsko ravnovesje v telesu, itd. – odvisno od težav, ki jih imate. Vse laboratorijske preiskave opravljamo v sodelovanju z integrativnim laboratorijem v Nemčiji.
Po prejemu izvidov se bomo pogovorili, kateri režim prehrane in katera prehranska dopolnila bi bila v vašem primeru priporočljiva in bi podprla vaše telo v procesu zdravljenja.

Podpora imunskemu sistemu

Imunski sistem je prva obrambna linija našega telesa pred tujki, kar lahko predstavljajo virusi, bakterije, paraziti ali tumorske celice.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6169832/

Vsak od nas ima v tem trenutku v telesu krožeče tumorske celice. Vendar večino od njih prepozna in uniči naš imunski sistem in zato ne pride do razvoja klinično vidne bolezni. Kadar pa je imunski sistem šibek, neučinkovit ali pa je preveliko število imunskih celic ‘zaposleno’ drugje (npr. v imunskih reakcijah na motilce iz prehrane, cepiva, v kroničnih vnetnih procesih na zobeh), pa imajo rakave celice vse možnosti, da se neopaženo razrastejo in namnožijo. Zato je učinkovit imunski sistem osnovni mehanizem, s katerim lahko omejimo in zmanjšamo rakavo bolezen. Tudi klasična medicina vse bolj prepoznava vlogo imunskega sistema, zato prihaja v uporabo vedno več zdravil, ki temeljijo na spodbudi imunskih celic (imunoterapija, ki se širi na področja zdravljenja raka pljuč, ledvic, melanoma, itd).
Integrativna onkologija svoje delovanje postavlja na podlago študij, ki so bile opravljene, podobno kot to počne klasična medicina, kjer se na podlagi študij zastavljajo ali spreminjajo smernice zdravljenja posameznega raka. V integrativni onkologiji so v središču večinoma naravne snovi, kot so kurkumin , visoke doze vitamina C, bela omela, boswellia, resveratrol, GC-MAF, če omenimo samo nekatere najbolj pogoste.
Raziskave potekajo tudi na področju raka in drugih učinkovin, kot so dikloracetat, salinomicin.

Terapija z ozonom

Ozon (O3) je brezbarven plin, sestavljen iz 3 atomov kisika. Način aplikacije je lahko rektalen ali intravenski, slednji način je priporočljiv za rakave bolezni. Rakave celice uspevajo v okolju z nizko koncentracijo kisika, tako da višja koncetracija kisika vpliva na metabolizem celice, jo destabilizira in posledično vodi v celično smrt (apoptozo). Tudi ob klasičnem zdravljenju s kemoterapijo podpre telo in pomaga pri zmanjševanju stranskih učinkov KT. https://www.scielo.br/j/ramb/a/5jDYxSJKq78J9Gd6wBtkB9s/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8584016/

Ionska indukcijska terapija (Papimi)

Naprava uporablja ionski potencial, ki vpliva na naboj na celični membrani. Le-ta je ključen za prehod snovi iz celice in vanjo. Zdrava celična membrana je predpogoj, da bodo procesi v celici potekali usklajeno, saj preko membrane in membranskih prenašalcev celica dobi vse potrebne snovi in hkrati odda vse škodljive odpadke. Papimi podpre te procese. Napravo s pridom uporabljajo v rehabilitacijski medicini, saj pomaga pri hitrejšem celjenju zlomov in pri poškodbah. Študije v zadnjem času poudarjajo pomen Papimija pri simptomih podaljšane Covidne okužbe. Hkrati se ob uporabi Papimija izboljša prekrvavitev v telesu, kar posledično pomeni boljši dotok kisika do celic.

Hipertermija – lokalna in sistemska

Hipertermija pomeni povišano temperaturo, bodisi samo lokalno na področju tumorja bodisi sistemsko, kjer se celotno telo ogreje na 39-41 st. C in v tem območju ostane določen čas. Posebno je pripročljiva v času klasičnega zdravljenja, saj pripromore k boljši prekrvavitvi in s tem boljšemu dotoku zdravil v oboleli predel. Klasična medicina uporablja hipertermijo predvsem lokalno ali regionalno (HIPEC, intrakavitarna, perfuzija udov, itd). (https://www.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470-2045(02)00818-5/abstract, https://f.oaes.cc/xmlpdf/3a9b9e2a-7270-4e98-92a4-841069ff3d9c/2272.pdf) Sistemske hipertermija poleg izboljšane prekrvavitve pomeni tudi aktivacijo imunskega sistema, podobno kot se zgodi ob vročini ob npr okužbi.


ZDRAVLJENJE ENERGETSKEGA TELESA

Bioresonanca (povezava do Golenhofna) – temelji na dejstvu, da ima vsako telo, vsak organ, vsaka celica in vsaka snov svojo frekvenco (nihanje). Cilj metode je posredovati telesu zdravilni impulz, ki podpre zdravje in zdravljenje.
Reiki – med to vrsto terapije gre za prenos kozmične zdravilne energije preko kanala, ki je terapevt, do bolnika oz posameznika z določeno težavo.
Tai chi in Qi gong – tai chi temelji na razvijanju čutenja za energijo skozi gibe, qigong pa se osredotoča bolj na čutenje posameznega giba. Obe tehniki delujeta sprostilno, izboljšujeta gibljivost in ravnotežje.


ZDRAVLJENJE DUHOVNEGA/ČUSTVENEGA TELESA

Čustev ne moremo ločiti od fizičnega telesa. Vedno več raziskav kaže na dejstvo, da neprepoznana, potlačena čustva vplivajo na razvoj bolezni. To se imenuje psiho-nevro-endo-imunologija (PNEI), predstavnik te razvijajoče se veje medicine je zagotovo dr. Gabor Mate. Ta veda se ukvarja s povezanostjo med živčnim in imunskim sistemom in vplivom čustev na zdravje posameznika.

Dejstvo je, da smo danes vsi ujetniki svojih mislli in uma. Pomislite, kdaj se vam je nazadnje zgodilo, da ste bili brez misli? Da ste bili samo v čutenju svojega telesa? Bistvo spodaj naštetih tehnik je ravno to: pripeljati zavedanje iz razmišljanja v čutenje. Ko čutimo, ne moremo misliti. Preko čutenja lahko pridemo tudi v stik s svojimi travmami, spomini in vsem, kar smo kot otrok morali potlačiti, da smo preživeli. Danes, ko smo odrasli, nam ti obrambni mehanizmi ne služijo več. Prej nasprotno, pomenijo nam kletko, ki nas nezavedno duši in omejuje, da bi izživeli svoj najvišji potencial. Hkrati pa nam preprečuje, da bi oživili notranjo modrost in naravno zdravilno sposobnost telesa.

Čuječnost – nas uči biti prisoten v sedanjem trenutku
Meditacija – umirjanje misli in biti v polnem zavedanju

Hipnoza – medicinska hipnoza je odličen način za soočanje z neprepoznanimi čustvi, njihovo predelavo in integracijo. S pomočjo sproščanja telesa se pozornost usmeri v doživljanje občutkov. Z umirjenostjo misli se odprejo vrata podzavesti, ki tako dobi priložnost, da preko intuicije ali čutnih zaznav prinese na površje travme, spomine ali neustrezne vzorce obnašanja, ki jih želi posameznik spremeniti. Hipnoza je tudi izjemno učinkovita pri obvladovanju stranskih učinkov zdravljenja (slabost, bruhanje, slab apetit, anksioznost, nespečnost, itd). V stanju globoke sproščenosti se v terapevtskem procesu lahko spremenijo vzorci dojemanja sebe in sveta ter odzivanja na določene dražljaje. V rokah usposobljenega terapevta je hipnoza tudi proces, ki nima nobenih neželenih učinkov. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30421307/)

Kognitivno vedenjska terapija – je terapevtski pristop, kjer se poskuša odkriti povezavo med mišljenjem, čustvi in vedenjem.

Joga – mnogi poročajo o pomirjenosti, lažjem soočanjem z boleznijo in neželenimi učinki zdravljenja ob izvajanju joge. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5769195/

Vse omenjene terapije, ki so napisane odebeljeno, so vam na voljo v našem centru.


MAHA
Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, Slovenija, Europe

Tel. +386 51 248 888
e-pošta: info@maha.clinic

Pon, tor, sre: 8:00 – 15:00
Čet: 12:30 – 20:00
Pet: 8:00 – 13:30

© Avtorske pravice 2024 – Maha / izdelava strani visualbraingravity


dogodki

Maha Lectures


Biological dentistry: fundamentals and effective Methods: Preventive measures and therapeutic approaches to promote bone and soft tissue healing.

This abstract explores the pivotal role of the microbiome and osteoimmunology as key factors influencing overall systemic health in the context of dentistry.

Read More

Unveiling the Oral Systemic Axis: Exploring the Role of Microbiome and Osteoimmunology in Biological Dentistry

Biological Dentistry emerges as a burgeoning field acknowledging the intricate interplay between oral well being and systemic health.

Read More

Biological Dentistry is an emerging field that recognizes the interplay between oral health and systemic health.

This abstract explores the pivotal role of the microbiome and osteoimmunology as key factors influencing overall systemic health in the context of dentistry.

Read More

MAHA
Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, Slovenija, Europe

Tel. +386 51 248 888
e-pošta: info@maha.clinic

Pon, tor, sre: 8:00 – 15:00
Čet: 12:30 – 20:00
Pet: 8:00 – 13:30

© Avtorske pravice 2024 – Maha / izdelava strani visualbraingravity


Email

Thank you!You've signed up for the newsletter!

MAHA
Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, Slovenija, Europe

Tel. +386 51 248 888
e-pošta: info@maha.clinic

Pon, tor, sre: 8:00 – 15:00
Čet: 12:30 – 20:00
Pet: 8:00 – 13:30

© Avtorske pravice 2024 – Maha / izdelava strani visualbraingravity


Terapije


ŠEST STOPENJ RAZVOJA BOLEZNI


RAZVOJ SPLOŠNE INTEGRATIVNE MEDICINE, KI IMA SVOJE KORENINE DALEČ V ZGODOVINI, SE NEPRESTANO DOPOLNJUJE IN POVEZUJE Z MODERNO ZNANOSTJO.

Dejstvo je, da po časovnem staležu mlada sodobna zahodna ali farmacevtska medicina ni nastala kar preko noči in ima v resnici enake korenine, kot vse ostalo, kar v medicini obstaja. Če ne želimo preveč posegati v zgodovino, bi rekli, da je Dr. Reckeweg tisti, ki je v štiridesetih letih prejšnjega stoletja združil vzhodno in zahodno medicino ter ustvaril čudovit zemljevid razvoja bolezni. Tako ne gre le za simptome z diagnozami, temveč dejansko za razvoj bolezni v človeškem telesu. Poznamo šest stopenj razvoja bolezni, zadnja s “poškodbo” genetskega materiala predstavlja različne vrste raka. Preden nadaljujemo z razlago šestih stopenj, bi radi poudarili, da za boljše razumevanje vedno pomislite na obdobje zdravja, obdobje bolezni in položaj, v katerem se nahajate.

Ključnega pomena je določiti natančen položaj pacienta na daljici življenjske dobe in temu ustrezno načrtovati terapevtsko pot. Zavedamo se, da se to morda sliši preprosto ali celo preveč ezoterično, vendar bodite prepričani, da je ta koncept znanstveno utemeljen in se celo zelo dobro ujema s sodobnim razmišljanjem.

1. ANAMNEZA (PRIKLIC V SPOMIN)

Ker je določitev koordinat na življenjski poti običajno težavna in ker obstaja veliko diagnostičnih postopkov, je za določitev diagnostičnega algoritma, ki nam bo omogočil ugotoviti vzroke vaše bolezni, ključna natančna anamneza. Tako vam bomo lahko pripravili učinkovit načrt terapij.

Vzemite si čas in se posvetite zgodnjim pojavom simptomov. Večina naših bolnikov pravi enako: »Nekaj sem na tem področju začutil že pred 5 do 10 leti. Opravil sem ultrazvok in radiološko preiskavo in vse je bilo v redu.« Integrativna medicina in zobozdravstvo Maha jasno poudarja, da je naše notranje okolje že izkusilo polnost, v prispodobi »toksičnega« soda z nezadostnim delovanjem odvodnih poti, tj. jeter in ledvic, vendar škoda takrat še ni dosegla celic. Diagnostika sodobne zahodne medicine je zelo pomembna, ko poškodbe dosežejo celično raven. Sledi diagnostika.


2. DIAGNOSTIKA – VZROK ALI VZROKI?

Da bi poglobili vaše razumevanje integrativne medicine, se je potrebno zavedati, da se bolezni običajno začnejo v »vodnem« delu telesa. Če vzroka ni mogoče ugotoviti in odstraniti na tej stopnji, se škoda poglobi in odrazi na zunajcelični snovi, znani tudi kot Pichingerjev prostor, ki ga sestavljata slavni molekuli kolagen in hialuronska kislina, seveda pa obstajajo tudi številne druge. Običajno na tej točki že čutite, da je nekaj narobe, vendar je to preveč nedoločljivo za diagnosticiranje in zdravljenje s strani klasične medicine. Zagotovo je to čar integrativne diagnostike, ki zajema različne metode, tudi laboratorijske preiskave krvi, blata in urina.

Integrativna medicina se je razvila do te mere, da lahko s svojo diagnostiko zelo natančno določi vzroke v »vodnem« delu in s tem v zunajcelični snovi. V Maha najprej opravimo analizo krvi z mikroskopom v temnem polju, ajurvedsko diagnostiko in analizo VNS (vegetativni nevrološki sistem), ki nam zelo dobro pokažejo, kakšni bi lahko bili vzroki za vaše težave. Poleg tega se opravi pregled zdravja ust z rentgensko in ultrazvočno analizo. Na podlagi zbranih podatkov določimo regulacijsko sposobnost vašega telesa, ocenimo stanje krvne plazme (vode), eritrocitov in belih krvničk ter ugotovimo morebitne oralne, vnetne, osteoimunološke in materialne vplive na vaše telo. Tako lahko dejansko zelo dobro ugotovimo, kje so vzroki za vaše težave.

Z združitvijo rezultatov pripravimo predloge za laboratorijske preiskave krvi, urina in/ali blata. Sodelujemo z dvema zelo dobrima integrativnima laboratorijema v Nemčiji, enim v Berlinu in drugim v Limburgu-Eschhofnu. Zelo smo jima hvaležni, da ponujata takšne analize in nas podpirata pri razvoju sodobne integrativne medicine in zobozdravstva. Hkrati smo zelo prepričani o vzrokih vašega stanja ali bolezni in vam lahko predpišemo individualne in učinkovite terapije. Na podlagi laboratorijskih rezultatov, ki smo jih opravili v preteklih letih, lahko jasno rečemo, da je povprečna oseba danes podhranjena, da ima poleg ostalega, težave s črevesjem v smislu mikrobioma in prepustnosti. Kako je to mogoče?

Integrativna diagnostika se združuje z diagnostiko zahodne medicine tako, da v kombinaciji zajema celotno življenjsko dobo, kar je pravi razlog za uspeh integrativne medicine.


3. TERAPEVTSKE STRATEGIJE

Ljubezen do integrativne medicine se je začela preprosto zato, ker pokriva vse vidike človeškega življenja in uporablja vse medicinsko znanje, ki je danes na voljo. Seveda se najprej osredotoča na lajšanje simptomov, še pomembnejše pa je iskanje vzrokov bolezni. Po opredelitvi teh vzrokov se po anamnezi in diagnozi predlaga izpopolnjen in zelo individualiziran načrt terapij, katerih cilj je povečati zmogljivost telesnih mehanizmov razstrupljanja (podpora jeter in ledvic), zmanjšati vnos toksinov in strateško obravnavati posebnosti diagnosticiranih vzrokov. Glavni cilj je vedno krepitev regeneracijske sposobnosti telesa in dodajanje podpornih terapij v skladu s potekom terapij. Ne moremo obravnavati vsake uporabljene metode posebej; o tem bomo spregovorili v prihodnosti, ko bomo napisali knjigo. Kljub temu pa je v okviru tega besedila opis strategij za različne bolezni, ki vam bodo omogočile jasno razumevanje delovanja integrativne medicine in zobozdravstva Maha. Stopnje razvoja bolezni so naslednje:


STOPNJE

OPIS

TERAPIJE


Prva stopnja: REDNO VSAKODNEVNO IZLOČANJE

Ta prva stopnja je pravzaprav naravna stopnja našega telesa, ki lahko deluje bolj ali manj intenzivno, odvisno od obremenitve. Toksini, bakterije, virusi, kovine, pesticidi, itd. vstopajo v telo in se tudi izločajo. Značilnosti te stopnje so kašelj, izcedek iz nosu, driska, pogostejše uriniranje, prekomerno potenje, itd., kar pomeni, da se je telesni obrambni imunski sistem aktiviral, zato ga je pametno pustiti delovati in ga ne zatirati z zdravili. Zatiranje onemogoči potek razstrupljanja. Za podporo izločanju obstajajo številne integrativne strategije.

VEČ O TEM

Terapije vključujejo predvsem uporabo zelišč, hipertermijo, višinski trening v udobju naše klinike, infuzije, medicinsko jogo s pripadajočimi tehnikami ter zobozdravstveni wellness. Tudi v tem primeru so terapije individualne, program pa je pripravljen glede na vašo časovno razpoložljivost. Na primer 7 dni zapored, dvakrat na teden za en mesec ali katera koli druga možnost.

VAŠA KLJUČNA VLOGA:

 • Doslednost pri prehrani in hidraciji,
 • spoznati laične pojme integrativne medicine,
 • jemanje predpisanih zelišč, dopolnil in/ali zdravil, kot so predpisana,
 • z osebjem Maha komunicirajte prek e-pošte, telefona, spleta ali osebnih srečanj o morebitnih težavah in/ali izboljšavah itd.,
 • sledite predpisanemu medicinski vadbi (joga s svojimi tehnikami, osteopatske vadbe, …).


Druga stopnja: STOPNJA REAKCIJE SE POJAVI, KO NAŠE TELO PREPROSTO NE ZMORE VEČ UČINKOVITO IZLOČATI. IMUNSKI SISTEM ŠE NAPREJ POSKUŠA ODPRAVITI VZROK VNETJA. GLAVNI CILJ JE PODPRETI OBRAMBNE MEHANIZME TELESA IN SE S POSEBNIMI TERAPIJAMI BORITI ZA ODSTRANITEV DIAGNOSTICIRANEGA »ŠKODLJIVEGA DEJAVNIKA«.

Pogoste diagnoze, ki spadajo v to stopnjo, so dermatitis, eritem, ekcem, stomatitis, rinitis, herpes zoster, poliomielitis, nevralgija, faringitis, laringitis, kolitis, hepatitis, absces, osteomielitis, tonzilitis in poliartritis.

VEČ O TEM

1. VAŠA KLJUČNA VLOGA:

 • Upoštevanje smernic iz prve stopnje.

2. AKTIVACIJA IZLOČANJA (ZLASTI ČREVESJA, JETER IN LEDVIC).

 • Posebna sredstva za odvajanje,
 • zeliščni obkladki za jetra s predpisanimi ajurvedskimi postopki izločanja,
 • lokalna hipertermija – Indiba na jetrih in ledvicah,
 • sistemska hipertermija – Iratherm 1000,
 • ionska indukcijska terapija – Papimi,
 • terapije z ozonom,
 • intravenozne vitaminske terapije razstrupljanja in restitucije – po navodilih.

3. OBNOVITVENI TRETMAJI

 • Posebna obnovitvena zelišča in dopolnila,
 • ajurvedski antioksidativni tretmaji,
 • obnovitvene intravenozne terapije.

4. USMERITEV NA ODSTRANITEV »ŠKODLJIVEGA DEJAVNIKA«, ODKRITEGA MED ANAMNEZO IN DIAGNOSTIKO.

 • Kemična sredstva (glifosat, PFOA, pesticidi, DDT, herbicidi),
 • bakterije (streptokoki, stafilokoki, borelije…) – najpomembnejše,
 • virusi (EBV, VZV, CMV, gripa, Covid-19…) – najpomembnejši,
 • težke kovine (arzen, kadmij, svinec, živo srebro…).


Tretja stopnja: ker izločanje in vnetje ne moreta učinkovito počistiti odloženega v telesu se KOPIČENJE NADALJUJE V ZUNAJCELIČNI SNOVI, MAŠČOBNEM TKIVU IN ŽILNEM SISTEMU. TERAPEVTSKO JE POTREBNO POVEČATI ZMOGLJIVOST MEHANIZMOV STOPNJE 1 IN STOPNJE 2, SAJ SO TO TELESU LASTNE »OČIŠČEVALNE« POTI.

Pogoste diagnoze tretje stopnje so ateromi, bradavice, ciste, polipi, nevromi, zaprtje, žolčni kamni, debelost, protin, edemi, otekanje limfnih žlez, hipertrofija prostate, fibroidi, revmatizem in še nekatere druge.

VEČ O TEM

1. VAŠA KLJUČNA VLOGA:

 • Upoštevanje smernic iz prve stopnje.

2. AKTIVACIJA ODVAJANJA (ZLASTI ČREVESJA, JETER IN LEDVIC).

 • Kot je opisano v stopnji 2..

3. OBNOVITVENI TRETMAJI

 • Kot je opisano v stopnji 2..

4. USMERIJO SE NA POSEBNEGA »POVZROČITELJA«, KI JE BIL ODKRIT MED ANAMNEZO IN DIAGNOSTIKO.

 • Težke kovine
 • Kemikalije (glifosat itd.)
 • Bakterije – CWD – kronične
 • Virusi – kronični

5. POSEBNA DRENAŽA VEZIVNEGA TKIVA IN AKTIVACIJA RAZSTRUPLJANJA NA CELIČNI RAVNI.

 • Specifična sredstva za izločanje,
 • posebni ajurvedski tretmaji,
 • osteopatska drenaža vezivnih tkiv,
 • specialen program ionske indukcijske terapije Papimi,
 • specifična lokalna – Indiba in sistemska hipertermija – Iratherm 1000,
 • IHHT – kisikova terapija,
 • integrativno zobozdravstvo.


Četrta stopnja: »ŠKODLJIVI DEJAVNIKI«, KI POVZROČAJO BOLEZNI, ŽE PRODREJO V CELICE.  POŠKODUJEJO CELIČNO MEMBRANO IN MOTIJO ENCIMSKE FUNKCIJE CELICE. STRATEGIJA TERAPIJ JE VSE BOLJ ZAHTEVNA.

Diagnoze, ki spadajo v to stopnjo, so migrena, trzanje oči, virusne okužbe, astma, razjede, toksične poškodbe jeter, prehlad, angina pektoris, miokarditis in številne druge.

VEČ O TEM

Tako imenovana strategija TERAPIJ NOTRANJEGA OKOLJA sledi protokolu prvih treh stopenj. Ker so celične strukture na tej stopnji že poškodovane, moramo uporabiti:

 • zelišča in dopolnila, ki povečujejo celično energijo,
 • ciljne terapije za obnovo celic in razstrupljanje,
 • ter strogo integrativno zobozdravstvo.


Peta stopnja: STRUKTURA IN DELOVANJE ORGANOV STA NEPOPRAVLJIVO POŠKODOVANA. ŠKODLJIVI DEJAVNIKI NAPADEJO ŽLEZE, KAR POVZROČI HORMONSKO NERAVNOVESJE IN ZMANJŠANO SPOSOBNOST IMUNSKE MODULACIJE. CELICE SO MOČNO POŠKODOVANE. OBNOVITEV CELIČNIH MEMBRAN, ENCIMOV, DRUGIH BELJAKOVIN IN GENSKEGA MATERIALA JE KLJUČNEGA POMENA ZA PREPREČITEV PREHODA V NASLEDNJO, ZELO NEZAŽELENO KONČNO STOPNJO.

Najbolj značilne diagnoze stopnje 5 so mišična distrofija, ALS, multipla skleroza, hipertiroidizem, hipotiroidizem ali Hashimotova bolezen, miokardni infarkt, ciroza jeter, nefroza, atrofija ledvic, impotenca, dermatoza, kronični atrofični rinitis, pareza, nevrofibromatoza, sklerodermija, kaheksija, spondilitis, perniciozna anemija, itd.

VEČ O TEM

Cilj osnovnih terapij je spodbuditi stopnjo 1 in nadzorovane poti stopnje 2 kot v vseh prejšnjih fazah, čemur sledijo druge zgoraj omenjene terapije.

Posebnost terapij na tej stopnji so skrbno načrtovani zaščitni in korektivni postopki za negenetski in genetski material celic.


Šesta stopnja: NADALJNJE KOPIČENJE »TOKSINOV« VODI DO POŠKODB GENETSKEGA MATERIALA CELIC IN PRESNOVNIH POTI CELIČNEGA DIHANJA. KISIKOVI PROSTI RADIKALI DODATNO POŠKODUJEJO ORGANSKE FUNKCIJE IN POSPEŠIJO DEGENERACIJO TKIV, KI JIH SPREMLJAJO TUDI MOTNJE V DELOVANJU IMUNSKEGA SISTEMA. POSLEDICA JE NOVA RAST, IMENOVANA RAK.

Diagnoze, ki spadajo v to skupino, so vse oblike raka na kateri koli stopnji. Zlasti na stopnji 6 sodelujemo z našo cenjeno partnersko kliniko iz Švice, BioMedicine Sonnenberg, ki ima veliko izkušenj na področju integrativne onkologije, in skupaj dosegamo uspehe tudi v napredovalih oblikah.

VEČ O TEM

Ko dosežete to stopnjo, se spremeni tudi pristop integrativne medicine. Na vsakem koraku je potrebna posebna pozornost. Osnovne terapije so še vedno ključnega pomena, vendar je treba paziti, da jih ne aktiviramo preveč v prekratkem času. Nadaljujejo se zaščitne in obnovitvene terapije za negenetski in genetski material celic, načrtu zdravljenja pa se doda posebna veja integrativne onkologije.

Ni treba poudarjati, da je izredno natančen diagnostični postopek osnova za izredno natančen načrt zdravljenja, vključno z zobozdravstvom. Ustna votlina je najbolj zanemarjen del integrativne medicine. Je vir rakotvornih bakterij, CCl5 (uradno znan kot Rantes) in kovinskih materialov.


MAHA
Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, Slovenija, Europe

Tel. +386 51 248 888
e-pošta: info@maha.clinic

Pon, tor, sre: 8:00 – 15:00
Čet: 12:30 – 20:00
Pet: 8:00 – 13:30

© Avtorske pravice 2024 – Maha / izdelava strani visualbraingravity


znanost

Maha predavanja


Biological dentistry: fundamentals and effective Methods: Preventive measures and therapeutic approaches to promote bone and soft tissue healing.

This abstract explores the pivotal role of the microbiome and osteoimmunology as key factors influencing overall systemic health in the context of dentistry.

Preberi

Unveiling the Oral Systemic Axis: Exploring the Role of Microbiome and Osteoimmunology in Biological Dentistry

Biological Dentistry emerges as a burgeoning field acknowledging the intricate interplay between oral well being and systemic health.

Preberi

Biological Dentistry is an emerging field that recognizes the interplay between oral health and systemic health.

This abstract explores the pivotal role of the microbiome and osteoimmunology as key factors influencing overall systemic health in the context of dentistry.

Preberi

Članki


Stopnja 6

Oksidativni prosti radikali povzročajo škodo na organih in povečujejo njihovo disfunkcijo in degeneracijo tkiva. Celično dihanje ni več oksidativno, ampak se spremeni v fermentacijo, tj. Warburgov učinek.

Preberi

Stopnja 5

Spuščamo se čedalje globlje. Anatomija organov in njihova funkcija je vse bolj in nepopravljivo poškodovana. Obnovitev celične membrane, encimov, preostalih beljakovin in genskega materiala je ključnega pomena za preprečitev prehoda v naslednjo najbolj neželjeno stopnjo 6.

Preberi

Stopnja 4

Stopnja 4 pomeni prehod bolezni iz zunajceličnega matriksa v specializirane celice organov s sočasnimi resnejšimi diagnozami poškodb organov.

Preberi

Stopnja 3

Zaradi odlaganja škodljivih snovi v vezivnem tkivu se morajo aktivirati obrambni mehanizmi iz stopenj 1 in 2. Potrebno je aktivirati drenažo in terapije, ki so specifične za imunski sistem.

Preberi

Stopnja 2

Stopnja 2: aktiviranje obrambnih mehanizmov. Podpora obrambnih sposobnosti organizma in ciljno diagnosticiranega »škodljivega dejavnika« s posebnimi neinvazivnimi ali invazivnimi terapijami.

Preberi

Stopnja 1

Skrb za redno dnevno izločanje in ohranjanje zdravega stanja.

Preberi

Blood Tests to Determine the Impact of the Mouth on the Body

Integrative medicine does not exist without biological dentistry. The mouth with teeth is part of the body that, with its inflammatory conditions and metallic materials, affects health.

Preberi

Biocompatible Implants – Zirconium Oxide

Loss of a tooth, resulting from disease or mechanical damage, not only affects an individual's aesthetic appearance but also significantly impacts the functionality of the bite. When we decide to get a dental implant, we probably envision a carefree life in the future.

Preberi

Dead Teeth – Granulomas

Dead teeth are a result of granulomas and can be extremely harmful if not properly treated. Similar to periodontal disease, we are dealing with highly aggressive bacteria here, which lead to the decay of tissues inside the tooth, specifically the dental pulp or nerve.

Preberi

Amalgam and Other Alloys in the Mouth

Despite periodontal disease affecting as many as 80% of Slovenian men and women, we still underestimate the extent of this pathological condition.

Preberi

MAHA
Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, Slovenija, Europe

Tel. +386 51 248 888
e-pošta: info@maha.clinic

Pon, tor, sre: 8:00 – 15:00
Čet: 12:30 – 20:00
Pet: 8:00 – 13:30

© Avtorske pravice 2024 – Maha / izdelava strani visualbraingravity


bistro

ZDRAVA IN RASTLINSKA PREHRANA


NAŠ HOLISTIČNI IN INTEGRATIVNI POGLED NAREKUJE, DA IMA HRANA, KI JO UŽIVAMO, POMEMBNO VLOGO PRI NAŠEM SPLOŠNEM POČUTJU, IN TO JE EDINI RAZLOG, ZAKAJ SMO USTANOVILI BISTRO MAHA, KI SE NAHAJA LE STRELJAJ STRAN OD KLINIKE.

Poslanstvo bistroja Maha ni le ponuditi zdravo, ekološko in rastlinsko alternativo obiskovalcem, temveč tudi razviti in predstaviti prilagojene prehranske načrte, ki so zasnovani tako, da vam omogočijo pot do optimalnega zdravja, medtem ko obiskujete našo kliniko.

Da bi vam zagotovili jasno podporo za vaš sistemski zdravstveni načrt, večinoma svetujemo hrano brez mleka in mlečnih izdelkov, brez sladkorja, rastlinsko in bazično hrano, pri čemer se izogibamo glutenu, kadar koli je to mogoče. Ta prehranska načela dokazano spodbujajo boljše zdravje in počutje, zmanjšujejo vnetja in podpirajo naravne procese zdravljenja v telesu.

Te načrte oblikujemo glede na vaš življenjski slog, prehranske vidike in medicinsko anestezijo, ki jo izvajajo naši terapevti. Ponujamo kratkoročne in dolgoročne prehranske načrte, ki jih po potrebi podpirajo predavanja in kuharski prikazi.
Naš program prehrane vodi mednarodno priznan kuhar, ki je specializiran za zdravo rastlinsko hrano. Podporno ekipo sestavljajo dietetik in ekipa štirih kuharjev z različnimi specializacijami.

BISTRO MAHA JE ZDRAVA, EKOLOŠKA IN RASTLINSKA ALTERNATIVA.
STIK Z NAMI

MAHA
Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, Slovenija, Europe

Tel. +386 51 248 888
e-pošta: info@maha.clinic

Pon, tor, sre: 8:00 – 15:00
Čet: 12:30 – 20:00
Pet: 8:00 – 13:30

© Avtorske pravice 2024 – Maha / izdelava strani visualbraingravity


Bolezni

LE NEKAJ STANJ,
KI JIH OBRAVNAVAMO


SPECIALIZIRANI SMO ZA CELOVITO OBRAVNAVO RAZLIČNIH BOLEZNI. NAŠ TIPIČNI BOLNIK JE POSKUSIL ŽE VELIKO PRISTOPOV, VENDAR SIMPTOMI NE IZGINEJO. NAŠA EKIPA IZKUŠENIH ZDRAVSTVENIH STROKOVNJAKOV SE UKVARJA Z DIAGNOSTICIRANJEM, TERAPIJAMI IN OBVLADOVANJEM VSEH ZDRAVSTVENIH TEŽAV.

POGOSTE CIVILIZACIJSKE BOLEZNI

Bolezni srca in ožilja
Bolezni srca in ožilja (BSO) so najpogostejši vzrok bolezni in umrljivosti odraslih v razvitih državah, tudi v Sloveniji. Sem spadajo visok krvni tlak, angina pektoris itd., ki spadajo v stopnjo 3 in 4 po dr. Reckewegu. Najpomembnejša vzroka smrti in dolgotrajne invalidnosti sta srčni infarkt in možganska kap, ki sta značilni bolezni stopnje 5 in sta nenadna zapleta koronarne bolezni srca in možgansko-žilne bolezni.

Najpogostejša vrsta BSO je koronarna bolezen, ki je posledica kopičenja aterosklerotičnih oblog v koronarnih arterijah, kar omejuje pretok krvi v srce. Koronarna bolezen lahko privede do angine pektoris (4. stopnja)(bolečine v prsih), v hujših primerih pa do srčnega infarkta (5. stopnja) (miokardni infarkt).

Druge pogoste bolezni srca in ožilja so srčno popuščanje, hipertenzija (visok krvni tlak), aritmije (neredni srčni ritmi), bolezni srčnih zaklopk, kardiomiopatije (bolezni srčne mišice) in periferna arterijska bolezen (PAB). Vsako od teh stanj ima svoje vzroke, dejavnike tveganja in možne zaplete.

Dejavniki tveganja za BSO so kajenje, visok krvni tlak, povišana raven holesterola, prekomerna telesna teža, sladkorna bolezen, telesna nedejavnost, nezdrava prehrana, bolezni srca v družini, slabo ustno zdravje in višja starost. Strategije preprečevanja in obvladovanja vključujejo spremembe življenjskega sloga, kot sta redna telesna vadba in zdrava prehrana za srce, jemanje zdravil in v nekaterih primerih kirurške posege, kot sta angioplastika ali obvod.

Zgodnje odkrivanje in pravočasno zdravljenje sta bistvenega pomena za zmanjšanje bremena srčno-žilnih bolezni. Z rednimi pregledi, diagnostičnimi testi in ocenami dejavnikov tveganja lahko zdravstveni delavci prepoznajo in odpravijo morebitne težave. S spodbujanjem zdravega življenjskega sloga in izboljšanjem dostopa do oskrbe na področju srca in ožilja je mogoče ublažiti vpliv teh bolezni in izboljšati splošno zdravje srca in ožilja prebivalstva.

V kliniki Maha se z našim pristopom, ki združuje medicino in zobozdravstvo, posebej osredotočamo na zapletene bolezni srca in ožilja. Z uporabo biokompatibilnih nekovinskih materialov ter strogim odnosom do nalezljivih in nenalezljivih vnetij obravnavamo zapleteno povezavo med ustnim zdravjem in dobrim počutjem srca in ožilja. Naši terapevtski protokoli, ki temeljijo na dokazih in jih dopolnjujejo prilagojene spremembe življenjskega sloga, so namenjeni učinkovitemu obvladovanju dejavnikov tveganja, povezanih z boleznimi srca in ožilja, ter spodbujajo boljše zdravje srca in splošno dobro počutje naših bolnikov.

 1. Parodontalna bolezen in vnetje: :
  • Študija, objavljena v reviji »Circulation« leta 2012, je pokazala, da imajo posamezniki s parodontalno boleznijo večje tveganje za razvoj bolezni srca, verjetno zaradi kroničnega vnetja, povezanega z boleznimi dlesni.
 2. Bakterije v ustni votlini in ateroskleroza: :
  • Raziskave, opravljene na Univerzi Columbia, so pokazale, da so nekatere vrste ustnih bakterij povezane z razvojem arterijskih oblog, ki so značilne za aterosklerozo. Študija je bila objavljena v reviji »Nature« leta 2018.
 3. Endotelijska disfunkcija:
  • Študija, objavljena v “Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology” leta 2013 je pokazala, da ustne bakterije prispevajo k disfunkciji endotelija (notranje plasti žil), kar je ključni faktor v razvoju BSO.
 4. Skupni dejavniki tveganja: :
  • Številne študije so pokazale povezavo med skupnimi dejavniki tveganja za zdravje ustne votline in srca in ožilja. Študija, objavljena v reviji »Preventive Medicine« leta 2018, je na primer pokazala, da je zdrava prehrana z malo sladkorja in predelane hrane povezana z manjšim tveganjem za bolezni dlesni in bolezni srca.
 5. Posegi na področju ustnega zdravja: :
  • V sistematičnem pregledu, objavljenem v reviji »The Journal of the American Dental Association« leta 2017, je bil raziskan vpliv posegov na področju ustnega zdravja, kot so profesionalno čiščenje zob in boljša ustna higiena, na zmanjšanje tveganja za bolezni srca in ožilja.
 6. Genetski dejavniki: :
  • Nekatere raziskave so preučevale vlogo genetskih dejavnikov v povezavi med ustnim zdravjem in zdravjem srca in ožilja. Študija, objavljena v reviji »Frontiers in Physiology« leta 2017, je preučevala genetiko parodontalne bolezni in njen potencialni vpliv na tveganje za srce in ožilje.

To je le nekaj primerov znanstvenih študij in ugotovitev, ki so prispevale k razumevanju povezave med zdravjem ustne votline in boleznimi srca in ožilja. Čeprav so natančni mehanizmi in vzročne povezave še vedno predmet stalnih raziskav, te študije zagotavljajo konkretne dokaze o povezavi med njima ter so podlaga za klinično prakso in smernice za zdravstvene delavce na zobozdravstvenem in medicinskem področju.


Stres in izgorelost

Kronične težave in stres na katerem koli področju življenja lahko privedejo do izgorelosti, ki je opredeljena kot stanje življenjske izčrpanosti, za katero je značilna zmanjšana osebna učinkovitost. Izgorelost se razlikuje od izčrpanosti, povezane z delom, saj je slednja normalna posledica prekomernega dela, ki jo je mogoče odpraviti s počitkom, medtem ko za izgorelost počitek ne zadostuje. Znaki in simptomi se kažejo na čustveni, telesni, vedenjski in motivacijski ravni ter v vzorcih razmišljanja. Izčrpanost nadledvičnih žlez, pogosto imenovana »adrenalna izgorelost« je izraz, ki se v biološki medicini uporablja za opis stanja, ko nadledvične žleze, odgovorne za proizvodnjo stresnih hormonov, kot je kortizol, zaradi kroničnega stresa ali pretirane stimulacije postanejo nefunkcionalne. Integrativna medicina poskuša to stanje razumeti kot zapleteno interakcijo hormonskih in prehranskih dejavnikov ter dejavnikov življenjskega sloga. Zdravniki na tem področju lahko s specializiranim preskušanjem ugotavljajo neravnovesje v ravni hormonov, pomanjkanje hranil in druge biološke kazalnike. Strategije zdravljenja pogosto vključujejo prilagoditev prehrane, dodajanje določenih hranil in protokole razstrupljanja. Integrativna medicina poudarja pomen individualne oskrbe in upošteva, da je fiziologija vsakega posameznika edinstvena. Cilj je podpreti naravno sposobnost telesa, da se zdravi in ponovno vzpostavi ravnovesje.


Sladkorna bolezen

Integrativna medicina poudarja prirojeno sposobnost telesa, da se samo zdravi, in si prizadeva za izboljšanje splošnega dobrega počutja in presnovnega delovanja pri ljudeh s sladkorno boleznijo. Ti načrti lahko vključujejo spremembo prehrane, prehranske dodatke, razstrupljanje in naravno zdravljenje. Poleg telesnih vidikov so upoštevani tudi čustveni dejavniki in dejavniki življenjskega sloga, ki prispevajo k sladkorni bolezni. Bolniki prejmejo prilagojene načrte zdravljenja, ki poleg običajnih zdravil ali zdravljenja z inzulinom vključujejo tudi spremembe prehrane, telesno vadbo, obvladovanje stresa in tehnike ozaveščanja. Cilj integrativne medicine je izboljšati splošno dobro počutje, bolje nadzorovati raven sladkorja v krvi in zmanjšati tveganje za zaplete, povezane s sladkorno boleznijo. Osebe s sladkorno boleznijo lahko v sodelovanju z zdravstvenimi delavci razvijejo celovite, z dokazi podprte strategije, prilagojene njihovim posebnim potrebam. Ta celostni pristop upošteva, da zdravljenje sladkorne bolezni presega medicinske posege in obravnava človeka kot celoto. S tem je mogoče ozdraviti sladkorno bolezen tipa 2, medtem ko se pri sladkorni bolezni tipa 1 močno zmanjša uporaba inzulina.

Razumevanje znanstvene povezave med zdravjem ustne votline in zdravljenjem sladkorne bolezni je ključnega pomena. V kliniki Maha dajemo prednost celostnemu pristopu in se zavedamo vpliva parodontalne bolezni na sladkorno bolezen. Raziskave so znanstveno dokazale povezavo med vnetjem ustne votline in težavami pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi. Z obravnavo parodontalnega zdravja ob oskrbi sladkorne bolezni želimo zmanjšati vnetje in izboljšati nadzor glikemije. Naša zaveza vključuje celovito parodontalno oceno, prilagojene načrte ustne higiene in preventivne strategije za ublažitev morebitnih zapletov.


Zdravje ustne votline
Povezava med zdravjem ustne votline in sistemskimi boleznimi je dejavno področje znanstvenih raziskav in številne študije so preučevale povezave med njima. Navajamo nekaj ključnih sistemskih bolezni in stanj, povezanih s slabim ustnim zdravjem, ki so podprte z znanstvenimi dokazi:

 1. Bolezni srca in ožilja: Raziskave so pokazale, da je parodontalna bolezen povezana s povečanim tveganjem za bolezni srca in ožilja, kot sta koronarna bolezen in možganska kap. Kronično vnetje dlesni lahko povzroči sistemsko vnetje, ki lahko prispeva k razvoju in napredovanju bolezni srca in ožilja.
 2. Sladkorna bolezen: Med sladkorno boleznijo in zdravjem ustne votline obstaja dvosmerna povezava. Ljudje s sladkorno boleznijo so bolj dovzetni za bolezni dlesni, prisotnost bolezni dlesni pa lahko pri posameznikih s sladkorno boleznijo oteži uravnavanje ravni sladkorja v krvi.
 3. Okužbe dihal: Slabo ustno zdravje, zlasti bolezni dlesni, je povezano s povečanim tveganjem za okužbe dihal, vključno s pljučnico. Aspiracija ustnih bakterij v pljuča lahko prispeva k tem okužbam.
 4. Revmatoidni artritis: Nekatere študije kažejo na povezavo med boleznimi dlesni in razvojem ali poslabšanjem revmatoidnega artritisa. Kronično vnetje v ustih lahko sproži ali poslabša vnetna stanja v sklepih.
 5. Zapleti med nosečnostjo: Parodontalna bolezen je povezana s povečanim tveganjem za prezgodnji porod in nizko porodno težo. Zaradi hormonskih sprememb med nosečnostjo so lahko dlesni bolj dovzetne za vnetja in okužbe.
 6. Alzheimerjeva bolezen: Nove raziskave kažejo na morebitno povezavo med slabim zdravjem ustne votline in boleznimi dlesni ter povečanim tveganjem za upad kognitivnih sposobnosti in Alzheimerjevo boleznijo. Kronično vnetje ima lahko pri tem pomembno vlogo.
 7. Ledvične bolezni: Bolniki z ledvičnimi boleznimi imajo pogosto oslabljen imunski sistem, zato so bolj izpostavljeni okužbam ustne votline. Slabo zdravje ustne votline lahko poslabša sistemske zdravstvene težave pri osebah z ledvičnimi boleznimi.
 8. Rakave bolezni: Raziskave so pokazale povezavo med nekaterimi vrstami raka (rak trebušne slinavke, debelega črevesa in ustne votline) in parodontalno boleznijo.

Pomembnost vzdrževanja dobre ustne higiene in redne zobozdravstvene oskrbe je ključni vidik splošnega zdravja in dobrega počutja. Poleg tega se morajo posamezniki s sistemskimi boleznimi zavedati pomembnega vpliva ustnega zdravja na telo, opraviti poglobljeno diagnostiko in vključiti zobozdravstveno zdravljenje v načrte integrativnega zdravljenja.


Prekomerna telesna teža

Prekomerna telesna teža je najpogostejša kronična presnovna bolezen v razvitem svetu in za kajenjem drugi najpomembnejši preprečljivi vzrok povečane obolevnosti in umrljivosti. V takšnih primerih je pomembno določiti posameznikovo presnovo. Pogosto pride do pomanjkanja presnovne in obnovitvene energije, zaradi česar se v intersticijskem prostoru odlagajo beljakovine, ki se lahko pretvorijo v ogljikove hidrate ali posredno v maščobe.


Sindrom prepustnega črevesja

Prepustno črevesje, znanstveno imenovano »povečana prepustnost črevesja«, je pojem, ki je pridobil pozornost na področju gastroenterologije in imunologije. Tukaj je nekaj ključnih točk, povezanih z znanostjo o prepustnem črevesju:

 1. Črevesna pregrada: Prebavila imajo zaščitno sluznico, sestavljeno iz ene plasti epitelijskih celic, ki tvorijo pregrado med črevesno vsebino in krvnim obtokom. Ta pregrada je ključna za absorpcijo hranilnih snovi, hkrati pa preprečuje vstop škodljivih snovi, kot so bakterije in toksini, v krvni obtok.
 2. Tesni stiki: Tesni stiki so beljakovinski kompleksi, ki povezujejo sosednje epitelne celice in ohranjajo celovitost črevesne pregrade. Kadar so ti tesni stiki ogroženi, lahko pride do povečane prepustnosti, ki omogoča lažje prehajanje snovi.
 3. Možni vzroki: K povečani prepustnosti črevesja lahko prispeva več dejavnikov, vključno s kroničnim vnetjem, nekaterimi zdravili, črevesnimi okužbami, stresom in prehranskimi dejavniki. Trenutno potekajo raziskave za razumevanje posebnih mehanizmov, ki so s tem povezani.
 4. Vloga pri bolezni: Nekatere študije kažejo, da ima povečana prepustnost črevesja vlogo pri razvoju nekaterih bolezni prebavil, kot so kronična vnetna črevesna bolezen (KVČB), celiakija in sindrom razdražljivega črevesja (IBS). Prav tako naj bi bil dejavnik pri sistemskih boleznih, kot so avtoimunske bolezni, alergije in celo nevrološke motnje.

Znanstveno razumevanje povečane črevesne prepustnosti se še naprej razvija, raziskave pa si prizadevajo pojasniti njeno vlogo pri različnih boleznih ter vzpostaviti učinkovite diagnostične in terapevtske pristope. Če sumite, da imate težave s prebavili, ali imate simptome, povezane z zdravjem črevesja, se posvetujte z zdravstvenim delavcem za ustrezno oceno in navodila.


Artritis, protin in druga mišično-skeletna obolenja
Artritis, izčrpavajoča bolezen, za katero sta značilna vnetje in bolečina v sklepih, je pomembna zdravstvena težava, ki prizadene milijone ljudi po vsem svetu. Gre za bolezen, za katero je značilno vnetje sklepov, ki jo je mogoče obravnavati z vidika integrativne medicine, ki združuje konvencionalne in druge terapije. Pri tem lahko zdravljenje vključuje kombinacijo skrbno odmerjenih farmacevtskih ukrepov za obvladovanje simptomov in integrativnih terapij. Cilj integrativne medicine ni le ublažiti bolečino in vnetje, temveč tudi odpraviti temeljne vzroke bolezni ob upoštevanju bolnikovega načina življenja, okoljskih dejavnikov in čustvenega počutja. Integrativna medicina želi s celostnim pristopom izboljšati splošno kakovost življenja posameznikov z artritisom.

Integrativna medicina raziskuje molekularne in celične osnove artritisa ter razkriva njegove genetske, imunološke in vnetne vidike. Razumevanje vloge citokinov, avtoprotiteles in genetskih dejavnikov je temeljnega pomena za razvoj natančne terapije. Pri celostnem pogledu na artritis je zelo pomembno, da prepoznamo njegovo večplastno naravo. Vključuje spremembe življenjskega sloga, prehranske strategije in tehnike duha in telesa za izboljšanje splošnega počutja bolnikov. Integrativna oskrba priznava pomen zmanjšanja stresa, izbire prehrane in telesne dejavnosti pri obvladovanju simptomov artritisa. Poleg tega poudarja medsebojni vpliv med čustvenim zdravjem in telesnimi simptomi ter poudarja pomen psihološke podpore in obvladovanja bolečine.

Pristop, osredotočen na bolnika, ki upošteva tako molekularne zaplete bolezni kot tudi širši kontekst bolnikovega življenja, omogoča celovitejšo in bolj prilagojeno strategijo zdravljenja. Z obravnavo bioloških sprožilcev artritisa in podpiranjem posameznikov pri spreminjanju življenjskega sloga si ta kombinirani pristop prizadeva izboljšati kakovost življenja tistih, ki jih je prizadela ta kronična bolezen.


Živčni sistem

Integrativna medicina ponuja celovit in na bolnika osredotočen pristop k obravnavi bolezni živčnega sistema. Medtem ko klasična medicina zagotavlja osnovni okvir za diagnosticiranje in zdravljenje, integrativna medicina upošteva širše dobro počutje posameznikov z nevrološkimi obolenji.

Tehnike za krepitev duha in telesa, kot sta meditacija čuječnosti in joga, pomagajo posameznikom pri obvladovanju čustvenih in psiholoških izzivov, ki so pogosto povezani z boleznimi živčnega sistema. Prehranska podpora, prilagojeni terapevtski načrti integrativne medicine in zobozdravstva Maha s prilagojenimi prehranskimi načrti ter zdravila so namenjeni spodbujanju zdravja možganov in obvladovanju simptomov. Vadba in fizioterapija lahko izboljšata gibljivost in koordinacijo. Tehnike uravnavanja spanja in sproščanja obravnavajo pogoste motnje spanja.

Integrativna oskrba poudarja tudi izobraževanje bolnikov, saj posameznikom omogoča, da razumejo svoje stanje in sprejemajo ozaveščene odločitve o svojem zdravju. Sodelujoča oskrba bolnikom zagotavlja celosten pristop, ki združuje klasično medicinsko zdravljenje s komplementarnimi terapijami. Končni cilj integrativne medicine je izboljšati kakovost življenja posameznikov z boleznimi živčnega sistema z obravnavo vseh vidikov njihovega dobrega počutja. Ta pristop, podprt z znanstvenimi raziskavami, odraža naraščajoče razumevanje zapletenega medsebojnega vpliva telesnega in čustvenega zdravja pri obvladovanju teh stanj.


Visoka raven holesterola

Holesterol ima ključno vlogo pri številnih funkcijah v človeškem telesu. Je predpogoj za sintezo različnih hormonov, vključno s spolnimi hormoni (kot sta estrogen in testosteron), hormoni nadledvične žleze (kot je kortizol), vitaminom D in koencimom Q10. Te molekule so bistvene za uravnavanje imunskega sistema, presnove, rasti in reproduktivnih funkcij. Visoka raven holesterola v krvi lahko pomeni blokado ene od poti za proizvodnjo teh pomembnih molekul. Holesterol je nepogrešljiv za proizvodnjo teh življenjsko pomembnih spojin.

Holesterol in koencim Q10 (CoQ10) sta povezana, saj sta obe molekuli lipidov v telesu. Koencim Q10, znan tudi kot ubikinon, ima ključno vlogo pri proizvodnji energije v vsaki celici, zlasti v mitohondrijih, ki so celične energetske elektrarne. Pomanjkanje CoQ10 v srčni mišici lahko na primer povzroči aritmijo in druge težave s srcem.
Holesterol je vrsta lipidov, ki so sestavni del celičnih membran in služijo kot predpogoj za sintezo drugih pomembnih molekul, kot so žolčne kisline. Holesterol je nujen za pravilno delovanje celičnih membran.

CoQ10 je bistvena sestavina transportne verige elektronov med celičnim dihanjem, ki je ključna za nastajanje adenozin trifosfata (ATP), glavnega vira celične energije. Čeprav holesterol ni neposredno vključen v ta proces proizvodnje energije, sta tako holesterol kot CoQ10 lipida, ki imata pomembno vlogo pri ohranjanju splošnega zdravja celic.

Pomembno je opozoriti, da lahko zdravila, kot so statini, ki se običajno predpisujejo za zniževanje ravni holesterola, zmanjšajo razpoložljivost izvorne molekule za proizvodnjo pomembnih spojin v našem telesu.

Če imate visok holesterol, tudi če ne jemljete statinov, razmislite o načrtovanju povečanega ali rednega posveta z enim od naših terapevtov, da bi raziskali načine za optimizacijo naravnih presnovnih poti za porabo holesterola, kar bo vašemu telesu in umu ponovno omogočilo razcvet.


Rak (integrativna onkologija)
Integrativna onkologija predstavlja multidisciplinarni pristop, ki združuje klasično zdravljenje raka s komplementarnimi metodami zdravljenja. Cilj je optimizirati zdravljenje in doseči višjo kakovost življenja. Posledično so tudi izidi zdravljenja boljši. Zdravljenje je usmerjeno k bolniku, ki je središče celostne obravnave. Ključni vidiki integrativne onkologije vključujejo:

Fizične osnove dopolnilnih terapij: Vključevanje komplementarnih terapij v integrativno onkologijo ne temelji le na tradiciji ali pripovedih, temveč je vse bolj podprto z dokazi. Akupunktura na primer spremeni nevroendokrine poti, kar lahko olajša slabost, ki jo povzroča kemoterapija. Rastlinska dopolnila, kot je kurkumin, so preučevali zaradi njihovih protivnetnih in antineoplastičnih lastnosti, ki imajo lahko vlogo pri zaviranju rasti tumorjev in povečanju učinkovitosti kemoterapevtikov.

Personalizirana medicina in genomsko profiliranje: Integrativna onkologija se usklajuje z modelom natančne medicine, ki uporablja genomsko profiliranje za prilagajanje zdravljenja. To vključuje razumevanje edinstvenih genetskih mutacij bolnikovega tumorja, kar lahko pomaga pri izbiri zdravljenja. Takšno zdravljenje deluje v sozvočju s klasičnim in komplementarnim zdravljenjem, povečuje učinkovitost in zmanjšuje stranske učinke.

Z dokazi podprto integrativno zdravljenje: Vse več randomiziranih raziskav in metaanaliz zagotavlja dokaze o učinkovitosti in varnosti nekaterih komplementarnih terapij v onkologiji. Te študije se poleg klasičnih kliničnih rezultatov, kot sta stopnja preživetja in čas do napredovanja bolezni, pogosto osredotočajo tudi na rezultate, o katerih poročajo bolniki, kot so kakovost življenja, obvladovanje simptomov in psihološko počutje.

Naravna zdravila in prehranska dopolnila v terapiji raka: Vloga naravnih zdravil (fitokemikalij) in prehranskih dopolnil (nutracevtikov), s katerimi se lahko srečate v ortomolekularni medicini, pridobiva znanstveno zanimanje pri zdravljenju raka. Te naravne spojine, ki jih najdemo v različnih zeliščih in živilih, preučujemo zaradi njihovega potenciala za povzročanje celične smrti (apoptoze), zaviranje angiogeneze in krepitev imunskega odziva proti rakavim celicam.

Povezovanje uma in telesa: Tehnike, kot so čuječnost, meditacija in joga, se skrbno ocenjujejo z vidika fizioloških koristi pri bolnikih z rakom. Te prakse so povezane s spremembo odzivov na stres, z zmanjšanjem vnetnih mediatorjev in možnim vplivom na razvoj tumorjev prek psihonevroimunoloških poti.

Interdisciplinarne raziskave in sodelovanje: Integrativna onkologija temelji na interdisciplinarnih raziskavah, ki združujejo onkologe, biologe, farmakologe in zdravnike komplementarne medicine. To sodelovanje je ključno za izvajanje visokokakovostnih raziskav, razumevanje zapletenih interakcij med različnimi terapijami in razvoj celovitih protokolov zdravljenja.

BOLEZNI MIŠIČNO-SKELETNEGA SISTEMA

Lumbago (kronična bolečina v spodnjem delu križa):

Cilj integrativne medicine je obravnavati to stanje s poudarkom na izboljšanju celičnega zdravja, vključno z optimizacijo delovanja mitohondrijev in izboljšanjem potenciala celičnih membran. Z izvajanjem prilagojenih prehranskih ukrepov, ciljno usmerjene fizikalne terapije in tehnik za zmanjševanje stresa je cilj pristopa ublažiti vnetje in podpreti regeneracijo tkiv na prizadetih območjih, kar spodbuja dolgoročno olajšanje in večjo mobilnost


Išias:

V kliniki Maha uporabljamo integrativno medicino za odpravljanje osnovnega vzroka išiasa s poudarkom na obnovi optimalnega delovanja živcev, izboljšanju celične komunikacije in spodbujanju regeneracije živcev. S kombinacijo prilagojenih režimov vadbe, ciljno usmerjene prehranske podpore in tehnik obvladovanja stresa je cilj pristopa zmanjšati vnetje živcev in izboljšati splošno delovanje mišično-skeletnega sistema ter tako ublažiti simptome išiasa.


Teniški komolec:

Integrativna medicina pristopi k zdravljenju teniškega komolca tako, da se loti osnovnih vnetnih procesov na celični ravni. Z optimizacijo mehanizmov celične obnove, modulacijo oksidativnega stresa in spodbujanjem celjenja tkiv ta pristop uporablja prilagojeno fizikalno terapijo, spremembe prehrane in posebne dodatke za zmanjšanje vnetja in olajšanje regeneracije tkiva na prizadetem območju, kar spodbuja dolgoročno okrevanje in izboljšano funkcionalnost.


Golf komolec:

Naši posegi za golf komolec se osredotočajo na optimizacijo celičnega okolja z usmerjenimi protivnetnimi strategijami, izboljšanje delovanja mitohondrijev in spodbujanje obnove tkiva. Z vključitvijo prilagojenih režimov vadbe, prilagoditve prehrane in specializiranih dodatkov je cilj pristopa zmanjšati vnetje, spodbuditi regeneracijo tkiva in izboljšati splošno funkcionalnost prizadetih mišic in tetiv.


Zamrznjena rama:

Zamrznjeno ramo je najbolje zdraviti tako, da delujemo na celične vnetne poti in krepimo mehanizme za obnovo tkiva. S kombinacijo prilagojene fizikalne terapije, ciljno usmerjene prehranske podpore in tehnik za zmanjševanje stresa je cilj pristopa zmanjšati vnetje, spodbuditi regeneracijo tkiva in obnoviti optimalno gibljivost prizadetega ramenskega sklepa, kar pripomore k dolgoročnemu olajšanju in izboljšanju funkcionalnosti.


Poškodbe rotatorne manšete:

Integrativna medicina se pri poškodbah rotatorne manšete osredotoča na optimizacijo mehanizmov celičnega popravila, izboljšanje delovanja mitohondrijev in zmanjšanje oksidativnega stresa v prizadetih mišicah. Z izvajanjem prilagojene fizikalne terapije, ciljno usmerjenih prehranskih ukrepov in specializiranih dodatkov je cilj pristopa spodbuditi regeneracijo tkiva, zmanjšati vnetja ter izboljšati splošno stabilnost in funkcionalnost ramenskega sklepa.


Sindrom zapestnega prehoda:

Ukrepi integrativne medicine pri sindromu zapestnega prehoda so usmerjeni na celične in živčne mehanizme, ki so podlaga za kompresijo živca in vnetje. Ta pristop vključuje prilagojeno fizikalno terapijo, ergonomske spremembe in posebna prehranska dopolnila za lajšanje simptomov, izboljšanje delovanja živcev ter izboljšanje splošne gibljivosti in delovanja zapestja, pri čemer se osredotoča na optimizacijo prevodnosti živcev, zmanjšanje celičnega vnetja in spodbujanje regeneracije tkiva.


Revmatoidni artritis:

V kliniki Maha si prizadevamo odpraviti celično in imunološko disregulacijo, ki je vzrok revmatoidnega artritisa, z modulacijo vnetnih poti in optimizacijo imunskega delovanja. S celovitim pristopom, ki vključuje prilagojene prehranske spremembe, ciljno usmerjena dopolnila in tehnike obvladovanja stresa, se poskuša zmanjšati sistemsko vnetje, izboljšati zdravje mitohondrijev in spodbuditi obnovo sklepnega tkiva ter tako ublažiti simptome in zagotoviti boljše dolgoročno obvladovanje bolezni.


Osteoartritis:

Integrativna medicina pri osteoartritisu se osredotoča na optimizacijo mehanizmov celične obnove, spodbujanje regeneracije hrustanca in zmanjševanje vnetja v prizadetih sklepih. Z vključitvijo prilagojenih vadbenih režimov, prehranskih posegov in ciljno usmerjenih dodatkov je cilj pristopa podpreti zdravje hrustanca, ublažiti simptome in izboljšati funkcionalnost sklepov, kar pripomore k dolgoročni razbremenitvi in izboljšani mobilnosti.


Vnetje tetive:

Podobno kot pri osteoartritisu si prizadevamo optimizirati procese celične obnove, zmanjšati vnetne odzive in spodbuditi regeneracijo tkiva v prizadetih tetivah. Z vključitvijo prilagojene fizioterapije, ciljno usmerjene prehranske podpore in tehnik obvladovanja stresa je cilj pristopa ublažiti simptome, podpreti zdravje tetiv ter izboljšati splošno mišično-skeletno funkcijo in gibljivost.


Pooperativna rehabilitacija:

Integrativna medicina se pri pooperativni rehabilitaciji osredotoča na optimizacijo mehanizmov celične obnove, spodbujanje regeneracije tkiva in zmanjševanje pooperativnih vnetij. Z vključitvijo specializirane fizioterapije, prilagojene prehranske podpore in tehnik za zmanjševanje stresa je cilj tega pristopa olajšati pravilno celjenje, izboljšati prožnost tkiv in izboljšati splošno okrevanje, kar prispeva k dolgoročnemu pooperativnemu dobremu počutju in funkcionalnosti.


Disfunkcija mišic medeničnega dna (urinska inkontinenca):

Izvajanje usmerjenih vaj, vključno s Keglovimi vajami, je ključnega pomena za krepitev teh mišic, saj imajo pomembno vlogo pri stabilizaciji jedra. Integrativna medicina uporablja specializirane tehnike za optimizacijo celičnega zdravja, izboljšanje mišičnega tonusa in spodbujanje regeneracije živcev v mišicah medeničnega dna. S kombinacijo prilagojenih režimov vadbe, prehranske podpore in tehnik obvladovanja stresa je cilj pristopa okrepiti mišice medeničnega dna, izboljšati koordinacijo mišic in ublažiti simptome urinske inkontinence, kar prispeva k dolgoročnemu zdravju in dobremu počutju medenice.

MAHA
Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, Slovenija, Europe

Tel. +386 51 248 888
e-pošta: info@maha.clinic

Pon, tor, sre: 8:00 – 15:00
Čet: 12:30 – 20:00
Pet: 8:00 – 13:30

© Avtorske pravice 2024 – Maha / izdelava strani visualbraingravity


O nas

INTEGRATIVNA MEDICINA MAHA DELUJE V OSRČJU EU


INTEGRATIVNA MEDICINA MAHA SE RAZPROSTIRA NA 500 M² V TRETJEM NADSTROPJU 14-NADSTROPNE STAVBE V SREDIŠČU LJUBLJANE, V OSRČJU EU.

Integrativno medicino Maha tvori 20 ljudi, ki delujejo na zdravstvenem, gastronomskem, koordinacijskem in podpornem delu. Poleg recepcije in ordinacij se najde tudi zeliščna lekarna s preverjenimi prehranskimi dopolnili in zasebno telovadnico. Le 5 minut oddaljen veganski bistro vas čaka z izjemno okusno bazično hrano, ki jo je odobril sam dr. Perko. Vaša pot se bo najverjetneje začela z obsežno biološko medicinsko in zobozdravstveno diagnostiko, pri kateri bo Dr. Perko uporabil mikroskopijo temnega polja, analizo avtonomnega živčnega sistema, panoramsko rentgensko slikanje zob in verjetno tudi zobni CBCT. Trajalo bo cca. 60 minut. Glede na ugotovitve vam bodo predlagali potrebne laboratorijske preiskave krvi, urina in blata. Pot boste nadaljevali z ajurvedskim zdravnikom, ki bo opravil preled iz zornega kota tradicionalne medicine. Skoraj poetično je dejstvo, kako se sodobna in tradicionalna medicina ujemata.

Kasneje se boste srečali z našim strokovnjakom za prehrano, s katerim boste pregledali vse podrobnosti vašega prehranjevalnega sloga. Dobili boste prehranska priporočila, ki podpirajo naše terapije in predvsem vaše telo in zdravje. Do zdaj je vsem že jasno, da vsaka prehrana ni primerna za vsakogar. Še isti dan ali morda naslednji dan boste dobili popoln pregled ugotovitev in predlogov za terapijo. Ko boste potrdili predlagani načrt, bo naš koordinator za terapije uredil vaš program in vaša pot do zdravja se bo začela.

500

dve nadstropji

20

zdravstvenih delavcev

11.000+

obravnavanih bolnikov

Naša vizija je, da boste lahko sami ohranili in povečali svojo notranjo moč in energijo. Vzpostavil bom ravnovesje na telesni, energijski, duševni in duhovni ravni ter na ravni medosebnih odnosov v svojem življenju. Naučili vas bomo, kako se povezati s svojimi notranjimi viri.
STIK Z NAMI

dr. Sebastjan Perko, doktor dentalne medicine
Strokovnjak za biološko zobozdravstvo, oralno kirurgijo in biološko medicino

Že od zgodnjega otroštva gojim močno naklonjenost naravi in globoko spoštovanje do dobrega počutja živih organizmov. Te vrednote, vključno s pomenom čiste vode, zdravega okolja in svetosti življenja, so sestavni del mojega značaja in ne zahtevajo prepričevanja ali zahtevnega dokazovanja. Že med srednjo šolo sem bil odločen, da se bom poklicno ukvarjal z ljudmi in njihovim telesnim zdravjem.
Skozi leta sem spoznaval različne kulturne in medicinske perspektive, aktivno sodelovanje na konferencah pa je razširilo moja znanstvena spoznanja tudi zunaj lokalnih meja. Ker zelo cenim osebno zdravje in dobro počutje, od leta 2013 dejavno prispevam k razvoju koncepta celostnega zobozdravstva na kliniki Maha. Ta prizadevanja sovpadajo z mojimi odločnimi željami iz otroštva in dopolnjujejo celostni pristop centra Maha ter prehransko usmerjenost bistroja Maha, ki sta skupaj namenjena spodbujanju zdrave prihodnosti za posameznike.

Moja študijska pot se je začela na Medicinski fakulteti v Ljubljani, ki sem jo dopolnil s poglobljenim raziskovanjem stomatoloških materialov med doktorskim delom na Mednarodni podiplomski šoli Instituta Jožef Stefan. Te raziskave so se končale z razvojem revolucionarne bioaktivne zmesi, ki je bila certificirana in predstavljena zobozdravstveni stroki tik pred globalno pandemijo. S temi izkušnjami in s spoznavanjem tradicionalnih medicinskih sistemov sem spretno kombiniral tradicionalne in sodobne pristope, da bi optimiziral zdravstvene rezultate.

Hvaležen sem za podporo svojih mentorjev in sodelavcev, kot tudi za prispevek naših mednarodnih partnerjev, zlasti v Švici, katerih dolgoletna zavezanost podobnim praksam zdravstvenega varstva je stalen vir navdiha in sodelovanja.

Jana Pahole, dr. med.
Specialistka internistične onkologije

Leta 2004 sem diplomirala na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Po opravljenem sekundariju in strokovnem izpitu sem s pohvalo zaključila specializacijo iz internistične onkologije. Kot specialistka sem delovala na področju zdravljenja limfomov in na oddelku za akutno paliativno obravnavo, kjer sem sodelovala pri postavitvi projekta Metulj (www.paliativnaoskrba.si). Sodelovala sem pri izvedbi številnih izobraževanj na področju paliativne oskrbe in zdravljenja različnih malignomov ter podporne terapije, ves čas sem bila vključena v sledenje smernicam in novostim pri zdravljenju limfomov. Ob delu sem se dodatno usposabljala v nenasilni komunikaciji po metodi Marshalla Rosenberga. Izobražujem se tudi na področju refleksoterapije. Maja 2022 sem pridobila naziv terapevt medicinske hipnoze. Zanima me področje karmične diagnostike, tako da se udeležujem vsakoletnih delavnic Marjana Ogorevca.

Svoje poslanstvo sem našla tudi v vlogi mame trem danes že skoraj odraslim otrokom. Svoj mir najdem v Naravi, navdih v glasbi, izziv v učenju tako tujih jezikov kot inštrumentov.

Erik Božič
Vodja projektov in organizator poslovanja

Sem bivši profesionalni kuhar z bogato mednarodno kariero. Skozi pandemično leto 2020 sem se postopoma začel umikati iz gostinstva in tako sem pristal v okviru financ ter organizacije posla. Izobraževalno ozadje imam v filozofiji ter ekonomiji, kar odlično nadgrajuje moj širok nabor kompetenc in znanj nabranih skozi različne delovne/podjetniške izkušnje. Temeljim na skromnosti, zato se tudi konstantno samo-izobražujem ter skrbim za širjenje obzorij. Rdeča nit moje kariere sta pojma trajnostno in zavedno, slednje skušam aplicirati na vse aspekte lastnega obstoja.

Moji glavni hobiji so sprehajanje v naravi, športanje ter raziskovanje in analiziranje finančnih trgov. Kliniki Maha sem se pridružil kot vodja projektov / organizator poslovanja., bdim tudi nad Bistro Maha, kjer delujem kot mentor kuhinji ter svetovalec

Jure Vraničar, ba. pth.
Specializant analitične psihoterapje in IAAP router

Sem specializant analitične psihoterapije (Jungovske psihoterapije), IIAP router in magistrand psihoterapevtske znanosti. Sem član slovenskega društva za analitično psihologijo (SZAP), mednarodne zveze za analitično psihologijo (LAAP) in aktivno sodelujem kot član upravnega odbora v Društvu za razvijanje čuječnosti.

Delam s posamezniki in izvajam globinsko psihoterapijo po principih Jungovske analize. Potovanje v globine lahko poveča samozavedanje, lahko pomaga najti prave odgovore na vprašanja, ki spreminjajo naša življenja in nas vodi v bolj prijetno življenje. Velik del mojega dela vključuje moške in ženske, ki se počutijo, da so obtičali v svojem
življenju ali so se znašli v primežu tesnobe, depresije, raznih zasvojenosti, izgorelosti, duševnih motenj ali imajo izzive v partnerskih odnosih.

Jungovska psihoterapija temelji na ideji, da je nezavedno naš največji in najmočnejši psihofizični element, s katerim se naučimo sodelovalnega odnosa. Ko povežemo zavedne in nezavedne elemente naše psihe zmanjšamo psihološko trpljenje in težave ter postanemo kreativni na svoj unikaten način.

Poleg procesa združevanja zavednih in nezavednih delov uma v Jungovski psihoterapiji, raziskujem tudi naš odnos do narave in kako s ponovno povezavo z naravo znova odkriti občutek celosti v sebi. Jung je ta arhetip celosti imenoval Sebstvo (Self).

V terapevtskem procesu vam zagotavljam strokovnost, zaupnost in anonimnost po zakonu o varstvu osebnih podatkov in sem zavezan etičnem kodeksu SZAP in IAAP.

Nenehno vlagam v svoj lastni proces samoodkrivanja in rasti skozi Jungovsko psihoanalizo, hkrati pa se dodatno izobražujem, poglabljam razumevanje Jungovske psihologije, igre s peskom (sandplay), čuječnosti…

Terapije izvajam v slovenskem, angleškem in srbo/ hrvaškem jeziku.

Aleksander Donaj
Diplomirani Manualni terapevt, osebni trener

Na področju športa sem se v zgodnji mladosti ukvarjal z borilnimi veščinami. Tri leta sem treniral Shito Ryu, Karate in še leto dni Jiu Jitsu. Nato me je prevzel alpinizem in pa tudi fitnes. Šolanje za naziv Alpinist sem zaključil leta 2002, ko sem opravil izpit v okviru Komisije za Alpinizem pri Planinski zvezi Slovenije. Leta 2005 pa sem pri Fitnes Zvezi Slovenije opravil izobraževanje za vaditelja fitnesa in skupinske vadbe. Ker sem želel nadgradnje praktičnih znanj, s področja treniranja, sem v letih, ki so sledila vpisal in zaključil še sledeča izobraževanja: v letu 2013 za osebnega trenerja pri organizaciji FISAF, trenerja STOTT Pilatesa in inštruktorja SPINNING vadbe, v letu 2015 za inštruktorja dvigovanja Kettlebell uteži ter nazadnje še za inštruktorja olimpijskega dvigovanja uteži pri evropski in slovenski zvezi olimpijskega dvigovanja uteži. Poleg naštetega sem registriran Inštruktor fitnesa pri
Fitnes Zvezi Slovenije in tudi vpisan v razvid strokovno izobraženih in strokovno usposobljenih delavcev v športu pri ministrstvu, pristojnemu za šport. Ker sem želel razširiti svoje znanje še na področje terapij, sem vpisal tri letni študij Manualne terapije pri Akademiji za Manualno terapijo v Ljubljani, ki sem ga zaključil leta 2019.

Pri odpravljanju težav mišično-skeletnega sistema pacientov torej združujem več kot l5 letne izkušnje in številna praktična znanja glede gibanja telesa, treniranja posameznikov in skupin ter skupek manualnih tehnik v okviru izvajanja Manualnih terapij. Slednja ne uporablja zdravil ali drugih invazivnih oblik zdravljenja, ampak uporablja kombinacijo različnih ročnih tehnik, ki omogočajo prepoznavanje in odpravljanje vzrokov za težave. Manualna terapija je učinkovita pri vrsti težav, med njimi so tudi bolečine v hrbtenici, sklepih, išias, vnetje živcev, težave z
gibljivostjo itd.

Osnovni cilj h kateremu stremim pri vsaki obravnavi je odprava neravnovesja, vplivanje na telo celostno in spodbujanje dolgoročnega zdravja. Ne glede ali gre za trening ali Manualno terapijo vsakega pacienta obravnavam kot celovito osebnost in se mu posvetim individualno. Pri vsakem izvedem strukturalno funkcionalni pregled in ocenjevanje statusa, na podlagi česar oblikujem terapevtski načrt. V kolikor tekom testiranja ugotovim, da za konkretni problem Manualna terapija ni ustrezni pristop, napotim pacienta k drugem zdravstvenemu delavcu.

Vaidya Ajil Kunhumbidukka Veettil
Ayu. med. spec., CBT, MSc znanosti o jogi, RAV (Splošna medicina)

Prvič sem prišel v Slovenijo leta 2017. Začel sem prakticirati ajurvedo v primorski regiji, na čudoviti obali Slovenije, v Portorožu. Tam sem dobil priložnost spoznati ljudi iz različnih držav, kot so Slovenija, Italija in Nemčija. Glavni izzivi, s katerimi sem se soočal med svojo poklicno potjo, so bili razumevanje življenja ljudi, kot so prehranske navade, življenjska rutina, dnevna rutina, sezonska rutina, delovna kultura, psihologija in klimatske spremembe. Kajti ajurvedsko medicina tem dejavnikom pripisuje velik pomen za celovito analizo osebe in holistično zdravljenje. To je bila odlična priložnost, da se naučim o različnih kulturah in ljudeh ter da uporabim ajurvedsko medicino za doseganje najboljših rezultatov. Med svojim sedemletnim potovanjem ajurvedske prakse v Sloveniji sem naletel na različna bolezenska stanja, ki so zahtevala holističen terapevtski pristop.

Nadi Pareeksha (metoda diagnostike s pulzom), eno najstarejših in tradicionalnih metod pregleda v ajurvedi, sem se naučil od svojega guruja (učitelja) dr. Jayanta Yeshwanta Deopujarija iz Nagpurja v Indiji. To holistično metodo pregleda uporabljam, da razumem osebo fizično, mentalno, čustveno in energetsko.

Zaključil sem fakulteto ajurvedske medicine na Univerzi Kannur ter podiplomsko diplomo in magisterij (MSc) iz znanosti o jogi na državni Univerzi Tamil Nadu. Prejel sem nacionalno štipendijo RAV, indijskega ministrstva AYUSH, v Kayachikitsi (splošna medicina). Zadnjih sedem let živim in izvajam ajurvedo v Sloveniji.

Biju Muthu
Ajurvedski terapevt

Sem ajurvedski terapevt s 15-letnimi izkušnjami in sem izjemno vesel, da sem del MAHA klinike. Delal sem v Indiji in v Evropi v različnih ajurvedskih centrih z izjemno izkušenimi zdravniki in vedno bolj in bolj nadgrajeval ajurvedsko terapevtsko znanje.

Dobro poznam vse terapije ajurvedske panchakarme (ajurvedska detoks terapija), masaže ayurvedske Kerale. ajurvedske masaže glave, obraza, vratu, hrbta in stopala. Poleg ajurvedskih masaž izvajam masaže globinskih tkiy, masaže s sadji, refleksologijo stopal, obrazne terapije in terapije s skodelicami. V veliko veselje mi je sodelovatiz
MAHA kliniko in deliti svoje znanje ajurvede, ki bo pripomoglo k vašemu zdravju.

Anže Zupančič, dipl. zn.
Diplomirani zdravstvenik

Sem zelo radovedna oseba, zato rad raziskujem in se učim.
Poskušam se izogniti coni udobja, odprt sem za nove izkušnje in pridobivanje novih spretnosti. Nekaj časa sem bil izven domačih meja, v Nemčiji in Franciji, kar je zame bila vznemirljiva izkušnja. Dobil sem priložnost odkrivanja novih kultur, jezika, spoznal sem dosti ljudi. Lahko rečem, da sem pridobil na osebni rasti.

Zame je zelo pomembno in mi veliko pomeni, če sem v okolju s prijetnimi, pozitivnimi, tudi ambicioznimi ljudmi. Že na tak način se počutiš kot član tima.

Ko ste del skupine, kjer se vsi podpirajo, si delijo znanje, si medsebojno zaupajo in podpirajo ter hkrati prizadevajo za skupne cilje, se počutite kot pomemben član skupnosti. To vam omogoča sodelovanje, motivacijo in spodbudo za dosego najboljših rezultatov. Za uspeh in zadovoljstvo v delovnem okolju je pomembno imeti okoli sebe ljudi, ki delijo enake vrednote in vizijo ter si prizadevajo za uspeh tima.

Lahko rečem, da gre v MAHA centru za pravo timsko delo, kjer se medsebojno podpiramo in hkrati motiviramo za doseganje svojih ciljev. Skupaj premagujemo izzive, dosegamo cilje in vrhunske dosežke, kar vse prispeva k občutku izpolnjenosti in uresničitvi sanj na delovnem mestu.

Vesel sem, da se član izjeme ekipe MAHA.

Nace Novak
Zdravstveni tehnik

Ze od malih nog imam velik čut do sočloveka. Vedno rad pomagam ljudem in jih s svojo energijo dvigam. Večino svojega življenja sem posvetil plesu in odnosom z glasbo. Sem »freestyle« plesalec in pedagog, kar pomeni, da se ukvarjam z gibalno improvizacijo. Veliko sem gostoval v tujini na različnih dogodkih in delavnicah. Z leti sem
pridobil toliko znanja, da zadnje tri leta redno poučujem ljudi po Sloveniji in v tujini. Od otrok pa vse do njihovih staršev, začetnikov, do ljudi, ki ples jemljejo zelo resno. V veselje mi je delati z ljudmi in videti nasmejane. zadovoljne obraze. Leta 2018 sem uspešno zaključil šolanje kot zdravstveni tehnik. V času šolanja sem se
rečeval z različno bolnimi ljudmi. Njihove zgodbe in stanja so mi v veliki meri odprli oči za življenje. Zavedal sem se, kako pomembno je ohranjati zdravo telo na fizični in psihični ravni.

Moj cilj je, da se z dnevom v dan izboljšujem in napredujem. Vsak dan želim biti boljša različica sebe in Ustna Medicina mi omogoča prav to! Na Maha kliniki se vsak dan srečujem s težkimi izzivi, ki jih z veseljem rešujem, saj je rezultat zadovoljen, nasmejan človek. V čast mi je delat poleg izjemnih terapevtov in prijetnih sodelavcev, ki me vsak dan motivirajo in izboljšujejo.

Petra Valič
Receptorka

Moj življenjski moto je »Ne naredi tistega, kar ne bi želel, da drugi naredijo tebi«. Moja želja je pristopiti k človeku s sočutjem in razumevanjem. Predvsem delujem na način kot bi želela, da bi mene obravnavali kot pacientko.

Vsi smo povezani in nikoli ne veš kdaj se boš znašel v koži in situaciji drugega.

Špela Jerič
Receptorka

Sem študentka naturopatije, po izobrazbi diplomirana upravna organizatorka, z veseljem do življenja in novih izzivov. Devetletna izkušnja bivanja v Španiji mi je prinesla nove poglede in energijo, ki me je za vedno zaznamovala. Živim z načelom lahkotnosti in intuicije, ki me v prostem času popelje tudi med oblake z mojo drugo (padalsko) družino.

LOKACIJA INTEGRATIVNE MEDICINE IN ZOBOZDRAVSTVA MAHA.

POT DO NAŠEGA OBJEKTA, KI SE NAHAJA V MIRNEM IN GOSTOLJUBNEM MESTU LJUBLJANA, SE ZAČNE NA ENEM OD BLIŽNJIH MEDNARODNIH LETALIŠČ: BENETKE, TREVISO, LJUBLJANA ALI ZAGREB. VSAKO OD TEH LETALIŠČ PONUJA EDINSTVENO POTOVALNO IZKUŠNJO IN PRIROČEN DOSTOP DO LJUBLJANE.

1.⁠ ⁠Letališče Benetke Marco Polo (VCE): Nahaja se v Italiji in je eno najbolj obremenjenih v regiji. Iz Benetk se lahko podate na slikovite poti v Slovenijo. Pot do Ljubljane običajno traja približno 2,5 ure.

2.⁠ ⁠Letališče Treviso (TSF): Treviso, ki je prav tako v Italiji in je manjše od beneškega letališča, ponuja prijetno in učinkovito potovalno izkušnjo. Čas potovanja v Ljubljano je podoben času potovanja iz Benetk.

3.⁠ ⁠Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana (LJU): Glavno slovensko mednarodno letališče je priročno blizu vaše končne destinacije. Nahaja se le približno 25 kilometrov od Ljubljane in ponuja kratko in udobno pot do mesta.

4.⁠ Letališče Franja Tuđmana Zagreb (ZAG): To letališče se nahaja na Hrvaškem in je nekoliko bolj oddaljeno, saj pot do Ljubljane traja približno dve uri.

Po prihodu na katero koli od teh letališč imate na voljo dve možnosti za nadaljevanje poti v Ljubljano:

⁠Storitve taksi službe: Na voljo je na vseh letališčih in omogoča neposreden in zasebni prevoz do Ljubljane. Čeprav je ta možnost dražja, zagotavlja udobje, zlasti če potujete s prtljago ali v skupini.

⁠Storitve prevoza z letališča GoOpti: Priljubljena in cenovno ugodna izbira za potnike. GoOpti ponuja vnaprej rezervirane skupinske ali zasebne prevoze v Ljubljano. Gre za zanesljivo storitev, ki se lahko prilagodi vašemu urniku ter je znana po svoji točnosti in udobju.

Izbira pravega letališča in načina prevoza lahko bistveno vpliva na vaše doživetje potovanja. Vsako letališče ima svoje edinstvene prednosti, izbira pa je v veliki meri odvisna od vaših potovalnih želja, proračuna in časa, ki ga želite porabiti za potovanje. Dobrodošli v Sloveniji. Veselimo se vašega prihoda v kliniko integrativne medicine in zobozdravstva Maha.

MAHA
Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, Slovenija, Europe

Tel. +386 51 248 888
e-pošta: info@maha.clinic

Pon, tor, sre: 8:00 – 15:00
Čet: 12:30 – 20:00
Pet: 8:00 – 13:30

© Avtorske pravice 2024 – Maha / izdelava strani visualbraingravity


Integrativna anatomija

INTEGRATIVNA MEDICINA, VKLJUČNO Z ZOBOZDRAVSTVOM, JE POVSEM NOVO POGLAVJE V SODOBNI MEDICINI.

Po našem mnenju bi jo lahko imenovali medicina nove dobe, podobne času Ibn Sine v 11. stoletju ali Aviccena, kot so ga imenovali v Evropi. Po definiciji gre za integracijo številnih načinov zdravljenja, vključno z zahodno medicino, v učinkovit ali funkcionalen pristop, ki zagotavlja resnično individualno diagnostiko in zdravljenje. Pomembno je vedeti, da integrativna medicina z anatomskega vidika deli človeško telo na tri dele, ki se med seboj ne ločijo.

1.


Tekoči ali »vodni« del, ki je prisoten povsod v telesu. Nekateri avtorji pravijo, da je naše telo sestavljeno iz 70–80 % vode, pri čemer je večina vode zunaj celic, manjši del pa v njih.

Pravzaprav je voda le tekočina, v kateri potekajo vse biokemične reakcije v telesu. Po statističnih podatkih v našem telesu vsako sekundo poteka 37 milijard trilijonov kemičnih reakcij. Za trenutek se poglobite v to dinamiko. V zahodni medicini si jih prizadevamo prepoznati vse, vendar je potrebno opraviti še veliko dela. Kljub temu pa ostaja dejstvo, da se bolezni začnejo v tekočini in v njej običajno iščemo vzroke z laboratorijskimi analizami krvi, urina in blata, z analizami temnega polja in številnimi drugimi diagnostičnimi orodji.

2.


Drugi del ima več imen in se lahko imenuje vezivno tkivo, zunajcelična snov, zunajcelični matriks, mezenhim, Pischingerjev prostor itd. in je sestavljen predvsem iz kolagena, hialuronske kisline, proteoglikanov, glikozaminoglikanov, itd. Je podporna in povezovalna mreža za celice in je nasičena z vodo. Deluje kot tridimenzionalni filter in ujame toksine, preden lahko uničijo celice.

Kot boste izvedeli v nadaljevanju, je to odlagališče telesnih odpadkov, kadar jih ne izločamo dovolj. Tudi telesne celice izločajo običajne toksine v zunajcelični matriks, skozi katerega lahko tečejo s krvjo in limfo do jeter in ledvic ter od tam iz telesa.

Za vedoželjne: The Extracellular Matrix and Ground Regulation: Basis for a Holistic Biological Medicine by Alfred Pischinger.

 

3.


Kot tretje, obstajajo specializirane celice, ki tvorijo organe našega telesa. Vsaka celica ima v določenem organu posebno nalogo. Prva dva dela sta le poti, po katerih hranila dosežejo celice, po istih poteh pa telo zapustijo običajni toksini. Pri motnjah uravnavanja vnosa hranilnih snovi, ki jih pojemo ali popijemo, in izločanja toksinov so običajno najprej prizadeti črevesje, limfni in imunski sistem, jetra in kri kot transportni sistemi, kar pozneje povzroči motnje v delovanju celic drugih organov.

Kljub temu ima vsak človek svojo šibko točko in svetovni problem odstranjevanja odpadkov se kaže v disfunkciji določenega organa, ki vodi v motnje ali bolezni.

Integrativna medicina in zobozdravstvo obravnavata človeško telo kot edinstveno biokemično, energetsko in duhovno celoto, ki deluje v medsebojni harmoniji. Njena glavna prednost je, da vključuje znanje zahodne medicine, biološke medicine, homeopatije, ajurvede, osteopatije, psihoterapije, joge in drugega.
STIK Z NAMI

Resnično edinstveno je, kako lahko vsaka skupina strokovnjakov razvije svoj koncept integrativne medicine. Medicina prihodnosti bo vedno temeljila na ekipi strokovnjakov, ki združujejo svoje znanje in ustvarjajo popolnoma individualne načrte zdravljenja, s katerimi lahko dosežejo izjemne rezultate. Številni bolniki pravijo, da je nekaj neverjetnega, in tudi nam se je na začetku razvoja integrativne medicine in zobozdravstva Maha zdela nekaj izjemnega.

Človeško življenje se nenehno razvija, prav tako pa se razvija tudi zahtevnost zdravljenja. Ni skrivnost, da biokemično človeško telo lahko zdrži 200 let ali več. Tega seveda ne obljubljamo. Vendar pa obljubljamo, da se bo življenje na vseh področjih popolnoma spremenilo.

ZA ZDRAVLJENJE DOLOČENE BOLEZNI MORAMO ZDRAVITI CELOTNO TELO.

Specifične bolezni so le zadnji izraz telesa, ki je bilo dolga leta pod pritiskom. Bolezen se ne pojavi, temveč se razvija. Najpogostejša pohvala, ki jo dobimo, je: »Počutim se prerojenega«, in druga: »Ne morem verjeti, da sem prenehal jemati tablete za visok krvni tlak in sladkorno bolezen.«

Če povzamemo: Integrativna medicina zdravi celotno telo in ne le določene bolezni, zaradi česar boste spet zdravi.

Bolezni srca in ožilja denimo niso povezane le s krvnimi žilami in srcem, ampak imajo korenine v vseh 8 glavnih vzrokih, ki jih obravnavamo drugje. Terapije so načrtovane v skladu z diagnozo, glavni cilj pa je, da se telo najprej znebi nakopičenih »odpadkov«, nato se oceni, koliko regeneracijske sposobnosti ima še telo, in nato se predpišejo nadaljnji koraki za dosego ciljev, ki so bili zastavljeni na začetku.

INTEGRATIVNO ZOBOZDRAVSTVO


NI INTEGRATIVNE MEDICINE BREZ INTEGRATIVNEGA ZOBOZDRAVSTVA. USTNA VOTLINA Z ZOBMI PREDSTAVLJA DEL TELESA, KI S SVOJIMI VNETNIMI STANJI IN KOVINSKIMI MATERIALI POMEMBNO VPLIVA NA SPLOŠNO ZDRAVJE.

Vse terapije, ki so usmerjene v telo, ne morejo biti učinkovite, če stanje ustne votline obremenjuje telo. Govorimo na podlagi dolgoletnih izkušenj. Bakterijske okužbe povzročijo bolezen dlesni ali parodontitis, »mrtve« zobe z granulomi ali celo oboje. Nebakterijske poškodbe kosti izločajo vnetni mediator CCl5, ki vpliva na celotno telo. Izmed kovin poznamo amalgam, ki vsebuje živo srebro, in številne druge kovinske zlitine, ki se uporabljajo v mostičkih in zobnih protezah. Vnetje ustvarja kislo okolje, ki pospešuje »raztapljanje« kovin, ki se nalagajo v telesu.

V integrativnem zobozdravstvu je ključnega pomena temeljita diagnostika. To vključuje celovit pregled ustne votline z mikroskopom, računalniško analizo parodontalne bolezni, rentgensko slikanje, CBCT, ultrazvok CaviTAU, analizo z mikroskopijo temnega polja, analizo vnetnih mediatorjev in še veliko več.

Takoj ko diagnoza pokaže potrebne korake za uspešno zdravljenje, začnemo s terapevtskimi postopki, ki so strogo brez kovin in biokompatibilni. Vsi materiali so skrbno izbrani in združljivi s telesom. V kirurgiji uporabljamo tehnike, kot so PRF (Platelet-Rich Fibrin), ozon, intravenozne vitaminske terapije in PMP (pulzirajoča elektromagnetna terapija) po posegih. Te obnovitvene in antibakterijske terapije nam omogočajo zdravljenje brez antibiotikov. Po zdravljenju je bistveno manj zapletov in bolečin. Pri izdelavi zobnih protez in mostičkov uporabljamo izključno digitalno zobozdravstvo, ki zagotavlja izjemno natančnost in udobje. Če ste anksiozni, vam nudimo tudi inhalacijsko sedacijo z dušikovim oksidom, ki vas pomiri pred in med zdravljenjem.

ZDRAVSTVENA KLINIKA –
ZA DOLGO, ZDRAVO IN URAVNOTEŽENO
ŽIVLJENJE

Kaj je integrativno zobozdravstvo?

Parodontalna bolezen in telo

Za parodontalno boleznijo trpi velik odstotek prebivalstva po vsem svetu. Vendar se prepogosto ne zavedamo njenega vpliva na celotno telo. Zobje so povezani s čeljustno kostjo, zato izguba zob zaradi te nalezljive bolezni ni le estetski in funkcionalni problem. Parodontalna bolezen lahko škoduje zdravju telesa, saj se vnetje z bakterijami in škodljivimi snovmi, ki vstopajo v krvni obtok, limfo in vezivno tkivo – prvi in drugi del, kot je opisano zgoraj – širi na druge organe. Lahko prizadene srce, možgane, jetra in pljuča ter povzroči spremembe na sluznici dihal ali prebavil. Poleg tega lahko parodontalna bolezen poslabša obstoječe bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, bolezni dihal in sladkorna bolezen. Starejši ljudje in ljudje s prekomerno telesno težo so še posebej ogroženi.

Amalgam in druge zlitine v ustih
Živosrebrne ali amalgamske zalivke vsebujejo približno 50 odstotkov živega srebra, ki ima strupene učinke na telo. Amalgamske zalivke lahko povzročijo telesne in psihološke težave ter vplivajo na delovanje možganov. Živo srebro se lahko iz plomb absorbira v telo, vstopi v kri in živce ter se kopiči v tkivih in organih ter povzroča različne težave. Obstaja več razlogov za zamenjavo amalgamskih zalivk z biokompozitnimi ali biokeramičnimi zalivkami.

»Mrtvi zobje« – granulomi – endodontija

Preprostega odgovora ni, zlasti če nedavne študije kažejo, da celo rentgensko »zaceljeni« granulomi, ki so še vedno v zobni substanci, vsebujejo iste bakterije, ki so bile prej prisotne v kostnih spremembah. Če imate sistemsko bolezen, vam predlagamo odstranitev takšnih zob in s tem manjšo obremenitev imunskega sistema. Za boj proti boleznim telo potrebuje popolnoma delujoč imunski sistem. Naš koncept ponuja visokokakovostne začasne proteze, ki so narejene še isti dan, zato ne boste občutili estetskega ali funkcionalnega nelagodja. Bolniki so, nasprotno, še bolj estetsko zadovoljni s svojim novim nasmehom.

Biokompatibilni vsadki – cirkonijev oksid

Biokompatibilni vsadki iz cirkonijevega oksida so zaradi velike afinitete ustne sluznice do njihove površine boljša izbira kot kovinski vsadki. Zmanjšujejo pojavnost vnetij in zagotavljajo estetsko naraven videz. Pravilen postopek, ki vključuje temeljit pregled, analizo ter pripravo kosti in dlesni, je ključnega pomena za učinkovitost zobnih vsadkov. Cirkonijevi vsadki zagotavljajo visoke estetske rezultate brez temnih robov dlesni in z naravnim odtenkom. Keramični vsadki so privlačna alternativa kovinskim rešitvam in postajajo vse bolj priljubljeni zaradi svoje biokompatibilnosti in naravnega videza.

Krvne preiskave za ugotavljanje vpliva ustne votline na telo

Integrativna medicina je brez biološkega zobozdravstva nepredstavljiva. Usta z zobmi so del telesa, ki s svojimi vnetnimi stanji in kovinskimi materiali vpliva na zdravje. Hkrati nobena terapija telesa ne more biti učinkovita, če je telo obremenjeno z boleznimi ustne votline. Okužbe lahko povzročijo parodontitis ali parodontalno bolezen, »mrtve« zobe z granulomi, izmed kovin pa amalgam, ki vsebuje živo srebro, in večina kovinskih zlitin, ki se uporabljajo v mostičkih in zobnih protezah. Vnetje ustvarja kislo okolje, ki pospešuje »raztapljanje« kovin, ki se nalagajo v telesu. Če imate titanove vsadke, predlagamo test stimulacije titana, pri neobičajnih vnetnih reakcijah predlagamo test za določitev ravnovesja imunskega sistema itd.

V biološkem zobozdravstvu je ključnega pomena temeljita diagnostika, vključno s celovitim pregledom ustne votline.
STIK Z NAMI

MAHA
Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, Slovenija, Europe

Tel. +386 51 248 888
e-pošta: info@maha.clinic

Pon, tor, sre: 8:00 – 15:00
Čet: 12:30 – 20:00
Pet: 8:00 – 13:30

© Avtorske pravice 2024 – Maha / izdelava strani visualbraingravity


izdelek

Omni Em farment


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec vehicula nunc consequat metus iaculis, non vulputate eros suscipit. Phasellus commodo ac urna ut dapibus. Phasellus ac venenatis augue. Cras eu venenatis ex.


kupi

celostna obravnava telesa, uma in duha.


Integrativno zdravljenje, kjer združujemo najnovejše medicinske pristope z naravnimi terapijami.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec vehicula nunc consequat metus iaculis, non vulputate eros suscipit. Phasellus commodo ac urna ut dapibus. Phasellus ac venenatis augue. Cras eu venenatis ex. Vivamus sed neque lorem.

Nam ex enim, scelerisque eu euismod in, volutpat a neque. Vestibulum tristique pellentesque sem, ac dapibus mauris luctus in. Donec sodales pharetra nunc vitae efficitur. Ut ac aliquam ligula. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus. Nulla lorem libero, mollis nec viverra nec, dictum sit amet purus. Phasellus eros odio, vulputate rutrum sodales vel, vestibulum vel turpis. Nam id venenatis metus. Duis urna turpis, finibus non tincidunt nec, lacinia quis ex. Morbi posuere tristique magna in feugiat. In et diam ut leo aliquam finibus. Aenean ac urna et neque molestie suscipit et sit amet lacus. Donec egestas quam non interdum faucibus.

Nam ex enim, scelerisque eu euismod in, volutpat a neque. Vestibulum tristique pellentesque sem, ac dapibus mauris luctus in. Donec sodales pharetra nunc vitae efficitur. Ut ac aliquam ligula. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus. Nulla lorem libero, mollis nec viverra nec, dictum sit amet purus. Phasellus eros odio, vulputate rutrum sodales vel, vestibulum vel turpis. Nam id venenatis metus. Duis urna turpis, finibus non tincidunt nec, lacinia quis ex. Morbi posuere tristique magna in feugiat. In et diam ut leo aliquam finibus. Aenean ac urna et neque molestie suscipit et sit amet lacus. Donec egestas quam non interdum faucibus.

Medical
Health clinic, for a long, healthy, and balanced
life

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec vehicula nunc consequat metus iaculis, non vulputate eros suscipit. Phasellus commodo ac urna ut dapibus.
kontakt

Maha Klinika
Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, Slovenija

Tel. +386 51 248 888
info@maha.si

Ponedeljek: 8:00 – 15:00
Torek: 8:00 – 15:00
Sreda: 8:00 – 15:00
Četrtek: 12:30 – 20:00
Petek: 8:00 – 13:30